Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Γερμανία:«Μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς»

WELT: «Μαζικές διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς – Η διαδήλωση στο Μόναχο διακόπηκε λόγω υπερβολικά μεγάλης συμμετοχής»

«Βερολίνο, Μόναχο, Λειψία, Δρέσδη, Στουτγάρδη, Καρλσρούη, Χαϊδελβέργη, Φράιμπουργκ: σε δεκάδες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο σε όλη τη Γερμανία εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στράφηκαν κατά της ακροδεξιάς. Το μήνυμα ήταν ‘καμία ανοχή στους ναζί’»

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναφέρονται σήμερα εκτενώς στις πολυάριθμες διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο σε όλη τη Γερμανία, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν κατά της ακροδεξιάς, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις του ερευνητικού δικτύου Correctiv περί μυστικής συνάντησης μελών του AfD με εξωκοινοβουλευτικά ακροδεξιά στοιχεία, στην οποία ετέθη θέμα μαζικής απέλασης μεταναστών και Γερμανών πολιτών με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Σε πολλές περιπτώσεις η προσέλευση στις εν λόγω διαδηλώσεις ήταν σαφώς μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και μάλιστα στο Μόναχο η διαδήλωση διακόπηκε λόγω υπερβολικά μεγάλης προσέλευσης, όπως σημειώνει το ρεπορτάζ της Welt, καθώς η Αστυνομία έκανε λόγο για περίπου 100.000 διαδηλωτές και για αδυναμία της να εγγυηθεί την ασφάλειά τους. Και στο Βερολίνο συμμετείχαν περίπου 100.000 άνθρωποι στις χθεσινές συγκεντρώσεις, όπως ανακοίνωσαν οι Αρχές, αν και οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 350.000 συμμετέχοντες. Συνολικά, από την περασμένη Παρασκευή έχουν συμμετάσχει περίπου 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε τουλάχιστον 40 διαδηλώσεις κατά της ακροδεξιάς σε όλη τη Γερμανία, με τον επικεφαλής της οργάνωσης «Δίκτυο Compact», Christoph Bautz, να δηλώνει ότι επρόκειτο για ένα «Σαββατοκύριακο ελπίδας».

Μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Κολωνία, τη Βρέμη, τη Λειψία, τη Δρέσδη, τη Φρανκφούρτη, το Αμβούργο, το Αννόβερο και το Ντόρτμουντ, ενώ ο Γερμανός Πρόεδρος, Frank-Walter Steinmeier, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του τόνισε ότι οι άνθρωποι που διαδηλώνουν «μας δίνουν θάρρος» και υπερασπίζονται «τη Δημοκρατία μας και το Σύνταγμά μας κατά των εχθρών του». Τις διαδηλώσεις χαιρέτισε και ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Robert Habeck (Πράσινοι), όπως και η Υπουργός Εσωτερικών, Nancy Faeser (SPD), που υπογράμμισαν ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό το ότι αυτοί οι άνθρωποι υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στη Γερμανία, Josef Schuster, σχολίασε ότι οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν για τους Εβραίους μια εικόνα που μπορεί να δημιουργήσει και πάλι εμπιστοσύνη στη δημοκρατία στη Γερμανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.