Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Πόσα χρήματα αποταμιεύουν οι Γερμανοί καταναλωτές

Από τα 100 ευρώ που κέρδισαν, τα γερμανικά νοικοκυριά έβαλαν στην άκρη 11,1 ευρώ το 2022

Το ποσοστό αποταμίευσης των Γερμανικών νοικοκυριών αυξήθηκε πέρυσι κατά 11,4% πέρυσι- ένα ποσοστό υψηλότερο του αναμενόμενου, που επιβραδύνει όμως την ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας, που παραμένει εξαρτημένη από τη νοοτροπία των πολιτών και την ικανότητά τους να καταναλώνουν.

Οι Γερμανοί μάλλον ξεχωρίζουν  μάλιστα από τους γείτονές τους σε αυτόν τον τομέα, καθώς από τα 100 ευρώ που κέρδισαν, τα γερμανικά νοικοκυριά έβαλαν στην άκρη 11,1 ευρώ το 2022.

Συγκριτικά, τα νοικοκυριά στην Ιταλία έβαλαν στην άκρη 1,8 ευρώ, στη Μεγάλη Βρετανία 2 ευρώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες 3,7 ευρώ, 5,7 ευρώ στην Ιαπωνία, 5,8 ευρώ στο Βέλγιο και 8,8 ευρώ στην Αυστρία, σύμφωνα με μελέτη του ΟΟΣΑ.

Φέτος, το ηθικό των νοικοκυριών θα είναι το κλειδί για την επανεκκίνηση της γερμανικής οικονομίας. Καθώς η «ατμομηχανή»  των εξαγωγών είναι ακόμη ακινητοποιημένη  με αναμενόμενη πτώση όγκου 0,5% το 2024, η επιστροφή στην ανάπτυξη παραμένει εξαρτημένη από τη νοοτροπία των γερμανικών νοικοκυριών και την ικανότητά τους να καταναλώνουν.

Αυτό το σενάριο, που έχει προβλεφθεί πολλές φορές από τους οικονομολόγους, χρειάζεται χρόνο για να υλοποιηθεί. Σκοντάφτει πάνω σε ένα ουσιαστικό γεγονός της γερμανικής ψυχολογίας.

Πέρυσι, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 11,4%. Ένας αριθμός φυσικά χαμηλότερος μετά από τα χρόνια του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας,αλλά «σημαντικά υψηλότερος από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 10,5%, πριν από την πανδημία».

Η ικανότητα και η τάση των Γερμανών να αποταμιεύουν είναι φυσικά πολύ μεταβλητή ανάλογα με το εισόδημα. Σε απόλυτη τιμή ανερχόταν το 2022 στα 260 ευρώ το μήνα, ανά κάτοικο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Λίγες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι είναι πιο λιτές από τη Γερμανία με την πάροδο του χρόνου, εκτός από άλλα έθνη με προτεσταντική κουλτούρα, όπως η Ολλανδία (12,7 ευρώ αποταμίευση στα 100 ευρώ), η Σουηδία (13, 3 ευρώ) ή η Ελβετία (18,8 ευρώ) .

Το 2024 δεν πρέπει να περιμένουμε καμία ανατροπή. Τα πέντε μεγάλα γερμανικά ινστιτούτα οικονομικής έρευνας προβλέπουν επί του παρόντος ποσοστό αποταμίευσης 11,2% φέτος και 10,8% το 2025.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.