Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024

Γερμανία: «Αλλαγή εποχής στην πολιτική για το Ισραήλ ; »

Tagesspiegel: «Ο επικεφαλής της παράταξης του SPD λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν ζητήματα καταπάτησης του διεθνούς δικαίου στον πόλεμο της Γάζας».

Άρθρο των Julius Betschka, Karin Christmann, Christiane Rebhan και Philipp Blanke αναφέρεται σε δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος του SPD, Lars Klingbeil, ο οποίος ζήτησε από την Ισραηλινή  Κυβέρνηση κατά τη στρατιωτική επέμβαση στη Γάζα να σέβεται το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με τον Klingbeil, το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, ωστόσο τα όσα πράττει θα πρέπει να συμβαδίζουν με την υποχρέωση σεβασμού του διεθνούς δικαίου, κάτι που ‘αμφισβητείται’ σε παγκόσμιο επίπεδο και οι ανησυχίες αυτές, σύμφωνα με τον Klingbeil, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι και η Γερμανία θα πρέπει ‘ξεκάθαρα να κατονομάσει’ ενδεχόμενες αποκλίσεις από το διεθνές δίκαιο, προκειμένου να είναι σε θέση να το επικαλείται σε διεθνές επίπεδο. Όπως σχολιάζεται στο δημοσίευμα, με τις ανωτέρω δηλώσεις ο Klingbeil συντάσσεται  με την κριτική στάση ενάντια στο Ισραήλ, η οποία εκφράζεται εντός της ίδιας του της παράταξης, στη Γερμανική κοινωνία αλλά και από άλλους συμμάχους. Όπως επισημαίνεται, πολλοί σοσιαλδημοκράτες επιθυμούν την ανάληψη δράσης από την παράταξή τους για κατάπαυση πυρός, ενώ η Γερμανική Κυβέρνηση θέτει ξεκάθαρα ζήτημα ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα, ζητώντας επιπροσθέτως τη μη πραγματοποίηση χερσαίας επέμβασης στη Ράφα. 

Από πλευράς Ένωσης, όπως υπογραμμίζεται, ασκήθηκε σκληρή κριτική στις δηλώσεις του Klingbeil, με τον Alexander Dobrindt (CSU) να δηλώνει στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι, η στρατιωτική επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας είναι  αναγκαία, διότι θα πρέπει να επιτευχθεί ο στόχος καταστροφής της Χαμάς, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, προς επίτευξη του ανωτέρω στόχου καθίσταται αναπόφευκτη η διαμόρφωση μίας δύσκολης ανθρωπιστικής κατάστασης και η πλήρης αποφυγή θυμάτων στον άμαχο πληθυσμό.  Ο Διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, Thorsten Frei, έκανε επίσης δηλώσεις στην εφημερίδα, τονίζοντας πως, κατά την άποψή του, δεν τίθεται ζήτημα καταπάτησης του διεθνούς δικαίου, με τη Χαμάς να είναι αυτή που χρησιμοποιεί ‘ανθρώπινες ασπίδες’, προσθέτοντας ότι, από την ανθρωπιστική βοήθεια που αποστέλλεται στη Γάζα, επωφελείται και η Χαμάς.

Τέλος, η επικεφαλής της Συμμαχίας Sahra Wagenknecht δήλωσε στην εφημερίδα ότι τα όσα πράττει ο Ισραηλινός στρατός έχουν πια ξεφύγει του ορίου της νόμιμης αυτοάμυνας και αγγίζουν τα όρια της εξόντωσης. Ενώ τάχθηκε υπέρ της παύσης εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.