Τρίτη 22 Αυγούστου 2023

Tageszeitung: Ένας δρόμος στην Κύπρο και ο πόλεμος

«Ένας δρόμος στην Κύπρο και ο πόλεμος: Η πρόκληση ως μοντέλο κυριαρχίας»

«Αυτό που συμβαίνει τώρα στη νεκρή ζώνη στην Κύπρο, και συγκεκριμένα στην Πύλα/Pile, είναι ένα μάθημα για το πώς από το τίποτα μπορεί να προκαλέσει κανείς κίνδυνο»

Το σχόλιο του Klaus Hillenbrand σχετικά με τα επεισόδια στην Πύλα αναφέρει αρχικά ότι στο χωριό υπάρχουν δύο δρόμοι, ο ένας, που είναι καλύτερος, «από την ελληνική Κυπριακή Δημοκρατία και ο άλλος, χειρότερος, από τον βορρά, όπου μια διοίκηση εξαρτημένη από την Τουρκία ισχυρίζεται ότι εκπροσωπεί ένα κράτος-νάνο» (sic). Η Πύλα όμως τώρα έχει την τιμή να αποτελεί το σημείο κλιμάκωσης μιας διεθνούς διένεξης, όπως επισημαίνεται, ενώ λόγος γίνεται για τη διαμαρτυρία από την Αθήνα, το Λονδίνο και το Παρίσι για τα γεγονότα της περασμένης Παρασκευής.

Αυτό που συμβαίνει τώρα στην Πύλα είναι ένα μάθημα για το πώς από το τίποτα μπορεί κανείς να προκαλέσει κίνδυνο, χωρίς να υπάρχει ανάγκη, αλλά λόγω συμφερόντων, αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος, που σημειώνει ότι η Πύλα βρίσκεται ανάμεσα «στη νότια Κυπριακή Δημοκρατία και στη βόρεια χώρα-νάνο» (sic), για αυτό και ανήκει στη νεκρή ζώνη του ΟΗΕ, όπου οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται την άδεια των κυανόκρανων. Η άδεια αυτή δεν είχε δοθεί για την επέκταση του δρόμου από τους Τουρκοκυπρίους, επισημαίνει το άρθρο και συνεχίζει: «μια πρόκληση μόνο και μόνο για την πρόκληση, που εξελίχθηκε ακριβώς όπως θέλουν οι εθνικιστές σκληροπυρηνικοί: με έκτροπα». Φυσικά και θα μπορούσε η «χώρα-νάνος» (sic) να πάρει την άδεια κατασκευής του δρόμου από τον ΟΗΕ, τότε όμως θα επρόκειτο για απλό ζήτημα κατασκευής ενός δρόμου και όχι για ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα, καθώς η Τουρκία τεστάρει την αντίδραση της Δύσης σε μια αλλαγή του status quo στο διαιρεμένο νησί, σχολιάζει ο Κ. Hillenbrand, προσθέτοντας ότι η Τουρκία εξετάζει τι είναι δυνατό να γίνει στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και αν η Ρωσία εννοεί στα σοβαρά τις πρόσφατες κινήσεις φιλίας προς την Τουρκία. Τουλάχιστον αυτό πήγε καλά, παρατηρεί το δημοσίευμα, δεδομένου ότι η Μόσχα δεν αντέδρασε καθόλου στα επεισόδια. Τέλος, το άρθρο σχολιάζει ότι πιθανόν η διένεξη για τον δρόμο στην Πύλα να παραμείνει ένα μεμονωμένο επεισόδιο χωρίς συνέπειες, ωστόσο έχουν υπάρξει και πολύ πιο ασήμαντες αφορμές για έναν πόλεμο.

Στα επεισόδια της Παρασκευής αναφέρεται και το Spiegel

Spiegel «Η Τουρκία συντάσσεται με τους επιτιθέμενους»

«Τουρκοκύπριοι άνδρες ασφαλείας τραυμάτισαν σοβαρά την Παρασκευή τρεις στρατιώτες του ΟΗΕ. Μετά την επίθεση η Τουρκία αντέδρασε με σκληρά λόγια – με αποδέκτη τα Ηνωμένα Έθνη.»

Το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Spiegel αναφέρεται στη δριμεία κριτική που άσκησε με ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ στον ΟΗΕ μετά τα επεισόδια στην Πύλα, κατηγορώντας την ειρηνευτική δύναμη ότι εμφανίζεται ως θύμα της υπόθεσης και δικαιολογώντας τις τουρκοκυπριακές «αρχές» για τη στάση τους, ενώ επισημαίνονται οι δηλώσεις του «Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου που αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, Tahsin Ertugruloglu,» (sic), καθώς και η καταδίκη των επεισοδίων από την Ε.Ε., αλλά και τις Πρεσβείες των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. 

Süddeutsche Zeitung: «Εντάσεις στην Κύπρο»

Το δημοσίευμα έντυπη έκδοση της εφημερίδας αναφέρεται στην κριτική που άσκησε η Τουρκία στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ μετά τα επεισόδια στην Πύλα, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την επέμβαση των κυανόκρανων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.