Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Γερμανία: Η εικόνα των νέων (18-24 ετών) μέσα από αριθμούς

Στη συζήτηση σχετικά με την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ή υποχρεωτική κοινωφελή εργασία στην Γερμανία, η κοινωνική κατάσταση και δέσμευση των νέων έρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. 

Στη συζήτηση σχετικά με την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία ή υποχρεωτική κοινωφελή εργασία στην Γερμανία, η κοινωνική κατάσταση και δέσμευση των νέων έρχονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (δημοσίευσε τον Μάιο του 2024 και αφορά το 2023) η πλειονότητα των νέων ηλικίας 18 έως 24 ετών εξακολουθεί να φοιτά στο σχολείο, στην επαγγελματική κατάρτιση ή στις σπουδές: 

Ειδικότερα το 59% των περίπου 6,1 εκατομμυρίων ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας εξακολουθούσαν να φοιτούν στο σχολείο, στην επαγγελματική κατάρτιση ή στις σπουδές το 2023. 

Από αυτούς τα σχεδόν 3,2 εκατομμύρια ήταν άνδρες (57% στο σύνολο των ανδρών της συγκεκριμένης ηλιακής κατηγορίας) και 2,9 εκατομμύρια γυναίκες (το 62% δηλ των γυναικών) βρίσκονταν σε εκπαίδευση ή κατάρτιση. 

Σχεδόν ένα τέταρτο (26%) του συνόλου των νέων 18 έως 24 ετών φοιτούσε σε πανεπιστήμιο ή επαγγελματική σχολή. Και εδώ, το ποσοστό των νέων ανδρών (23%) ήταν χαμηλότερο από εκείνο των νέων γυναικών (29%).

Επιπλέον, το 31% των νέων 18 έως 24 ετών εργάζονταν και δεν φοιτούσαν στην εκπαίδευση ή την επαγγελματική κατάρτιση. 

Μόνο το 10% των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας δεν ήταν ούτε σε εκπαίδευση ή κατάρτιση ούτε σε απασχόληση το 2023. Για τους νεαρούς άνδρες, το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο, 9%, από ό,τι για τις νεαρές γυναίκες, 11%.

Το 3% των 18 έως 24 ετών είναι ήδη γονείς

Ένα μικρότερο ποσοστό των 18 έως 24 ετών βρίσκεται ήδη στη διαδικασία δημιουργίας της δικής του οικογένειας. Μόλις το 12% των ατόμων αυτής της ηλικίας ζούσαν με τους συντρόφους τους το 2023 και το 3% ήταν παντρεμένοι. Λίγο κάτω από το 3% ήταν ήδη οι ίδιοι γονείς - εδώ το ποσοστό ήταν υψηλότερο μεταξύ των νεαρών γυναικών (λίγο κάτω από 5%) από ό,τι μεταξύ των ανδρών της ίδιας ηλικίας (λίγο πάνω από 1%).  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.