Τετάρτη 16 Αυγούστου 2023

Πού και ποιά ήταν η γερμανική βοήθεια στις πυρκαγιές;

Δημοσίευμα του DHW (Deutsch-Hellenische Wirtschaftsvereinigung) Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος με έδρα την Κολωνία

Ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός Τόμας Ράχελ στηλιτεύει τον ρόλο της γερμανικής κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην Ελλάδα

Με δύο απανωτές επερωτήσεις προς το αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, ο ομοσπονδιακός βουλευτής του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και Αντιπρόεδρος της Γερμανο-Ελληνικής Ομάδας Φιλίας στην γερμανική Βουλή, Τόμας Ράχελ, ζήτησε να ενημερωθεί με κάθε λεπτομέρεια για την συμβολή της Γερμανίας στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα. 

Με τελείως γραφειοκρατικό τρόπο το Υπουργείο Εσωτερικών απήντησε στις ερωτήσεις, απαντήσεις που ανάγκασαν τον Γερμανό βουλευτή να σχολιάσει τις απαντήσεις αυτές αρνητικά δηλώνοντας προς τον τύπο ότι αυτές δεν ήσαν ούτε ικανοποιητικές αλλά και ούτε πειστικές. «Όταν άλλες μικρότερες ευρωπαϊκές χώρες της Ευρώπης σπεύδουν να βοηθήσουν πάραυτα, είναι δυσάρεστο να βλέπουμε μία ισχυρή βιομηχανική χώρα όπως την Γερμανία να αδυνατεί να συνδράμει σε μία τέτοια φυσική καταστροφή στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Οι πρόσφατες καταστροφικές δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα αποτελούν μια ακόμη πρόκληση για περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είναι καιρός η γερμανική κυβέρνηση να προσαρμόσει επιτέλους τις τεχνικές δυνατότητες της πολιτικής προστασίας με τέτοιο τρόπο, ώστε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να μπορούν να βοηθηθούν άμεσα, δυναμικά και ευέλικτα σε περίπτωση οποιασδήποτε καταστροφής, είτε αυτή είναι π.χ. πυρκαγιά είτε αυτή είναι σεισμός».

Αφορμή για την παραπάνω δήλωση ήταν οι εξηγήσεις της Γερμανικής κυβέρνησης ότι από γερμανικής πλευράς δεν υπήρξε γενικευμένη βοήθεια σε πολλούς από τους τόπους όπου ξέσπασε πυρκαγιά επειδή τα γερμανικά αεροπλάνα είναι ακατάλληλα εφόσον χρίζουν επίγειου ανεφοδιασμού κάτι που δεν προβλέπεται στην Ελλάδα. Επίσης τα γερμανικά πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν διαθέτουν θέση για δεύτερο πιλότο/χειριστή ασυρμάτου ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός με το έδαφος. Από την άλλη μεριά μονάδα επίγειας βοήθειας από τις πόλεις Βόννη, Κενιγκσβίντερ, Λεβερκούζεν, Ντίσελντορφ και Ράτιγκεν μαζί με στελέχη και υλικό της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τεχνικής Βοήθειας THW ήταν έτοιμη να μεταβεί στην Ελλάδα οδικώς, κάτι που ευγενώς απορρίφθηκε από ελληνικής πλευράς λόγω της χρονικής καθυστέρησης. 

«Επιπλέον», σημειώνει το Υπουργείο Εσωτερικών τηε Γερμανίας στην απάντησή του,  «στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ "Προγράμματος Προκαταρκτικής Τοποθέτησης", μια μονάδα της Βαυαρικής πυροσβεστικής (20 ομάδες εργασίας με επτά οχήματα, συμπεριλαμβανομένων των ομοσπονδιακών οχημάτων) βρισκόταν από τις 1 έως τις 15 Ιουλίου στην Ολυμπία για να υποστηρίξει το ελληνικό πυροσβεστικό σώμα, για περαιτέρω εκπαίδευση και για την ανταλλαγή εμπειριών στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών και πυρκαγιών βλάστησης. Όπως είχε προγραμματιστεί, η γερμανική μονάδα αντικαταστάθηκε από μια μαλτέζικη μονάδα ... λίγο πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές". Θα μπορούσε όμως και να παραμείνει και να βοηθήσει....!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.