Για την απαγόρευση των εισαγωγών φουά γκρα αλλά και προϊόντων και ενδυμάτων από γούνες ζώων θα κληθούν να αποφασίσουν σε δημοψήφισμα οι Ελβετοί πολίτες αφού μια ένωση προστασίας ζώων συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών για να ζητήσει τη διεξαγωγή της προβλεπόμενης διαδικασίας.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, η «Swiss Animal Alliance», συγκέντρωσε 106.448 υπογραφές κατά των εισαγωγών φουά γκρα και 116.140 υπογραφές κατά των εισαγωγών γούνας, πάνω από το ελάχιστο νόμιμο όριο των 100.000 υπογραφών για την προκήρυξη δημοψηφίσματος.
Σε ότι αφορά το Φουά γκρα η τεχνική της αναγκαστικής σίτισης πτηνών για πάχυνση του συκωτιού απαγορεύεται στην Ελβετία, αλλά δεν απαγορεύονται οι εισαγωγές προϊόντων που λαμβάνονται μέσω αυτής της τεχνικής.
Ειδικότερα: Φουά γκρά είναι το πρησμένο συκώτι πάπιας ή χήνας, που τρέφονται εξαναγκαστικά βίαια μέχρι το σημείο του θανάτου τους πριν από τη σφαγή. Τα πτηνά υποφέρουν τρομερά, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη διαδικασία του βίαιου θηλασμού.
Σε λίγες μόνο εβδομάδες, το συκώτι τους πρήζεται έως και δέκα φορές πάνω από το κανονικό μέγεθος του και τα πουλιά ούτε καν μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν ή ακόμα και να αναπνεύσουν. Σε αυτό το σημείο, θανατώνονται, και τα συκώτια τους πωλούνται ως... γκουρμέ λιχουδιά.
Η φιλοζωική Ένωση υποστηρίζει ότι η Ελβετία εισάγει ετησίως 200 τόνους φουά γκρα που αντιστοιχούν στον σφαγιασμό 400.000 παπιών και 12.000 χηνών. Αναφερόμενη στην πρόταση για την απαγόρευση εισαγωγής γούνας η ίδια Ένωση υποστηρίζει με στοιχεία ότι σφάζονται περίπου 1,5 εκατομμύριο ζώα για τους 350 τόνους γούνας που εισάγει ετησίως η Ελβετία.
Το ελβετικό κοινοβούλιο και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στη Βέρνη απέρριψαν την απαγόρευση των εισαγωγών φουά γκρα τον Σεπτέμβριο, με τους νομοθέτες να προειδοποιούν ότι ένα τέτοιο μέτρο κινδυνεύει να οδηγήσει τον εμπορικό τουρισμό στη γειτονική Γαλλία, σε βάρος του τοπικού εμπορίου.
Η Ελβετία έχει ένα σύστημα άμεσης δημοκρατίας στο οποίο οι πολίτες καλούνται συχνά σε δημοψηφίσματα για διάφορα και νέα θέματα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.