Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Η Γερμανία αποδεσμεύει και πάλι την οικονομική βοήθεια για τα παλαιστινιακά εδάφη

SPIEGEL: «Η Λωρίδα της Γάζας εξαρτάται από τη διεθνή βοήθεια. Μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ πάγωσαν τα κονδύλια, μεταξύ άλλων και από τη Γερμανία. Τώρα αναμένεται, σύμφωνα με την Υπουργό Ανάπτυξης, Schulze, να δοθούν και πάλι χρήματα.»

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Spiegel, η γερμανική αναπτυξιακή βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας, που ανεστάλη πριν από έναν μήνα εξαιτίας της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, και προκειμένου να επανεξεταστεί, πλέον θα συνεχιστεί, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το Αμάν της Ιορδανίας η αρμόδια Υπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Svenja Schulze, η οποία έκανε λόγο για ποσό συνολικά άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, θα αποδεσμευτούν 71 εκατ. ευρώ που είχαν ήδη δεσμευτεί για το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), καθώς και επιπρόσθετα 20 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα προορίζονται για τη μέριμνα για τους εκτοπισμένους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για τη στήριξη των Παλαιστίνιων προσφύγων στην Ιορδανία, και συγκεκριμένα η οικονομική βοήθεια θα αξιοποιηθεί για υγειονομικές εγκαταστάσεις στα καταλύματα έκτακτης ανάγκης και για την παροχή πόσιμου νερού.

Ωστόσο το Υπουργείο διευκρινίζει ότι η αποδέσμευση των κονδυλίων αυτών σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει ολοκληρωθεί η εξέταση της σκοπιμότητας της παροχής βοήθειας, η οποία και είναι σε εξέλιξη. Η αποδέσμευση της βοήθειας γίνεται «κατά προτεραιότητα», λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες των ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας και την ολοένα και πιο ασταθή κατάσταση σε ορισμένες γειτονικές χώρες, όπως σημειώνει το Υπουργείο Ανάπτυξης. «Βλέπουμε το μεγάλο δράμα των Παλαιστινίων αμάχων στη Γάζα και θέλουμε να το απαλύνουμε», δήλωσε η Schulze, η οποία πρόσθεσε ότι πρέπει ήδη σήμερα να σκεφτούμε την περίοδο μετά τον πόλεμο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν απέχει πολύ. Η Γερμανία, όπως είπε η Υπουργός Schulze, προτίθεται να στηρίξει τους θεσμούς στη Λωρίδα τη Γάζας που συνδράμουν τους ανθρώπους εκεί. Το ρεπορτάζ διευκρινίζει ότι η Schulze συναντήθηκε στην Ιορδανία με τον Γενικό Επίτροπο ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), Philippe Lazzarini.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.