Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Oι 4 λόγοι που δεν πετυχαίνει η δίαιτα

Πιθανότατα έχουμε κάνει όλοι δίαιτες σε κάποιο σημείο της ζωής μας, μπορεί να έχετε ξεκινήσει μια δίαιτα τώρα! Θυμάται κανείς τη δίαιτα γκρέιπφρουτ της παλιάς σχολής, όπου βασικά τρώτε μισό γκρέιπφρουτ και μια φέτα μπέικον κάθε μέρα; Οι μόδες για δίαιτες έρχονται και φεύγουν γρήγορα, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι το 95% όλων των δίαιτων αποτυγχάνουν, αλλά όλοι προσπαθούμε να είμαστε στο 5% των νικητών.

Οι 4 λόγοι που οι δίαιτες αποτυγχάνουν

  • Μη βιωσιμότητα
  • Μη ρεαλιστικές προσδοκίες
  • Απόδοση πάνω από ομορφιά
  • Έλλειψη εξατομίκευσης

Μη βιωσιμότητα

Πολλές δίαιτες είναι πολύ περιοριστικές, εξαλείφοντας ορισμένες ομάδες τροφίμων ή μειώνοντας σημαντικά την πρόσληψη θερμίδων. Αυτοί οι ακραίοι περιορισμοί μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα. Μπορούν να οδηγήσουν σε αισθήματα στέρησης, και, τελικά, μεγαλύτερη πιθανότητα εγκατάλειψης της δίαιτας.

Μια δίαιτα δεν είναι κάτι που κάνεις για δύο εβδομάδες για να χάσεις βάρος για μια ειδική εκδήλωση. Μια δίαιτα είναι αυτό που αναπτύσσετε για να υποστηρίξετε τις διατροφικές ανάγκες του σώματός σας, ώστε να μπορεί να σας υποστηρίξει σε όλα όσα θα θέλατε να πετύχετε στη ζωή σας. Όταν αναπτύσσετε μια δίαιτα, πραγματικά σκεφτείτε εάν είναι κάτι που μπορείτε να διατηρήσετε εύλογα για μακροπρόθεσμη βάση.

Μη ρεαλιστικές προσδοκίες

Πολλές δίαιτες υπόσχονται γρήγορα και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Αλλά όταν τα αναμενόμενα αποτελέσματα δεν επιτυγχάνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα άτομα μπορεί να αισθάνονται αποθαρρυνμένα και να εγκαταλείψουν τη δίαιτα. Συνήθως, οι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει 1000 διαφορετικές δίαιτες και δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν ή να διατηρήσουν τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες, θέλουν να σταματήσουν να φροντίζουν τον εαυτό τους εντελώς. Αυτό δεν είναι καλό για τη μακροζωία και την ποιότητα ζωής.

Απόδοση πάνω από ομορφιά

Το σώμα σας δεν φτιάχτηκε για ομορφιά, φτιάχτηκε για απόδοση. Οι πολιτιστικές και κοινωνικές επιρροές μας οδηγούν να δημιουργήσουμε μη βιώσιμες δίαιτες και να έχουμε μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Με βάση το συγκεκριμένο υπόβαθρό σας, αυτές οι πολιτιστικές επιρροές μπορεί να διαφέρουν ελαφρώς. Σε ορισμένους πολιτισμούς θέλετε να είστε όσο πιο αδύνατοι γίνεται. Σε άλλους πολιτισμούς, ίσως ο στόχος είναι να είναι πιο παχύς σε όλα τα «σωστά σημεία»…

Όταν εστιάζετε στο να είστε όποια και αν είναι η τρέχουσα τάση ομορφιάς, μπορείτε να χάσετε το γεγονός ότι το σώμα σας επικεντρώνεται στο να σας κρατήσει ζωντανούς και να λειτουργήσετε όσο καλύτερα γίνεται. Όπως έχουμε ήδη συζητήσει, πολλές μοντέρνες δίαιτες ενθαρρύνουν ακραίες διατροφικές συνήθειες. Και το σώμα σας πρόκειται να ανταποκριθεί μόνο με τον τρόπο που ήθελε η εξέλιξη. Ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα σας ανταποκρίνεται είναι μέσω της μεταβολικής προσαρμογής: όταν η πρόσληψη θερμίδων μειώνεται σημαντικά για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, το σώμα προσαρμόζεται μειώνοντας τον μεταβολικό ρυθμό του. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα γίνεται πιο αποτελεσματικό στην εξοικονόμηση ενέργειας, καθιστώντας πιο δύσκολο τη συνέχιση της απώλειας βάρους ή τη διατήρηση της απώλειας βάρους με την πάροδο του χρόνου. Μια άλλη παρενέργεια μπορεί να είναι το επίφοβο πλατό απώλειας βάρους. Καθώς το σώμα προσαρμόζεται σε χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, η απώλεια βάρους μπορεί αρχικά να συμβεί αλλά τελικά να μειωθεί και να γίνει επίπεδη. Αυτό μπορεί να είναι απογοητευτικό και αποθαρρυντικό, οδηγώντας σε απώλεια της τήρησης της δίαιτας. Ας ελπίσουμε ότι έχετε αρχίσει να καταλαβαίνετε πώς αυτή η προσέγγιση που δεν ταιριάζει σε κανέναν δεν θα λειτουργήσει.

Έλλειψη εξατομίκευσης

Τώρα για τον τελευταίο λόγο που οι δίαιτες αποτυγχάνουν: έλλειψη εξατομίκευσης. Οι δίαιτες συχνά ακολουθούν μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, αγνοώντας τις ατομικές διαφορές στον μεταβολισμό, τη γενετική, τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις. Οι διατροφικές ανάγκες και οι ανταποκρίσεις κάθε ατόμου σε διαφορετικές διατροφικές προσεγγίσεις ποικίλλουν, καθιστώντας τις εξατομικευμένες και ευέλικτες προσεγγίσεις πιο αποτελεσματικές.

Πώς να διαχειριστείτε τη διατροφή σας

Ακολουθούν έξι οδηγίες που μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της διατροφής σας με υγιεινό τρόπο.

  • Θέστε Ρεαλιστικούς Στόχους
  • Αγκαλιάστε μια ισορροπημένη διατροφή
  • Εξασκηθείτε στο Mindful Eating
  • Καλλιεργήστε μια θετική νοοτροπία
  • Δώστε προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο
  • Διαχειριστείτε το άγχος αποτελεσματικά

Θέστε Ρεαλιστικούς Στόχους

Θέστε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους απώλειας βάρους ή διατήρησης βάρους. Στοχεύστε σε σταδιακή και βιώσιμη πρόοδο αντί για γρήγορες λύσεις ή δραστικά μέτρα. Σε κανέναν δεν αρέσει να το ακούει αυτό, αλλά η αργή και σταθερή είναι η καλύτερη προσέγγιση εδώ.

Αγκαλιάστε μια ισορροπημένη διατροφή

Ακολουθήστε μια δίαιτα με ποικιλία τροφών πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ενσωματώστε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη στα γεύματά σας. Μειώστε την πρόσληψη επεξεργασμένων τροφίμων, ροφημάτων με ζάχαρη και τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Ακούστε το σώμα σας. Δώστε προσοχή στο πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε διαφορετικούς τύπους και ποσότητες ορισμένων τροφών. Το Mindfulness είναι ο καλύτερος φίλος σας εδώ στη δημιουργία μιας δίαιτας προσαρμοσμένης στο σώμα σας.

Εξασκηθείτε στο Mindful Eating

Αναπτύξτε την επίγνωση των διατροφικών σας συνηθειών και καλλιεργήστε προσεκτικές διατροφικές πρακτικές. Δώστε προσοχή στα σημάδια πείνας και κορεσμού, τρώτε χωρίς περισπασμούς (όπως οθόνες ή πολλαπλές εργασίες) και απολαύστε τις γεύσεις, τις υφές και τα αρώματα του φαγητού σας

Καλλιεργήστε μια θετική νοοτροπία

Όταν έχεις τη νοοτροπία να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με προσεκτική διατροφή, μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι.

Δώστε προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο

Η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με διαταραχές στις ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, αυξημένη πείνα και υψηλότερο κίνδυνο αύξησης βάρους. Επιδιώξτε επτά έως εννέα ώρες ύπνου τη νύχτα και δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Διαχειριστείτε το άγχος αποτελεσματικά

Αδιάφορο γεγονός, το χρόνιο στρες μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Η εύρεση υγιεινών τρόπων διαχείρισης του άγχους σας μπορεί να βοηθήσει στη συνολική αποτελεσματικότητα της διατροφής σας μακροπρόθεσμα. Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που μειώνουν το στρες, όπως άσκηση, διαλογισμός , βαθιές αναπνοές, γιόγκα ή χόμπι που σας αρέσουν.

Πηγή: ygeia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.