Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Βουδαπέστη: Ξεκινάει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου

Το νέο στάδιο της Βουδαπέστης που παραδόθηκε τον περασμένο Απρίλιο και βρίσκεται στην ανατολική όχθη του ποταμού Δούναβη στη νότια πλευρά της πόλης και είναι χωρητικότητας 35.000 θέσεων με ελαστικό τάπητα τελευταίας γενιάς θα φιλοξενήσει το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου που ξεκινάει σήμερα 19 Αυγούστου.

Η ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο στίβου

Με 22 αθλητές/τριες (10 άνδρες και 12 γυναίκες) θα συμμετάσχει η Ελλάδα στο 19ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου, με τον ίδιο αριθμό αθλητών με όσους έλαβαν μέρος στο Παγκόσμιο της Ντόχα το 2019, ενώ είναι κατά τρία μέλη μεγαλύτερη σε σχέση με την περυσινή διοργάνωση στο Όρεγκον.

Από τους 22 της αποστολής, οι οκτώ (Δόση, Πανταζής, Ανδρικόπουλος, Ζάλτος, Εμμανουηλίδου, Φιάσκα, Μουζενίδης και Γναφάκη) μετέχουν για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο. 

Αντίθετα, ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, θα πάρει μέρος για έκτη φορά στη διοργάνωση (2013, 2015, 2017, 2019, 2022), ενώ για πέμπτη φορά θα συμμετάσχουν ο Δημήτρης Τσιάμης (2007, 2009, 2013, 2017) και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (2013, 2017, 2019, 2022). Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία μέλη της ελληνικής αποστολής προετοιμάζονται για… διπλή συμμετοχή στη Βουδαπέστη, καθώς Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και Κυριακή Φιλτισάκου έχουν δηλωθεί να αγωνιστούν τόσο στα 20 όσο και στα 35 χιλιόμετρα βάδην.

Τις μεγαλύτερες ελπίδες για διάκριση συγκεντρώνει ο Μίλτος Τεντόγλου. Ο 25χρονος άλτης του μήκους θα επιδιώξει στην ουγγρική πρωτεύουσα να κάνει κάτι καλύτερο σε σχέση με το περυσινό Παγκόσμιο, όταν κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο, το οποίο ήταν και το μοναδικό της Ελλάδας στη διοργάνωση. Εάν πάρει την πρωτιά, ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι θα γίνει ο πρώτος Έλληνας αθλητής που θα είναι ταυτόχρονα εν ενεργεία Ολυμπιονίκης, πρωταθλητής κόσμου και πρωταθλητής Ευρώπης, τόσο στον ανοιχτό όσο και στον κλειστό στίβο, επίτευγμα που δεν κατάφερε να πανηγυρίσει πέρυσι (σ.σ. η Στεφανίδη την περίοδο 2016-17 είχε τους τέσσερις από τους πέντε τίτλους, καθώς της είχε… ξεφύγει το Παγκόσμιο κλειστού). Ο Τεντόγλου, με βάση την επίδοσή του στον κλειστό στίβο (8,42 μέτρα), έχει την δεύτερη επίδοση μεταξύ των συμμετεχόντων στο μήκος, ενώ το 8,38μ. που έχει στον ανοιχτό στίβο τον κατατάσει στην τρίτη θέση ανάμεσα στους μετέχοντες.

Πολλές πιθανότητες για διάκριση έχει η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό, Ελίνα Τζένγκο, η οποία έχει την πέμπτη επίδοση με 63,65 μ., ενώ με αξιώσεις θα λάβει μέρος στο επί κοντώ ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος έχει την έβδομη καλύτερη επίδοση με το 5,86 μ. που πέτυχε στον κλειστό, ενώ πριν από λίγες ημέρες σημείωσε 5,82 μ. στον ανοιχτό. Η Αντιγόνη Ντρσμπιώτη δεν έχει κάνει φέτος κούρσα στα 35χλμ. βάδην, αγώνισμα στο οποίο αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική και να διεκδικήσει τη διάκριση, ενώ έχει δείξει σε εξαιρετική κατάσταση στα 20χλμ. βάδην. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η 39χρονη πρωταθλήτρια κατετάγη τέταρτη στο Παγκόσμιο του Όρεγκον, ενώ στη συνέχεια πανηγύρισε δύο χρυσά μετάλλια στο Ευρωπαϊκό του Μονάχου, στα 20 και τα 35 χιλιόμετρα βάδην. Επίσης, τον Μάιο ήταν πρώτη στα 20 χιλιόμετρα, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος βάδην ομάδων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ποντεμπράντι της Τσεχίας.

Η Κατερίνα Στεφανίδη με τα δύο μετάλλια σε Παγκόσμιο ανοιχτού (χρυσό το 2017 στο Λονδίνο και χάλκινο το 2019 στην Ντόχα) έχει την 11η επίδοση στο επί κοντώ με 4,62 μέτρα, ωστόσο διαθέτει την εμπειρία και την ψυχολογία να βρεθεί και πάλι σε μια θέση ψηλά στο αγώνισμα. Με κεκτημένη ταχύτητα από τους αγώνες του Ιουλίου θα κάνει ντεμπούτο στη διοργάνωση η Παναγιώτα Δόση, που έχει περάσει φέτος το 1,91 μ. στο ύψος, σε ένα αγώνισμα όπου η Τατιάνα Γκούσιν έχει περάσει το 1,92 μ. στην έναρξη της θερινής σεζόν. Την 11η επίδοση στη σφυροβολία έχει ο Μιχάλης Αναστασάκης, που έχει κάνει καλή σεζόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.