Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Γιατί σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο η τιμή του ελαιόλαδου

Ελλάδα: Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σπάει η τιμή του ελαιόλαδου. Για την επιβεβαίωση αρκεί μια απλή παρατήρηση στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, παράγοντες της αγοράς δεν βλέπουν τερματισμό στο ράλι ανόδου της τιμής του, αφού η φετινή παραγωγή σε Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία είναι μειωμένη, όπως λένε, λόγω καιρικών συνθηκών.

Οι καταναλωτές κυνηγούν τις προσφορές στα λάδια στα ράφια των σούπερ μάρκετ για να βρουν την πιο συμφέρουσα τιμή. Άλλοι προτιμούν τις συσκευασίες του ενός λίτρου, άλλοι τις μεγαλύτερες προκειμένου να έχουν όφελος στο πορτοφόλι τους.

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ξεκινά από 7,05 έως 9,31 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ έλαια και λίπη κατέγραψαν μεταβολή 10,6% τον Ιούλιο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι.

Οι εξαγωγές σε Ισπανία και Ιταλία ελληνικού ελαιολάδου αύξησε τη ζήτηση στην εγχώρια αγορά και κατ’ επέκταση την τιμή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι  ο παραγωγός πουλούσε τον Οκτώβριο του 2022 προς 3,5 ευρώ το λίτρο με την τιμή να σκαρφαλώνει σήμερα στα 8,5 ευρώ!

Περαιτέρω αύξηση αναμένεται στην τιμή του ελαιόλαδου στους νέους τιμοκαταλόγους που θα θέσουν σε ισχύ τα σούπερ μάρκετ το επόμενο διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.