«Με την πρόωρη αποπληρωμή του δανείου, η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στην ομάδα των χωρών-οφειλετών, στην οποία αξίζει να επενδύσει κανείς»
Ο νέος Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Ελλάδας Κωστής Χατζηδάκης επιδιώκει να ανοίξει την πόρτα για την επιστροφή της χώρας στην ομάδα των αξιόχρεων οφειλετών. Σημαντικό βήμα σε αυτή τη διαδικασία είναι να αποπληρώσει πρόωρα η ελληνική κυβέρνηση μέρος της δανειακής βοήθειας από την εποχή της κρίσης του δημοσίου χρέους. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, η χώρα σκοπεύει να αποπληρώσει νωρίτερα από το προγραμματισμένο δύο δόσεις δανείων ύψους 2,65 δισ. ευρώ. Αυτό ανακοίνωσε πρόσφατα ο συντηρητικός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Πρόκειται για διμερή δάνεια, τα οποία η Ελλάδα έλαβε από τις χώρες του Ευρώ το 2010, και τα οποία κανονικά λήγουν το 2024 και το 2025.
Ο Μητσοτάκης αναμένει ότι η χώρα θα επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Αυτό θα καταστήσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα ελκυστικά και για θεσμικούς επενδυτές. Η αναβάθμιση θα βελτιώσει τις συνθήκες χρηματοδότησης όχι μόνο για το κράτος, αλλά και για την ελληνική Οικονομία. Η χώρα έχασε την ιδιότητά της ως αξιόχρεου οφειλέτη στην αρχή της κρίσης χρέους την άνοιξη του 2010. Ωστόσο, η αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό ήδη προεξοφλήσει την αναβάθμιση. Τα ασφάλιστρα κινδύνου για τα ελληνικά ομόλογα πέφτουν. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου είναι περίπου τρεις μονάδες βάσης χαμηλότερη από αυτή των αντίστοιχων ιταλικών ομολόγων, αν και η Ιταλία έχει την επενδυτική βαθμίδα. Τη περασμένη εβδομάδα, η πρώτη πώληση ομολόγων στην αγορά μετά τις εκλογές κατέδειξε ότι τα ελληνικά ομόλογα έχουν ζήτηση. Ο ΟΔΔΗΧ συγκέντρωσε 3,5 δισ. ευρώ με ένα 15ετές ομόλογο. Η ζήτηση υπερκαλύφθηκε 3,8 φορές και το κουπόνι διαμορφώθηκε στα 4,35%. Με 4,45%, η απόδοση του ομολόγου ήταν κάτω από την αρχική πρόβλεψη του 4,5%.
Η Ελλάδα δεν έχει άμεση ανάγκη για χρήματα. Η χώρα διαθέτει το εντυπωσιακό απόθεμα ρευστότητας της τάξης των 34 δισ. ευρώ. Το ποσόν αυτό αντιστοιχεί περίπου στις ανάγκες αναχρηματοδότησης της επόμενης τριετίας. Με την έκδοση του ομολόγου ο ΟΔΔΗΧ ήθελε πρωτίστως να επιδείξει συνεχή παρουσία στην αγορά. Εκτός αυτού, η Ελλάδα βελτιώνει την εικόνα του χρέους της με επέκταση της μέσης διάρκειας αποπληρωμής του μέσω νέων εκδόσεων. Τον ίδιο στόχο εξυπηρετεί και η απόσυρση δύο σχετικά νέων τίτλων, ενός πενταετούς ομολόγου από το 2019 και ενός επταετούς ομολόγου από το 2018 συνολικού όγκου 5,5 δισ. ευρώ.
Με την επαναγορά ομολόγων με μετρητά, η Ελλάδα αποσύρεται περαιτέρω από την αγορά τίτλων σχετικά υψηλής απόδοσης με μικρή διάρκεια, μειώνοντας τις ανάγκες αναχρηματοδότησης για τα επόμενα χρόνια και διαγράφοντας χρέος. Αυτό είναι ένα σημαντικό μήνυμα προς τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους Οίκους Αξιολόγησης: η Ελλάδα βελτιώνει το προφίλ του χρέους της και ταυτόχρονα μειώνει το χρέος της. Τα βήματα για τη μείωση του χρέους θεωρούνται βασική προϋπόθεση για την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα. Η Ελλάδα έχει μειώσει τον δείκτη του δημοσίου χρέους της περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ τα τελευταία χρόνια, συγκεκριμένα κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες από 206,3% το 2020 σε 171,3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022. Ωστόσο, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην ΕΕ σε σχέση με την οικονομική της παραγωγή. Στις προγραμματικές του δηλώσεις, ο Μητσοτάκης επανέλαβε τον στόχο να μειωθεί ο δείκτης του δημόσιου χρέους στο 162% του ΑΕΠ έως το τέλος του τρέχοντος έτους και κάτω από το 140% μέχρι το τέλος της βουλευτικής περιόδου στα μέσα του 2027. Η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να βοηθήσει στην επίτευξη του στόχου. Η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει φέτος αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2%. Για το 2024 και το 2025, οι οικονομολόγοι της Κεντρικής Τράπεζας προβλέπουν ανάπτυξη 3% και 2,7% αντίστοιχα.
Ανταπόκριση του Gerd Höhler
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.