Μια χώρα που θέλει καλά καταρτισμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τους φέρει στη χώρα, αλλά και να τους κρατήσει.
Πηγή: Deutsche Welle
Για πέντε χρόνια ο Ράιμουντ Γκουεβάρα εργαζόταν ως νοσηλευτής σε νοσοκομείο στην Κάτω Σαξονία. Από τον Ιανουάριο ο 37χρονος Φιλιππινέζος ζει με τη σύζυγό του στη Φλόριντα των ΗΠΑ. «Θέλαμε να εκπληρώσουμε το όνειρό μας», λέει στο τηλέφωνο. Η αγορά ενός σπιτιού είναι πολύ δύσκολη στη Γερμανία, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών και των επιτοκίων. Στη Φλόριντα ο νοσηλευτής λαμβάνει κρατική υποστήριξη. Οι αμερικανικές αρχές τον βοήθησαν όμως και στην απόκτηση άδειας παραμονής, αλλά και άδειας οδήγησης. Όλα αυτά, λέει, είναι πιο δύσκολα στη Γερμανία.
Η Γερμανία αναζητεί απεγνωσμένα νοσηλευτές όπως ο Ράιμουντ Γκουεβάρα. Ανάλυση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης δείχνει ότι για ένα στα έξι επαγγέλματα στη Γερμανία υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Στόχος της μεταρρύθμισης του νόμου για προσέλκυση ξένου προσωπικού στη Γερμανία είναι να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι να έρθουν, αλλά και να παραμείνουν για ένα εύλογο χρονικό διάστημα στη χώρα.
Ρατσιστικές διακρίσεις λόγω καταγωγής
Για να απαντήσει στο ερώτημα γιατί πολλοί ξένοι εργαζόμενοι γυρίζουν μετά από λίγα χρόνια την πλάτη στη Γερμανία το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένης Οικονομικής Έρευνας του Τίμπινγκεν διεξήγαγε έρευνα σε σχεδόν 1.900 άτομα μέσω Facebook. Αποτέλεσμα: Πολλοί εργαζόμενοι από το εξωτερικό εγκαταλείπουν τη Γερμανία είτε γιατί αντιμετωπίζουν προβλήματα με την άδεια διαμονής, είτε επειδή έληξε η σύμβαση εργασίας, είτε γιατί δεν αναγνωρίζονται τίτλοι επαγγελματικών σπουδών.
«Η τελική απόφαση σχετίζεται όμως και με την ζωή στη Γερμανία», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Μπέρνχαρντ Μπρόκμαν. Δύο από τρεις καλά καταρτισμένους εργαζόμενους από χώρες εκτός Ευρώπης δηλώνουν για παράδειγμα ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ρατσιστικές διακρίσεις λόγω της καταγωγής τους. «Θεωρώ ότι αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη», λέει ο Γερμανός ειδικός. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η έρευνα δεν είναι αντιπροσωπευτική, καθώς πρόκειται για προκαταρκτική έρευνα στο πλαίσιο μιας πολύ μεγαλύτερης. Παρ’ όλα αυτά, αναδεικνύει σημαντικές τάσεις».
Το γεγονός ότι αλλοδαποί εργαζόμενοι δεν αισθάνονται πάντα ευπρόσδεκτοι στη Γερμανία, μπορεί να επιβεβαιώσει η ψυχολόγος Γκρέις Λούγκερτ-Χοσέ. Η επιστήμονας γεννήθηκε στις Φιλιππίνες και ζει στη Γερμανία πάνω από 20 χρόνια. Συμβουλεύει νοσοκομεία και ιδρύματα περίθαλψης σχετικά με την ενσωμάτωση των επαγγελματιών από το εξωτερικό. Πέρυσι πήρε συνεντεύξεις από περισσότερες από 100 Φιλιππινέζες νοσηλεύτριες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με το πόσο ικανοποιημένες ήταν από τη δουλειά τους. Πολλές της είπαν ότι δεν αναγνωρίζονταν η προσφορά τους, αλλά και τα επαγγελματικά τους προσόντα.
«Ίσως επιστρέψουμε κάποια μέρα, όταν θα έχουμε χρήματα».
Επιπλέον, χωρίς να ερωτηθεί, περίπου το 20% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι βίωσε διακρίσεις και ρατσισμό, λέει η Λούγκερτ Λόζε: «Για παράδειγμα, προσβολές και ειρωνικά σχόλια επειδή δεν μιλάς ακόμα καλά γερμανικά». Συχνά οι πολιτισμικές διαφορές προκαλούν παρεξηγήσεις. Τα τελευταία χρόνια οι εργοδότες το συνειδητοποίησαν αυτό, διαπιστώνει. Για το λόγο αυτό ολοένα και περισσότεροι εργοδότες διαθέτουν εντεταλμένους ενσωμάτωσης, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι νεοεισερχόμενοι σε μια επιχείρηση, ενώ οι παλαιοί ευαισθητοποιούνται για τις όποιες διαφορές.
«Είναι σημαντικό να πείσουμε τους καταρτισμένους εργαζόμενους ότι μπορούν να επιστρέψουν, εάν βέβαια υπάρχουν κατάλληλες θέσεις εργασίας για αυτούς στη Γερμανία», λέει ο Αλέξανδρος Κρητικός από το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (DIW) στο Βερολίνο. Ο Ράιμουντ Γκουεβάρα πάντως δεν αποκλείει μια επιστροφή: «Η Γερμανία είναι μια υπέροχη χώρα”, λέει. «Και μας λείπουν οι φίλοι μας. Ίσως επιστρέψουμε κάποια μέρα, όταν θα έχουμε μαζέψει αρκετά χρήματα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.