Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2024

Φραντς Μπεκενμπάουερ: Οι σκιές στο καλοκαιρινό παραμύθι

Ο θάνατος του γιου του Στέφαν (46) το 2015 και οι φήμες για διαφθορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 τον επηρέασαν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ιστοσελίδα της γερμανικής εφημερίδας  «Bild».

Ο Ασημάκης Χατζηνικολάου (δεξιά στη φωτογραφία) αθλητικός συντάκτης στην ελληνική εκπομπή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας σε συνέντευξη με τον Franz Beckenbauer! Στις αρχές της δεκαετίας του 70

Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1945, στο Μόναχο, τη χρονιά που τελείωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος (1945), o ο «Κάιζερ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Φράντς Μπεκενμπάουερ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του φορώντας τη φανέλα της Μπάγερν.  

Ξεκίνησε την καριέρα το 1959 και έπαιξε στους Βαυαρούς μέχρι το 1977, όταν αποφάσισε να...μετακομίσει στις ΗΠΑ για να υπογράψει με τον Κόσμο της Νέας Υόρκης. Στις ΗΠΑ παρέμεινε τρία χρόνια πριν επιστρέψει στη Γερμανία για μερικές σεζόν (1980-1982) με το Αμβούργο. Στην συνέχεια, για να τελειώσει την καριέρα του, γύρισε στις ΗΠΑ μία τελευταία χρονιά, για τον Κόσμο της Νέας Υόρκης. 

Δεν περιορίστηκε όμως στο ρόλο του ποδοσφαιριστή.

Ο παίκτης που 4 φορές αναδείχτηκε ,,παίκτης της χρονιάς,, (ρεκόρ που διατηρείται ακόμη) αναλαμβάνει ως προπονητής της εθνικής Γερμανίας και την οδηγεί το 1990 στον τρίτο τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας.

Το 1994 και 1996 αναλαμβάνει υπηρεσιακός προπονητής και της Μπάγερν που την οδηγεί και τις δυο φορές στο πρωτάθλημα. 

Το 1994 εκλέγεται Πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου και διατήρησε τη θέση αυτή έως το 2009. Στην 15χρονη θητεία του η ομάδα κερδίζει μια σειρά από τίτλους μεταξύ αυτών και το Champions-League-2001.

Ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών στη Γερμανία: Το 2019, ο Φραντς Μπεκενμπάουερ εισήχθη στο Hall of Fame του γερμανικού ποδοσφαίρου ως μέλος της "ιδρυτικής ομάδας".

"Το καλοκαιρινό παραμύθι"

Η DFB χρησιμοποίησε το χάρισμά του και την πολύγλωσση αίγλη του στην υποψηφιότητα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006. Το "καλοκαιρινό παραμύθι" ήταν η κορυφαία στιγμή του Μπεκενμπάουερ ως διοικητικού λειτουργού - και ταυτόχρονα δύσκολη για τον ίδιο προσωπικά. Υπήρξαν κατηγορίες όταν έγιναν αμφίβολες πληρωμές. Πρώην κορυφαίοι Γερμανοί πολιτικοί υπερασπίστηκαν τον Μπεκενμπάουερ στο σκάνδαλο γύρω από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006.

Οι καταγγελίες γύρω από την ανάθεση της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην Γερμανία, μια διοργάνωση που άλλαξε την εικόνα των γερμανών στον κόσμο, με αμφίβολες πληρωμές εκατομμυρίων άφησαν μια όψιμη επίγευση στο εντυπωσιακό έργο ζωής του Μπεκενμπάουερ. Το καλοκαίρι του 2019, το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας διαχώρισε τη διαδικασία εναντίον του για την υποψία απάτης από εκείνη των συγκατηγορουμένων του. Τελικά, η παραγραφή έληξε, όπως και η υπόθεση εναντίον τριών στενών συντρόφων από την εποχή του καλοκαιρινού παραμυθιού. 

Έκτοτε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, ως το συνεχές σημείο αναφοράς του γερμανικού ποδοσφαίρου, ως βασικός τηλεοπτικός σχολιαστής, ως πρωταγωνιστής άπειρων διαφημίσεων, δεν υπήρχε άλλο. Τελευταία μιλούσε μέσω των δικηγόρων του και απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις.

Η εικόνα του υπέστη τελευταία άλλο ένα τεράστιο πλήγμα όταν έγινε γνωστό ότι λάμβανε 5,5 εκατομμύρια ευρώ για να διαφημίζει την εταιρία στοιχημάτων Oddset. Τα χρήματα δεν καταβάλλονταν στον ίδιο αλλά σε λογαριασμό της οργανωτικής επιτροπής του Μουντιάλ 2006. Η κρατική εταιρία στοιχημάτων ήταν και χορηγός του Μουντιάλ.

«Δεν του αξίζει τέτοια συμπεριφορά», σχολίασε πρόσφατα ο πρώην πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Τέο Τσβάντσιγκερ. «Δεν το αξίζει», είναι κάτι που ακούγεται συχνά στη Γερμανία, όταν ζητείται ένα σχόλιο για τα έργα και τις ημέρες του Κάιζερ.

Δηλώσεις του αθλητικού κόσμου για Φραντς Μπεκενμπάουερ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.