Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Βαυαρική Κρατική Έκθεση Κήπου 2024

Του Πρωτοπρεσβύτερου Απόστολου Μαλαμούση

Βαυαρική Κρατική Έκθεση Κήπου 2024 στην κωμόπολη Kircheim κοντά στο Μόναχο, με αναφορά και στη διάσωση παιδιού προσφύγων στο νησί της Λέσβου

Βαυαρική Κρατική Έκθεση Κήπου 2024 στην κωμόπολη Kircheim κοντά στο Μόναχο, με αναφορά και στη διάσωση παιδιού προσφύγων στο νησί της Λέσβου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Από το 1980 η Βαυαρία δημιουργεί κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη μια Κρατική Έκθεση Κήπου με δενδροφυτείες, πάρκα με αμέτρητες ποικιλίες λουλουδιών, φράκτες, θάμνους, πολυετή φυτά, χώρους αναψυχής, παιδικές χαρές κ.λπ.

Εφέτος η Κρατική Έκθεση Κήπου με τον τίτλο „Zusammen wachsen“ (Μεγαλώνοντας μαζί) δημιουργήθηκε σε μια έκταση που βρίσκεται μεταξύ των κωμοπόλεων Kircheim και Heimstetten, κοντά στο Μόναχο. Ο τίτλος της Έκθεσης έχει  συμβολικό χαρακτήρα και θέλει να τονίσει δύο γεγονότα: α) ότι μεγαλώνουν στον ίδιο χώρο μαζί 800 νεοφυτευμένα δένδρα και περίπου 150.000 νεοφυτευμένοι βολβοί λουλουδιών και β) ότι ενώνονται δύο κωμοπόλεις μεταξύ τους (Kircheim και Heimstetten) και προσφέρουν με την σύνδεσή τους νέες κοινοτικές και κοινωνικές εμπειρίες σε όλες τις γενιές.

Η Κρατική Έκθεση Κήπου χωρίζεται σε 5 διαφορετικές φυσικές περιοχές, τις αποκαλούμενες «πέντε σφαίρες»: «Κήπος», «Άγρια φύση», «Νερό», «Δάσος» και «Λιβάδι». Με αυτές τις  «πέντε σφαίρες» δημιουργήθηκαν μοναδικές εμπειρίες στη φύση και χώρος για ανακαλύψεις στην ύπαιθρο, ακριβώς στο κατώφλι της πρωτεύουσας του κράτους της Βαυαρίας.

Στον χώρο της «σφαίρας των κήπων» δημιουργήθηκε και ο Ιερός Κήπος (Holy Garten) για εκκλησιαστικές και θρησκευτικές τελετές και εκδηλώσεις. Έχουν τοποθετηθεί εκεί οκτώ σύγχρονα έργα τέχνης και έχουν προγραμματιστεί 700 εκκλησιαστικές εκδηλώσεις με το σύνθημα "ανθίζοντας - μεγαλώνοντας - πιστεύοντας μαζί".

Θα αναφερθώ μόνο σε δύο έργα τέχνης που κατέχουν κεντρική θέση στον Ιερό Κήπο.

 α) Εκκλησία και παράδεισος. Στο κέντρο του Ιερού Κήπου έχει σχηματιστεί με πρασινάδα το περίγραμμα μιας παλαιοχριστιανικής Εκκλησίας, βασιλικού ρυθμού. Μια παλαιοχριστιανική βασιλική εκκλησία είχε συχνά ένα προαύλιο που περιβαλλόταν από κίονες, τον «παράδεισο»: έναν τόπο εξαγνισμού με μια κρήνη, έναν τόπο ασύλου και έναν κήπο. Στον «παράδεισο» αυτό του Ιερού Κήπου υπάρχουν τοποθετημένα κιβώτια πυρομαχικών σε σχήμα σταυρού όπου έχουν φυτευτεί βότανα, λουλούδια, φρούτα, λαχανικά, ως επίσης και φυτά από εμπόλεμες ζώνες - άνθρωποι από αυτές τις περιοχές εργάζονται στον Ιερό Κήπο -, για να συμβολίσουν την ελπίδα για ειρήνη και την «Επιστροφή στην Εδέμ». Δύο μεγάλες θύρες συνδέουν την „Εκκλησία“ με τον „παράδεισο“. Οι θύρες  είναι διακοσμημένες με λάσπη βάλτου ηλικίας 4.000 ετών που έχει δημιουργηθεί από την αργή αποσύνθεση της βλάστησης. Η πύλη αυτή έχει σκοπό να θέσει το ερώτημα για το πώς οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τους φυσικούς πόρους.

β) ο Σταυρός του Αγρού (Salva Vida Feldkreuz). Σε περίοπτη θέση στον Ιερό Κήπο έχει στηθεί ο Σταυρός του Αγρού οποίος φέρει το αποτύπωμα του σωσίβιου ενός παιδιού προσφύγων που διασώθηκε στο νησί της Λέσβου και δείχνει τη μοίρα χιλιάδων ανθρώπων που διέφυγαν από τη Μεσόγειο. Το μολύβδινο γλυπτό είναι τοποθετημένο πάνω σε σωληνωτό ατσάλινο σταυρό, όπως χρησιμοποιείται για την πρόσδεση των φέρι μποτ σε προβλήτες. Το γλυπτό αυτό συμβολίζει τη μοίρα ενός ατόμου, τον φόβο και την ελπίδα ενός άγνωστου προσώπου για σωτηρία. Είναι μια υπενθύμιση σε όσους δεν επηρεάζονται από την υποχρέωσή τους να βοηθήσουν και μια υπενθύμιση των θυμάτων της παραμελημένης βοήθειας.

Στις 15 Μαίου 2024 έλαβαν χώρα τα εγκαίνια της Κρατικής Έκθεσης Κήπου παρουσία του πρωθυπουργού της Βαυαρίας κ. Dr. Markus Söder και επισήμων εκπροσώπων της βαυαρικής Πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ο Σεβ. Καρδινάλιος Μονάχου κ. Reinhard Marx και ο Ευαγγελικός Επίσκοπος Βαυαρίας κ. Christian Kopp τέλεσαν τον αγιασμό των εγκαινίων της έκθεσης, καθώς επίσης και με ιδιαίτερη τελετή τον αγιασμό του Ιερού Κήπου της έκθεσης. Στην τελετή αγιασμού του Ιερού Κήπου παρέστη και ο πρωτοπρεσβύτερος Αποστολος Μαλαμούσης.

Ο σχεδιασμός, η διαμόρφωση και γενικά η υλοποίηση της Κρατικής Έκθεσης Κήπου, κόστισαν σχεδόν 23 εκατομμύρια ευρώ. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι 6 Οκτωβρίου 2024.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.