Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Δεν θα επιτρέπονται οχήματα στα πλοία με πλήρως φορτισμένες μπαταρίες

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) : «Οι ελληνικές ναυτιλιακές δεν θα επιτρέπουν πλέον ηλεκτρικά οχήματα στα πλοία με πλήρως φορτισμένες μπαταρίες»

Η ανταπόκριση του Gerd Höhler αναφέρεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό φόρτισης των συσσωρευτών των ηλεκτρικών και υβριδικών αυτοκινήτων που θα μεταφέρονται με πλοία, δεν θα πρέπει στο εξής να υπερβαίνει το 40%, και αυτό για «λόγους ασφαλείας». Μάλιστα, όπως σημειώνει η ανταπόκριση, το πλήρωμα του πλοίου θα ελέγχει το επίπεδο φόρτισης και δεν θα επιτρέπεται η μεταφορά των οχημάτων που εντοπίζονται πλήρως φορτισμένα, κάτι που θα ισχύει τόσο για τα δρομολόγια εντός Ελλάδος όσο και για τη σύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας.

Η νέα ρύθμιση φαίνεται να μην έχει γίνει ακόμη ευρέως γνωστή, όπως αποδεικνύεται καθημερινά στα λιμάνια της χώρας, όπου σε πολλούς οδηγούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων απαγορεύεται η επιβίβαση, αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι το αρμόδιο Υπουργείο επικαλείται μελέτη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), η οποία προειδοποιεί για τον κίνδυνο έκρηξης ή πυρκαγιάς από ηλεκτρικά οχήματα. Ειδικοί εγείρουν αμφιβολίες ως προς την ουσία των νέων κανόνων, και μάλιστα η Αυτοκινητιστική Λέσχη Γερμανίας (ADAC) τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κίνδυνος πυρκαγιάς από ηλεκτρικά οχήματα είναι υψηλότερος από ό,τι από αυτοκίνητα με καταλύτες.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανταπόκριση, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρκετοί σταθμοί φόρτισης, πόσο μάλλον στα νησιά, συνεπώς αν οι παραθεριστές φτάσουν στον προορισμό τους με χαμηλή στάθμη μπαταρίας, θα ανακύψουν προβλήματα. Τέλος, το δημοσίευμα σχολιάζει ότι είναι παράξενο ότι η ελληνική κυβέρνηση από τη μία πλευρά επιδοτεί με έως και 11.000 ευρώ την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, από την άλλη όμως, με την εν λόγω εγκύκλιο, εγείρει εμπόδια στη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, την ώρα που τα οχηματαγωγά πλοία αποτελούν σημαντικό μέσο μεταφοράς για τα κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.