Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Ελλάδα και Ιταλία ανταγωνίζονται για τους αγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας

Handelsblatt: «Ελλάδα και Ιταλία ανταγωνίζονται για τους αγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη»

«Ο ελληνικός όμιλος Κοπελούζου σχεδιάζει ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα μεταφέρει πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ευρώπη. Τώρα το έργο έρχεται αντιμέτωπο με ανταγωνισμό.»

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα και του Christian Wermke από τη Ρώμη, ο ιδρυτής και επικεφαλής του ομίλου Κοπελούζου, Δημήτρης Κοπελούζος, συναντήθηκε στην Αίγυπτο με τον Πρόεδρο Abd al-Fattah as-Sisi, με τον οποίο συνομίλησε για το έργο "Greece Egypt Interconnection" (Gregy), που προβλέπει τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα μέσω της Μεσογείου και στη συνέχεια στη Βόρεια Ευρώπη. Το έργο έχει προταθεί ως υποψήφιο για χρηματοδότηση από την Ε.Ε., καθώς εξετάζεται η συμπερίληψή του στη λίστα των ‘έργων κοινού ενδιαφέροντος’, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου υπογραμμίζει τη σπουδαιότητά του, επισημαίνοντας ότι θα αλλάξει το ενεργειακό τοπίο στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Την ίδια ώρα, η Ιταλία σχεδιάζει ένα άλλο έργο, ονόματι "Green Vein", το οποίο πρόκειται να μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ιταλία μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, με σκοπό να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Πάντως, το έργο "Greece Egypt Interconnection" βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο, καθώς ο Κοπελούζος εργάζεται από το 2008 για την προώθηση του εν λόγω έργου, το οποίο έχει τη στήριξη τόσο της ελληνικής όσο και της αιγυπτιακής κυβέρνησης και η απόφαση για την επένδυση θα μπορούσε να ληφθεί και στις αρχές του 2025. Το ηλεκτρικό ρεύμα που θα μεταφέρεται στην Ελλάδα εν μέρει θα εξάγεται και εν μέρει θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, σημειώνει, μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.