Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Βαυαρία: Αποκαλύφθηκε ταφή νεολιθικού «δημάρχου» ηλικίας 6.800 ετών

Ο πλούτος των κτερισμάτων υποδηλώνει ότι το πρόσωπο που θάφτηκε εκεί ήταν ένας ηγέτης υψηλού κύρους - πιθανώς ένας αρχηγός της Λίθινης Εποχής.

Lorenz/Landratsamt Dingolfing-Landau

Πριν από περίπου 6.800 χρόνια, ένας «δήμαρχος» θάφτηκε με πλούσια τρόφιμα και πλούτη, συμπεριλαμβανομένου ενός μισοτεμαχισμένου δοντιού αγριόχοιρου, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους που βρήκαν τη σπάνια ταφή στη νότια Γερμανία.

Τα λείψανα του δημάρχου της Μέσης Νεολιθικής εποχής βρέθηκαν κοντά στη βαυαρική πόλη Άιχεντορφ, κοντά στο Μόναχο και στα νοτιοανατολικά σύνορα της Γερμανίας με την Αυστρία και την Τσεχία. Σύμφωνα με την τοπική κυβέρνηση της περιφέρειας Dingolfing-Landau της Βαυαρίας, η ανακάλυψη έγινε την περασμένη εβδομάδα από αρχαιολόγους της περιφέρειας που έκαναν ανασκαφές στο χωριό Exing, περίπου 1,6 χιλιόμετρα δυτικά.

Το άτομο στον τάφο θάφτηκε με τρόφιμα και ποτά για τη μετά θάνατον ζωή, βαφές για τη ζωγραφική του σώματος, ένα λίθινο τσεκούρι, μια λίθινη αξίνα και ένα δόντι αγριόχοιρου χωρισμένο στα δύο. 

Τα πλούσια κτερίσματα υποδεικνύουν ότι το άτομο που θάφτηκε εκεί ήταν υψηλού κύρους, πιθανώς ένας πρεσβύτερος ή ένας αρχηγός - και οι αρχαιολόγοι τον ονόμασαν «Δήμαρχο».

Η έρευνα δεν έχει ακόμη καθορίσει πόσο χρονών ήταν το άτομο όταν πέθανε, αν ήταν άνδρας ή γυναίκα.

Τα ευρήματα περιλαμβάνουν χρυσά κοσμήματα, όπως αυτό το σκουλαρίκι σε σχήμα βάρκας ή φορτηγίδας.

Πλούσιος τάφος

Ο αρχαιολόγος Florian Eibl δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ότι ήταν ασυνήθιστο να βρεθούν ανθρώπινα λείψανα σε τάφο αυτής της εποχής και σε αυτό το σημείο, καθώς ελάχιστοι νεολιθικοί σκελετοί έχουν διασωθεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματα υποδεικνύουν ένα άτομο με ιδιαίτερη θέση που ήταν μεγαλύτερο σε ηλικία και μάλλον είχε κερδίσει τον πλούτο και το κύρος του, παρά το κληρονόμησε. 

Τα δύο μέρη του δοντιού ενός αγριογούρουνου ήταν πιθανώς τα δύο μισά ενός αγγείου που κάποτε κρατούσε μια λεπίδα πυριτόλιθου και εργαλεία για την παραγωγή φωτιάς - ένα σύμβολο κύρους, επειδή το κυνήγι αγριογούρουνων ήταν επικίνδυνο εκείνη την εποχή, είπε. 

Το άτομο στον τάφο ήταν θαμμένο σε οκλαδόν στάση και διάφορα αγγεία είχαν τοποθετηθεί γύρω από το κεφάλι του - αλλά δεν είναι ακόμη γνωστό τι περιείχαν αρχικά. 

Ένα αγγείο πόσης που είχε τοποθετηθεί μπροστά από το πρόσωπο του σκελετού ήταν πιθανότατα το προσωπικό τους κύπελλο, ενώ στον τάφο είχαν τοποθετηθεί επίσης πέτρινες λεπίδες. 

Τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο Exing καλύπτουν περίπου 7.000 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων αυτών των θραυσμάτων μεγάλου αγγείου. [Credit: Dingolfing-Landau District]

Τα ευρήματα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των ανασκαφών στο Exing καλύπτουν περίπου 7.000 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων αυτών των θραυσμάτων μεγάλου αγγείου. [Credit: Dingolfing-Landau District]

Αρχαιολογικός χώρος 

Οι αρχαιολόγοι της περιφερειακής κυβέρνησης εργάζονται σε ανασκαφές στο Exing από το 2023, ενόψει μιας οικιστικής ανάπτυξης.

Τα θεαματικά ευρήματα από το Exing καλύπτουν περίπου 7.000 χρόνια, από τη Νεολιθική Εποχή έως την Εποχή του Χαλκού, συμπεριλαμβανομένων κομματιών χρυσού κοσμήματος.

Οι ανασκαφές στο βαυαρικό χωριό Exing αποκάλυψαν αρκετές τοποθεσίες που χρονολογούνται από τη Μεσολιθική περίοδο έως την Εποχή του Χαλκού. [Credit: Dingolfing-Landau District]

Οι ανασκαφές στο βαυαρικό χωριό Exing αποκάλυψαν αρκετές τοποθεσίες που χρονολογούνται από τη Μεσολιθική περίοδο έως την Εποχή του Χαλκού.

Ο Eibl δήλωσε ότι η περιοχή ήταν σημαντική κατά τη νεολιθική περίοδο για τους πλούσιους οικισμούς της, όπως το Köthingeichendorf, το οποίο ήταν σημαντικό κέντρο σε όλη την Ευρώπη εκείνη την εποχή. 

Ο σκελετός του «Δημάρχου» θα εξεταστεί τώρα επί τόπου από έναν ανθρωπολόγο και θα ληφθούν φωτογραφίες για να παραχθεί ένα ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο. Η τεχνική, γνωστή ως φωτογραμμετρία, περιλαμβάνει τη συρραφή πολλαπλών ψηφιακών εικόνων για τη δημιουργία ενός εικονικού μοντέλου.

Πηγή: LiveScience, Ancient Origins, https://anaskafi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.