Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Γερμανία: «Ο μεγαλύτερος αριθμός αιτήσεων ασύλου μέσα στο έτος»

«Το τρέχον έτος έχουν ήδη έρθει στη Γερμανία περισσότεροι από 267.000 αιτούντες άσυλο»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Marcel Leubecher, στην εφημερίδα DIE WELT που επικαλείται πληροφορίες της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες (BAMF), τον Οκτώβριο κατατέθηκαν στη Γερμανία περίπου 32.000 πρώτες αιτήσεις ασύλου, σημειώνοντας 14% αύξηση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό αιτήσεων ασύλου κατά το τρέχον έτος, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, που επισημαίνει ότι συνολικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαν υποβληθεί 267.384 αιτήσεις, αριθμός αυξημένος κατά 68% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Στην πλειοψηφία τους οι πρώτες αιτήσεις ασύλου προέρχονται από Σύρους (88.000 αιτήσεις), ωστόσο παρατηρείται αύξηση κατά 200% στις αιτήσεις ασύλου από Τούρκους πολίτες (45.000 αιτήσεις), ενώ ακολουθούν οι αιτήσεις Αφγανών (44.000). Σύμφωνα με την BAMF, το ποσοστό θετικής απάντησης στις αιτήσεις που υποβάλλουν Τούρκοι υπήκοοι ανέρχεται στο 14%, ωστόσο στην πλειοψηφία τους όσοι δεν γίνονται δεκτοί, δεν απελαύνονται. Όπως συνάγεται από τα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας, πολλές φορές δεν πρόκειται για άτομα που έχουν προοπτική να τους χορηγηθεί άσυλο, αλλά για πολίτες που μετά τη νίκη του ΑΚΡ στις εκλογές και εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης της χώρας, επιθυμούν να μεταναστεύσουν στη Γερμανία.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στις αποφάσεις της πρόσφατης Διάσκεψης του Καγκελαρίου με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων για τη διαχείριση της μετανάστευσης και ιδίως για την ανάγκη περιορισμού των παράτυπων διελεύσεων, και επισημαίνει ότι σε ερώτηση της εφημερίδας προς την Καγκελαρία, αν στο εξής αναμένεται η επιστροφή των αιτούντων άσυλο που έχουν εισέλθει παράτυπα στη χώρα, εκπρόσωπος της Καγκελαρίας απάντησε ότι οι υπήκοοι τρίτων κρατών που χρήζουν προστασίας θα προωθούνται κατά βάση στις αρμόδιες δομές πρώτης υποδοχής, προκειμένου να εξεταστεί αν δικαιούνται άσυλο ή αν πρέπει να επιστραφούν σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. με βάση τον Κανονισμό του Δουβλίνου.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.