Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2024

Bundesbank: «Είμαστε σε ύφεση, αλλά μην είστε τόσο απαισιόδοξοι»

Η γερμανική οικονομία δεν αντιμετωπίζει σοβαρή ύφεση, παρόλο που μπορεί να βρίσκεται σε ύφεση αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με την Bundesbank.

«Μια ύφεση με την έννοια μιας σημαντικής, ευρείας βάσης και παρατεταμένης μείωσης της οικονομικής παραγωγής δεν μπορεί να εντοπιστεί και επί του παρόντος δεν αναμένεται», ανέφερε η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αναγνωρίζοντας ότι η παραγωγή μειώνεται επί του παρόντος για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η Γερμανία ήταν η μόνη οικονομία της G7 που συρρικνώθηκε πέρυσι, καθώς ο μεταποιητικός της τομέας υπέφερε από το παρατεταμένο ενεργειακό σοκ και την αδύναμη εξωτερική ζήτηση.

Ενώ η Bundesbank είπε ότι η χώρα αντιμετωπίζει συνεχείς προκλήσεις, έκανε λόγο για υπερβολική απαισιοδοξία.

«Συγκεκριμένα, η κατάσταση του εισοδήματος και συνεπώς η κατανάλωση των ιδιωτικών νοικοκυριών θα συνεχίσει να βελτιώνεται στο μέλλον στο πλαίσιο μιας σταθερής αγοράς εργασίας, μιας έντονης αύξησης των μισθών και του μειωμένου πληθωρισμού», ανέφερε η κεντρική τράπεζα.

Λιγότερο αισιόδοξο πάντως ήταν το ινστιτούτο IMK με έδρα το Ντίσελντορφ, το οποίο δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχει υψηλός και μάλιστα ελαφρώς αυξανόμενος κίνδυνος η ύφεση να επεκταθεί και στο δεύτερο τρίμηνο.

Για την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως το τέλος Απριλίου, ο δείκτης του, ο οποίος συνδυάζει τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για τους σημαντικότερους οικονομικούς δείκτες, εμφανίζει πιθανότητα ύφεσης 61,7%. Στις αρχές Ιανουαρίου ήταν 56,8% για τους επόμενους τρεις μήνες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.