Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

TUI: Έσοδα ρεκόρ το 2023

TUI: Έσοδα ρεκόρ το 2023 - Ισχυρή σεζόν προδιαγράφουν οι κρατήσεις για το 2024

Με έσοδα ρεκόρ (20,7 δισ. ευρώ, έναντι18,9 δισ. ευρώ το 2019) και κέρδη προ τόκων και φόρων 977 εκατ. ευρώ (+139% σε ετήσια βάση) έκλεισε το οικονομικό έτος 2023 για τον Όμιλο TUI.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της TUI, Sebastian Ebel, στην παρουσίαση των οικονομικών μεγεθών του Ομίλου στο Λονδίνο, τόνισε ότι το 2023 ήταν μια καλή χρονιά για τον Όμιλο. Όπως είπε, η TUI έχει ενισχύσει σημαντικά τη βασική της δραστηριότητα και έχει αναπτύξει νέους τομείς.

Τα ξενοδοχεία και οι κρουαζιέρες, υπογράμμισε ο CEO της TUI, είναι περιοχές ανάπτυξης και εξαιρετικά κερδοφόρες, ενώ ορισμένοι τομείς, όπως του τουριστικού πράκτορα υπόκεινται σε μετασχηματισμό προκειμένου να επιστρέψουν επίσης σε πολύ καλή κερδοφορία.

Στόχος μας παραμένει να κάνουμε την TUI περισσότερη κερδοφόρα, είπε, προσθέτοντας ότι το 2023 διαμορφώθηκε μια καλή βάση για την περαιτέρω βιώσιμη και κερδοφόρα ανάπτυξη της TUI.

Για το 2024, βασικοί στόχοι είναι να κερδίσει ο Όμιλος περισσότερους πελάτες, προσφέροντας περισσότερα προϊόντα, καθώς και η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς.

Οι τρέχουσες χειμερινές κρατήσεις και οι πρώτες ενδείξεις για το επόμενο καλοκαίρι προδιαγράφουν περαιτέρω βελτίωση το 2024. Η TUI αναμένει  κέρδη προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ) αυξημένα κατά τουλάχιστον 25% και αύξηση εσόδων κατά τουλάχιστον 10%.

Το οικονομικό έτος 2023, TUI μείωσε επίσης σημαντικά τον καθαρό χρέος της κατά 1,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2023, το καθαρό χρέος διαμορφώθηκε σε 2,1 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος αποπλήρωσε τα δάνεια της WSF (εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας).

19 εκατ. τουρίστες διακίνησε ο Όμιλος το 2023

Το οικονομικό έτος 2023 (1 Οκτωβρίου 2022 έως 30 Σεπτεμβρίου 2023), η TUI κατέγραψε και πάλι πολύ υψηλή ζήτηση για διακοπές και ισχυρή επιχειρηματική δραστηριότητα εξυπηρετώντας 19 εκατ. πελάτες.

Η ανάπτυξη και ο βασικός τομέας Holiday Experiences with Hotels & Resorts, Cruises και οι δραστηριότητες της TUI Musement κατέγραψαν ισχυρές λειτουργικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς. Το υποκείμενο EBIT του τομέα βελτιώθηκε κατά 317 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση σε 822 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 505 εκατ. ευρώ). Η Hotels & Resorts συνεχίζει να είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους πυλώνες ανάπτυξης του Ομίλου: το υποκείμενο EBIT ανέβηκε στα 549 εκατομμύρια ευρώ (προηγούμενο έτος: 480 εκατομμύρια ευρώ). Τα μέσα έσοδα ανά κρεβάτι και διανυκτέρευση αυξήθηκαν κατά 13% από έτος σε έτος σε 87 ευρώ, ενώ η πληρότητα βελτιώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 82%.

Ο τομέας κρουαζιέρας βελτίωσε σημαντικά το λειτουργικό του αποτέλεσμα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η πληρότητα των πλοίων στις τρεις εταιρείες του Ομίλου, TUI Cruises, Hapag-Lloyd Cruises και Marella Cruises κυμάνθηκε μεταξύ 72 και 96% (προηγούμενο έτος: μεταξύ 58 και 70%), ενώ οι διαθέσιμες ημέρες επιβατών και στις τρεις μάρκες αυξήθηκαν κατά 15% σε 9,5 εκατομμύρια (προηγούμενο έτος: 8,2 εκατομμύρια). Ως αποτέλεσμα, το υποκείμενο EBIT στον τομέα Cruises ανέβηκε σημαντικά στα 236 εκατ. ευρώ (προηγούμενο έτος: 1 εκατ. ευρώ).

Η αναπτυσσόμενη επιχείρηση TUI Musement με ξεναγήσεις και δραστηριότητες κατέγραψε μια καλή χρονιά λειτουργίας. Κατά την υπό εξέταση περίοδο, πουλήθηκαν 9,4 εκατομμύρια εκδρομές, περιηγήσεις και δραστηριότητες – 34% περισσότερες από ό,τι το προηγούμενο έτος. Το υποκείμενο EBIT της TUI Musement αυξήθηκε στα 36 εκατομμύρια ευρώ (προηγούμενο έτος: 24 εκατομμύρια ευρώ).

Το τμήμα Markets & Airlines με τουριστικούς πράκτορες TUI στη Βόρεια Ευρώπη Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία, Δανία), Κεντρική (Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Πολωνία) και Δυτική (Ολλανδία, Βέλγιο και Γαλλία) κατέγραψε βελτιωμένες  επιδόσεις σε όλες τις αγορές και πέτυχε θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα για ολόκληρο το έτος για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας. Τα κέρδη στον τομέα Markets & Airlines ανήλθαν σε 241 εκατ. ευρώ, μετά από ζημίες 59 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση.

Οι εκτιμήσεις για το 2024

Οι κρατήσεις για τον τρέχοντα Χειμώνα 2023/24 συνεχίζουν την προηγούμενη καλή δυναμική και αυξάνονται κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αύξηση των κρατήσεων αντιστοιχεί και στην αύξηση της χωρητικότητας για το χειμώνα. Επί του παρόντος, το 56% του χειμερινού προγράμματος έχει πουληθεί, ποσοστό περίπου ανάλογο με το προηγούμενο έτος. Οι μέσες τιμές στις βασικές αγορές είναι 5% υψηλότερες.

Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2024 βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, με το 14% του καλοκαιρινού προγράμματος να πωλείται επί του παρόντος. Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν μια ισχυρή σεζόν, με τις κρατήσεις να αυξάνονται επί του παρόντος +13% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο των κρατήσεων για το καλοκαίρι του 2023. Οι μέσες τιμές είναι κατά 4% υψηλότερες.

Η TUI αναμένει να μειώσει τις εκπομπές CO2 ανά επιβάτη αεροπορικώς κατά σχεδόν ένα τέταρτο έως το 2030 με φιλοδοξία να γίνει εταιρεία μηδενικών εκπομπών έως το 2050 το αργότερο.

Οι αεροπορικές εταιρείες του ομίλου θα χρησιμοποιούν μεγαλύτερες ποσότητες βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων (SAF) με την πάροδο του χρόνου.

Στον "αέρα" τα 66 ταξιδιωτικά γραφεία της Galeria Reisen μετά την πτώχευση της μητρικής Signa


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.