Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Spiegel: «Σύγκρουση στις Βρυξέλλες»

«Το Βερολίνο επιθυμούσε να συμμετάσχει με αποστολή της Ε.Ε. στην επιχείρηση των ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel, η Annalena Baerbock και ο Boris Pistorius εργάστηκαν προσωπικά για αυτό, αλλά μάταια. Τώρα τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο Β.»

Όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ της η Marina Kormbaki, η γερμανική κυβέρνηση αναζητούσε το προηγούμενο διάστημα το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τη συμμετοχή στη συμμαχία που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των επιθέσεων των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με την ονομασία „Operation Prosperity Guardian“. Το Βερολίνο είχε αφήσει να διαφανεί πριν από τα Χριστούγεννα ότι θα μπορούσε να διευρυνθεί η αποστολή της Ε.Ε. κατά της πειρατείας στο Κέρας της Αφρικής, με την ονομασία „Atalanta“, και μάλιστα η ΥΠΕΞ, Annalena Baerbock (Πράσινοι), και ο Υπουργός Άμυνας, Boris Pistorius (SPD), εργάστηκαν προσωπικά το διάστημα πριν από τα Χριστούγεννα προκειμένου να πείσουν τους Ισπανούς ομολόγους τους υπέρ αυτής της λύσης, καθώς η Μαδρίτη ήταν αντίθετη. Οι προσπάθειές τους, ωστόσο, ήταν μάταιες, όπως φάνηκε, καθώς την Τετάρτη ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιθυμεί ούτε την αναδιαμόρφωση της „Atalanta“ ούτε την προσχώρηση στην στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ, αλλά έθεσε επί τάπητος μια εναλλακτική, τη δημιουργία μιας νέας στρατιωτικής αποστολής της Ε.Ε. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πρόθυμη» να προχωρήσει σε αυτή την εναλλακτική, δήλωσε χθες στο Βερολίνο εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η συμμετοχή της Γερμανίας σε ένα τέτοιο εγχείρημα έχει σκοπό να καταδείξει την ετοιμότητα του Βερολίνου να αναλάβει ευθύνη στον τομέα της πολιτικής ασφαλείας, έστω και αν πρόκειται για μια συμβολική συνδρομή, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, δεδομένου ότι η Γερμανία δεν αποτελεί ναυτική δύναμη. Επιπλέον, στόχος είναι να αποδείξει ότι ως εξαγωγικό έθνος αναλαμβάνει η ίδια την ευθύνη για την προστασία των συμφερόντων της και δεν την εκχωρεί σε άλλους, πόσο μάλλον όταν στην ίδια την Εθνική Στρατηγική Ασφαλείας που έδωσε η γερμανική κυβέρνηση στη δημοσιότητα πριν λίγους μήνες, αναφέρεται ρητά ότι «η γερμανική κυβέρνηση θα υπερασπίζεται ενεργά την ελευθερία των διεθνών θαλασσίων οδών σε έναν κόσμο με παγκόσμιες ροές προϊόντων και εμπορίου».

Το Spiegel εξηγεί ότι κατά κανόνα η συμμετοχή της Bundeswehr σε τέτοιες αποστολές πρέπει να εντάσσεται στο επονομαζόμενο σύστημα συλλογικής ασφάλειας, για παράδειγμα στο πλαίσιο του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ ή της Ε.Ε. και χρειάζεται την έγκριση της Bundestag. Τώρα, Βρυξέλλες και Βερολίνο ελπίζουν ότι η πρόταση για σύσταση μιας αποστολής της Ε.Ε. για την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα θα τύχει της υποστήριξης όλων των κρατών-μελών. Στο μεταξύ, στο Βερολίνο εντείνεται η ανησυχία ότι μπορεί να βρεθούν μιμητές των Χούθι και σε άλλες σημαντικές θαλάσσιες οδούς, ενώ παραμένει αδιευκρίνιστο σε τι ακριβώς θα συνίσταται η συνδρομή της Γερμανίας: το Υπουργείο Άμυνας έχει καταστήσει σαφές ότι μπορεί να συνδράμει το ναυτικό, ενδεχομένως με τη φρεγάτα „Ηessen“, ωστόσο η συμμετοχή μπορεί να συνίσταται και σε υλικοτεχνική υποδομή (logistics), διοικητική και άλλου είδους υποστήριξη, όπως δήλωσε πρόσφατα εκπρόσωπος του γερμανικού Υπουργείου Άμυνας. Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το δημοσίευμα, η γερμανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να διασφαλίσει τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα ακόμα και με στρατιωτικά μέσα, και μάλιστα, όπως σχολιάζεται, σπάνια ήταν τόσο ξεκάθαρη η αποφασιστικότητά της όσο τώρα στο θέμα της επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.