Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Γερμανία: Τα Ινστιτούτα βλέπουν ανάπτυξη μόνο 0,1%

Ιδιαίτερα χαμηλή ανάπτυξη 0,1% προβλέπουν για το 2024 στη Γερμανία τα πέντε κορυφαία ινστιτούτα της χώρας, αναθεωρώντας δραστικά προς τα κάτω τις εκτιμήσεις τους  από το περασμένο φθινόπωρο όταν μιλούσαν για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%.

Σε κοινή δήλωσή τους το Ινστιτούτο Ifo του Μονάχου, το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Leibniz στο Χάλε, το Ινστιτούτο του Κιέλου, το RWI Leibniz Institute στο Έσσεν και το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών στο Βερολίνο, επισημαίνουν τους «οικονομικούς και διαρθρωτικούς παράγοντες» εξαιτίας των οποίων έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω την φθινοπωρινή τους πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,3%.

Σύμφωνα με τα πέντε ινστιτούτα, οι οικονομικές επιδόσεις βρίσκονται σήμερα σε επίπεδο που είναι μόλις υψηλότερο από ό,τι πριν από την πανδημία. «Από τότε, η παραγωγικότητα έχει σταματήσει, οι εξαγωγές μειώθηκαν παρά την αυξανόμενη παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα και ο κατασκευαστικός κλάδος διέρχεται μια βαθιά κάμψη», αναφέρουν.

Για το 2025, τα ινστιτούτα αφήνουν τις προβλέψεις τους σχεδόν αμετάβλητες στο +1,4%.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα φτάσει το 2,3% και οι πραγματικοί μισθοί θα αυξηθούν. Όσον αφορά τους πραγματικούς μισθούς, ωστόσο, τονίζουν ότι «δεν θα φτάσουν στα επίπεδα του τέλους του 2021 -δηλαδή πριν από τη δραστική άνοδο του πληθωρισμού- πριν από το δεύτερο τρίμηνο του 2025».

Η έκθεση των πέντε ινστιτούτων χρησιμεύει στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ως βάση για τη δική της πρόβλεψη. Μέχρι στιγμής, το Ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομικών αναμένει αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2%, το τρέχον έτος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.