Τετάρτη 9 Αυγούστου 2023

Γερμανία: Αύξηση στις τιμές σχολικών ειδών

Σε μερικά ομόσπονδα κρατίδια ξεκινάει ήδη η νέα σχολική χρονιά (ήδη ξεκίνησε στο πολυπληθέστερο κρατίδι της Βόρειας Ρηνανίας βεστφαλίας ενώ την επόμενη εβδομάδα σε Βρέμη, Κάτω Σαξονία και Σαξονία Ανχαλντ).

Στο γεγονός αυτό φαίνεται να οφείλεται η αύξηση των τιμών στα σχολικά είδη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καταναλωτές χρειάστηκε να δαπανήσουν σημαντικά περισσότερα για σχολικά είδη τον Ιούλιο του 2023 από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis), οι τιμές για προϊόντα χαρτιού, όπως τετράδια ή μπλοκ ζωγραφικής, για παράδειγμα, αυξήθηκαν κατά 13,6% τον Ιούλιο του 2023 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και συνεπώς πιο έντονα από τις τιμές καταναλωτή συνολικά (πληθωρισμό) που την ίδια χρονική περίοδο αυξήθηκαν κατά 6,2% 

Ενώ οι τιμές των προϊόντων χαρτιού, όπως τα τετράδια ή τα μπλοκ ζωγραφικής, αυξήθηκαν ιδιαίτερα, η αύξηση των τιμών για άλλα σχολικά υλικά ήταν μικρότερη. Τον Ιούλιο του 2023, οι καταναλωτές έπρεπε να πληρώσουν 7,6% περισσότερο για άλλα υλικά γραφής και ζωγραφικής από ό,τι τον Ιούλιο του 2022. Σε αυτά περιλαμβάνονται, για παράδειγμα, στυλό, μολύβια ή κουτιά ζωγραφικής. 

Οι τιμές για τα σχολικά βιβλία, από την άλλη πλευρά, αυξήθηκαν με ρυθμό κάτω του μέσου όρου: ήταν 5,3% υψηλότερες από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.