Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

RND: Απειλείται η Ελλάδα το καλοκαίρι και πάλι με φονικούς καύσωνες ;

 Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) : «Μετά το καλοκαίρι των καταστροφών στην Ελλάδα, ήδη καίγονται και πάλι δάση»

 «Ο Μάρτιος του 2024 ήταν ο θερμότερος στην ιστορία για την Ελλάδα, αλλά και ο Απρίλιος ξεκίνησε με θερμοκρασίες ρεκόρ. Απειλείται η χώρα το καλοκαίρι και πάλι με φονικούς καύσωνες όπως το περασμένο έτος;»

Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα αναφέρεται στις πρώτες πυρκαγιές που έχουν ήδη εκδηλωθεί στην Ελλάδα, και που τον Μάρτιο αριθμούσαν τις 12, και επισημαίνει ότι σύμφωνα με αναλύσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Μετεωρολογικών Προγνώσεων (ECWMF), το ερχόμενο καλοκαίρι στην Ανατολική Μεσόγειο θα μπορούσε να είναι ακόμη θερμότερο από το προηγούμενο, όπως αναφέρει ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κώστας Καρτάλης.

Η ανταπόκριση σημειώνει ότι το 2023 ήταν για την Ελλάδα το θερμότερο και πιο ξηρό έτος από το 1991, ενώ και ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος στην ιστορία και οι δασικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες ξυπνούν μνήμες από τον καύσωνα και τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε όλη την Ελλάδα το 2023, και οι οποίες είχαν σαν αποτέλεσμα να γίνει στάχτη τεράστια έκταση γης, τετραπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο των ετών 2006-2022.

Κατόπιν ακολούθησε η καταιγίδα „Daniel“ στη Θεσσαλία, υπενθυμίζει το δημοσίευμα, που επισημαίνει ότι ακόμα και σήμερα μεγάλες εκτάσεις βρίσκονται κάτω από το νερό και χιλιάδες αγρότες έχουν χάσει τις περιουσίες τους. Ο καθηγητής Καρτάλης αναμένει ότι θα συνεχιστεί αυτή η τάση με τους καύσωνες που θα διαρκούν περισσότερο, ενώ μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει παράταση των κυμάτων καύσωνα κατά 10-15 επιπλέον ημέρες ανά έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.