Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

DW: Ρόμπερτ Λάμπρου, ο Έλληνογερμανός του AfD

Kατεβαίνει ως υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές του κρατιδίου της Έσσης τον Οκτώβριο

facebook.com/LambrouRobert
Ψηφοφόρους με μεταναστευτικό υπόβαθρο φαίνεται πως προσπαθεί να προσελκύσει τώρα το ακροδεξιό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD). Για να το πετύχει αυτό, όπως σημειώνει η Deutsche Welle, «επιστρατεύει» … μετανάστες, οι οποίοι στηρίζουν το κόμμα. 

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στους «Μετανάστες ενός αντιμεταναστευτικού κόμματος» – ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και ένας Έλληνας (σ.σ. ο οποίος πάντως αυτοπροσδιορίζεται ως Γερμανός), ο Ρόμπερτ Λάμπρου, επικεφαλής της AfD στο Κοινοβούλιο της Έσσης. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «ο Λάμπρου ίδρυσε τον Ιούνιο μαζί με μερικούς ακόμη έναν σύλλογο, που φέρει το όνομα ”Με μεταναστευτικό υπόβαθρο, υπέρ της Γερμανίας”. Η ιδέα για την ίδρυση του συλλόγου του ήρθε στη διάρκεια επίσκεψης μίας ομάδας νέων στο Κοινοβούλιο της Έσσης».

Μιλώντας με αυτούς τους νέους, αναφέρει η εφημερίδα της Φρανκφούρτης, ο Λάμπρου τόνισε ότι «υπάρχουν ”κάποιοι μετανάστες” στην AfD. O Λάμπρου είναι ένας από αυτούς. Είναι Γερμανός, αλλά όπως λέει, ο πατέρας του είναι Έλληνας. Ο Λάμπρου δεν χρησιμοποιεί το μικρό του όνομα, Αθανάσιος, αλλά κατεβαίνει ως κορυφαίος υποψήφιος του κόμματος στις εκλογές του κρατιδίου της Έσσης τον Οκτώβριο με το μεσαίο του όνομα, Ρόμπερτ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forschungsgruppe Wahlen η AfD στην Έσση συγκεντρώνει ποσοστό 15%, ενώ πανεθνικά φτάνει το 20%», επισημαίνει το δημοσίευμα.

Αν και ο Λάμπρου φαίνεται να δηλώνει πως η ίδρυση του συλλόγου «Με μεταναστευτικό υπόβαθρο υπέρ της Γερμανίας» στον οποίο ο ίδιος έχει αναλάβει καθήκοντα προέδρου, δεν παίζει προεκλογικά κάποιο ρόλο, ο Κάι Αρτσχάιμερ, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς σε συζήτηση με τον συντάκτη του δημοσιεύματος εκφράζει αντίθετη άποψη, συγκρίνοντάς  τον με την ίδρυση ενός αντίστοιχου συλλόγου, ο οποίος ιδρύθηκε επίσης στο κρατίδιο της Έσσης προ ετών με το όνομα «Εβραίοι στο AfD» – με στόχο να αλλάξουν τη αντισημιτική φήμη του κόμματος.

Πηγή: Deutsche Welle


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.