Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης: Πρώτη αποτίμηση για Forschungsstelle Bessario

 Περηφάνια μας...

 Έξι μήνες μετά την πραγμάτωση της Forschungsstelle Bessario (F.B) στο πανεπιστήμιο της Ιένα, μπορούμε να καυχηθούμε την πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων της, Sόπως σημειώνονται από τον Prof. Dr. Dr. Τhede Kahl σε ενημέρωσή του.

α. Συνεχίστηκε η επιτόπια έρευνα στην Ελλάδα και η καταγραφή των γλωσσικών ιδιωμάτων `Ρουμλουκιώτικα`, `Φαρασιώτικα`, `Σαρακατσάνικα`, `Μιστιώτικα`, Καραγκούνικα`, σε Μακεδονία και Θεσσαλία από το στέλεχος της F.Β, Δρ. Σωτήρη Ρουσιάκη.

β. Το υλικό των ερευνών των Dr. Isabella Greisinger και Andreea Pascaru, το οποίο αφορά αντίστοιχα στην επιβίωση της ποντιακής διαλέκτου στον απόδημο ελληνισμό Γερμανίας και στα Ρωμαίικα της σημερινής Τουρκίας ως μεινοτική γλώσσα, κατατέθηκε προς επεξεργασία στην Forschungsstelle Bessario. Υπέρ αυτών τέθηκε αίτημα κρατικής επιχορήγησης από τη γερμανική κυβέρνηση. Η αποδοχή του αιτήματος θα σημάνει την επιπλέον εξέλιξη των ερευνών των δύο αντικειμένων από την F.B.

γ. Στην ομάδα συνεργατών της F.B ενσωματώθηκε η Δρ. Μαρία Πέτρου με ειδίκευση στα τουρκογενή γλωσσικά ιδιώματα του ελλαδικού χώρου καθώς και στα ελληνικά ιδιώματα της Κύπρου, διευρύνοντας τα ερευνητικά πεδία της F.B.

δ. Εγκαινιάστηκε από την F.B καινούρια σειρά επιστημονικών συγγραμμάτων με περιεχόμενο τις ολοκληρωμένες εργασίες αυτής.

Ενδεικτικά: 

Η σειρά Cultural crossroads: Greece and beyond (ISSN 2943-2367), του εκδοτικού οίκου Frank und Timme (Βερολίνο) με αναφορά στις (δι)επαφές του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού 

με τους γειτονικούς του. Ο πρώτος τόμος της σειράς είναι ήδη υπό έκδοση! Πρόκειται για την εργασία της Claudia-Maria Maruschke με τίτλο „Λαχτάρα – Sehnsucht. Kinder der griechischen Bürgerkriegsflüchtlinge in der DDR auf der Suche nach Beheimatung und Identität“. (Η λαχτάρα και η αναζήτηση ταυτότητας από τα παιδιά των προσφύγων του ελλ. εμφυλίου στην πρώην Ανατολική Γερμανία)

Επίσης έπονται εκδόσεις, όπως αυτή για τον γνωστό στην Ελλάδα λαογράφο Georg Eckert από τους συγγραφείς Dr. Heike Mätzing και ο Dr. Vaios Kalogrias.

Η σειρά των εκδόσεων εύλογα προτίθεται να αναφερθεί χωριστά στον Βησσαρίωνα και το έργο του σύντομα. 

Λεπτομέρειες για την σειρά των εκδόσεων:

https://www.frank-timme.de/de/programm/reihe/cuitural-crossroads-greece-and-beyond (γερμανικά)

https://www.frank-timme.de/en/programme/s/cuitural-crossroads-greece-and-beyond (αγγλικά)

Ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης με περηφάνια θα συνεχίσει, επικοινωνιακώ λόγω και χορηγικώ έργω την υποστήριξη της Forschungsstelle Bessario, όπως και της ομάδας του Prof. Dr. Dr. Thede Kahl.

Η ανάδειξη της επιστημονικής έρευνας για τον πολιτισμό των συνελλήνων προσδιορίζει ταυτοτικά το σωματείο μας. 

Απευθύνουμε ειλικρινή ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο και στη συμβολή της Αναστασίας Κασαπίδου Ντίκ, πρώην προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου και μέλους της Διαρκούς Επιτροπής για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ, καθώς θεμελίωσε τους συσχετισμούς μας στο πανεπιστήμιο της Ιένα, ενώ εξακολουθεί και εργάζεται για την επικοινωνιακή προβολή της F.B στα πολιτικά της μετερίζια.

Ο πολυετής αγώνας του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης και της Επιτροπής για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ, κατόρθωσε την ίδρυση της F.B στο πανεπιστήμιο Friedrich Schiller της Ιένα, με τη γενναιόδωρη χορηγία και αλληλεγγύη των φορέων ΑΧΕΠΑ Φρανκφούρτης, ΑΧΕΠΑ Μονάχου, Ελληνικής Κοινότητας Φρανκφούρτης, Ιδρύματος Ελληνικό Σπίτι Φρανκφούρτης και Σωματείο Ελλήνων γουνεμπόρων Φρανκφούρτης.

Είμαστε ευγνώμονες και αλληλέγγυοι στους συνεργάτες μας.

Η περαιτέρω αξιοποίηση αυτής της `αποικίας` του ελληνικού πολιτισμού στο πανεπιστήμιο Friedrich Schiller της Ιένα και της θερμής αφοσίωσης σ` αυτόν από την ακαδημαϊκή ομάδα του Prof. Dr. Dr. Thede Kahl, δύναται να αποφέρει αποτελέσματα και στο επιστημονικό πεδίο της ιστορίας.

Ο κατ` αρχήν προγραμματισμός της F.B για την `εξόρυξη` και μελέτη των ανέκδοτων οθωμανικών αρχείων περί της παρουσίας των Ελλήνων στην ευρύτερη Μ. Ασία κατά τον 19ο και 20ο αιώνα υφίσταται σε αναμονή ενεργειών, όπως την εύρεση της επιπλέον σχετικής επιχορήγησης. 

Αμ έπος, άμ έργον για τα ποντιακά σωματεία και τις ομοσπονδίες αυτών.

ΥΓ

Μόνο για τις εθιμικές χοροεσπερίδες τους τα κοινά των Ποντίων στην Ευρώπη διαθέτουν ετήσια υπέρ των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ σε αμοιβές καλλιτεχνών. Προθυμότατα.

Ένας εξορθολογισμός απομείωσης 10% αυτών των `επενδύσεων` θα μπορούσε να επιχορηγήσει περισσότερες από μία Forschungstelle στα πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Κυρίως μάλιστα να προσδώσει επιτέλους στα κοινά των `Ποντίων` ένα έγκυρο υπαρξιακό άλλοθι, έναν πολιτικό συγχρονισμό και μία υποδειγματική συμπεριφορά στους νεότερους).

Λεπτομέρειες για την Forschungsstelle:

https://www.gw.uni-jena.de/bessarion

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης

Cardinal Bessario-Efxinos Pontos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.