Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Στο Μόναχο και Νταχάου ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Στο Πρώην Ναζιστικό Στρατόπεδο Συγκέντρωσης στο Νταχάου ξεκίνησε χθες  9 Μάη, ανήμερα της Ημέρας της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, την περιοδεία του στην Γερμανία ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος στην οποία συμμετέχουν ακόμη ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και εκ νέου υποψήφιος, και ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. «Παρών» ήταν και ο γιος του Νίκου Ζαχαριάδη, Σήφης. 

Κατά την είσοδο στο χώρο του Στρατοπέδου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Σήμερα εδώ από το Νταχάου, Μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τιμούμε τον αγώνα εκατοντάδων χιλιάδων, εκατομμυρίων κομμουνιστών, αγωνιστών, όλων των εθνικοτήτων ανάμεσά τους συμπατριώτες μας Έλληνες, που έπεσαν κάτω από το βόλι του φασισμού ή σάπισαν εδώ στα κρεματόρια του Νταχάου, στα κάτεργα του Νταχάου. Εβραίοι, Σοβιετικοί πολίτες, 4.000 εκτελεσμένοι εδώ σε αυτόν τον χώρο, ενώ 20.000.000 έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα ενάντια στον χιτλερισμό, στον φασισμό, τον ιμπεριαλισμό.

Και φυσικά ανάμεσα σε αυτούς για τέσσερα χρόνια, εδώ στα κάτεργα, βρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Νίκος Ζαχαριάδης, μια εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, τον οποίο τιμάμε. Θα περάσουμε από τον στρατώνα όπου βρισκόταν, όπως και απ’ όλα τα υπόλοιπα μνημεία αυτής της μεγάλης τραγωδίας τότε, αλλά που κατέληξε σε Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και να “μπήγεται στην καρδιά του φασιστικού τέρατος” η κόκκινη σημαία, το κόκκινο σφυροδρέπανο. Αυτά τιμάμε, οι παλιότερες γενιές να τα θυμούνται, οι νεότερες γενιές για να τα γνωρίζουν, να τα μαθαίνουν και να γίνονται διδάγματα και για το παρόν και για το μέλλον.

Η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων της ΕΕ, όπου ταυτίζει τον φασισμό με τον κομμουνισμό, είναι ανιστόρητη, είναι απαράδεκτη, είναι αυτή που θεριεύει που δίνει τροφή στο “αυγό του φιδιού”, στον φασισμό». 

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων τονίζοντας: «Θα ήθελα να πω από εδώ, αυτόν τον ιερό χώρο, ότι συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις να διεκδικούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις από το γερμανικό κράτος και για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο και για τις τεράστιες καταστροφές σε υποδομές στη χώρα μας και για τα χιλιάδες θύματα του γερμανικού φασισμού των κατακτητών, αλλά και για την επιστροφή από τη ληστεία, που έκαναν στην Ελλάδα, των μεγάλων και σπουδαίων αρχαιολογικών θησαυρών». 

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας καταλήγοντας είπε: «Θα τα καταφέρουμε με ΚΚΕ ισχυρό και στις Ευρωεκλογές, εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις δηλαδή στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και στους δρόμους του αγώνα εκεί που ανατρέπονται αυτές οι αποφάσεις».

Σε πολιτική συγκέντρωση της ΚΟ Γερμανίας του ΚΚΕ στο Μόναχο, μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας με σύνθημα «Στις Ευρωεκλογές οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία ψηφίζουμε ΚΚΕ. Για δουλειά με δικαιώματα - Για να μην κλείσει κανένα ελληνικό σχολείο –Τιμωρούμε τα κόμματα της ΕΕ και του συστήματος».

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου εκατοντάδες Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, παλιότεροι αλλά και νεοφερμένοι μετά την πρόσφατη καπιταλιστική κρίση, εργαζόμενοι, επιστήμονες, φοιτητές, νέοι γονείς που όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν δώσει έναν μεγάλο αγώνα στην περιοχή για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, με σταθερό στήριγμα τους το ΚΚΕ, γέμισαν την αίθουσα εκδηλώσεων στο Σπίτι των Τεχνών στο κέντρο του Μονάχου επιβεβαιώνοντας τους δεσμούς του Κόμματος, την απήχηση που βρίσκει το κάλεσμα του και στη Γερμανία και υποδέχτηκαν τον Δ. Κουτσούμπα με ζεστό χειροκρότημα και το σύνθημα «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία».

Απευθυνόμενος σε αυτούς και τους δεκάδες χιλιάδες Έλληνες μετανάστες ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «Το δίλημμα που μπαίνει μπροστά και στις επικείμενες ευρωεκλογές σε εσάς τους Έλληνες μετανάστες είναι ξεκάθαρο. Θα ενισχυθούν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ που, συμμετέχοντας στις κυβερνήσεις των προηγούμενων χρόνων, έχουν βαριές ευθύνες για τη διαμόρφωση της κατάστασης που σας έστειλε και σας κρατά στο εξωτερικό; Ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η πάλη για την ικανοποίηση των διεκδικήσεών σας απέναντι στην οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση και στην ΕΕ; Τελικά, θα ενισχυθούν αυτοί που τα συγγενή τους κόμματα ευθύνονται για την κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες μετανάστες της Γερμανίας; Ή θα ενισχυθεί το ΚΚΕ, για να δυναμώσει η προσπάθεια για την οργάνωση της δικής σας πάλης, στο πλαίσιο του εργατικού λαϊκού κινήματος της Γερμανίας;».

Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι: Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, Παναγιώτης Αλωπούδης, νοσηλευτής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) στο νομό Ρεμς Μουρ του κρατιδίου της Βάδης – Βυρτεμβέργης, υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Παλάγκας, μετανάστης, Γιάννης Κόρδας, εργαζόμενος στον επισιτισμό, συνδικαλιστής, Χριστιάνα Ναίσκε, μαθήτρια. Ακόμη χαιρέτισε η Nazlı Cihan, εκπρόσωπος του ΚΚ Τουρκίας (TKP) και ο Vinsent Leuze, συνδικαλιστής του συνδικάτου Verdi στη Στουτγάρδη.

Με το τέλος της ομιλίας λίγα λουλούδια έδωσαν στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μικρά παιδιά, ενώ η ΚΟ Μονάχου χάρισε στον Δ. Κουτσούμπα ένα κάδρο με ιστορικές αφίσες του KPD, από τις εκλογές του 1932 καθώς και μια σπάνια έκδοση με φωτογραφίες του Λένιν από την παρουσία του στην περιοχή.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μουσικό αφιέρωμα με τραγούδια της εξορίας και των φυλακών προς τιμήν της 9ης Μάη και του δεσμώτη του Νταχάου, ήρωα κομμουνιστή ηγέτη Νίκου Ζαχαριάδη.

Tι είπε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για την εκπαίδευση και τα ελληνικά σχολεία

Εμείς απευθυνόμαστε κυρίως στους μετανάστες, τους νέους ανθρώπους, που δεν μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους στα χλιδάτα σχολεία των ακριβών προαστίων και τα στέλνουν στα γερμανικά σχολεία των ταξικών φραγμών που κόβουν τα παιδιά από το πανεπιστήμιο από τα 10 και 12 τους χρόνια ή στα ελληνικά σχολεία των χιλίων δύο προβλημάτων.

Εσείς τα ξέρετε φυσικά, αλλά θέλουμε και από αυτό το βήμα να τα ξαναπούμε ώστε να γίνουν πιο γνωστά και στην Ελλάδα, να ακούσουν ίσως και αυτοί που κάνουν ότι δεν ακούν στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας.

Και αναφερόμαστε φυσικά στην κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και προσωπικά στην υπουργό Εσωτερικών την κυρία Κεραμέως, η οποία έχει διατελέσει για χρόνια υπουργός Παιδείας, αλλά, στην παρέμβαση των γονιών στη Στουτγάρδη πριν λίγες βδομάδες για το ζήτημα του «Αριστοτέλη» –αφού δεν έκανε τον κόπο να επισκεφτεί το Μόναχο- δήλωσε αναρμόδια.

Τόσα χρόνια, τόσες ερωτήσεις στη Βουλή του ΚΚΕ –τρεις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μόνο τους τελευταίους πέντε μήνες κάναμε- και ενώ οι υπουργοί είναι υποχρεωμένοι να απαντούν σε 25 μέρες το πολύ από τη στιγμή κατάθεσής τους, ακόμα περιμένουμε!

Στο «διαβάστηκε» έχουν αφήσει και τις δεκάδες αναφορές των Συλλόγων σας, τις επιστολές διαμαρτυρίας σας, όπως έκανε και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Το μόνο που τελικά κάνουν είναι να κοροϊδεύουν ότι τάχα θα δώσουν λύση. Η ουσία είναι ότι οι μαθητές στο Φράιμαν κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, επειδή το ελληνικό κράτος δεν έχει ακόμα υπογράψει το νέο συμβόλαιο ενοικίασης με τον ιδιοκτήτη. Έχουμε ζητήσει ενημέρωση, ωστόσο ότι ακούτε, ακούμε και εμείς. Βέβαια, θα μας πουν πάλι για δικαιολογία, ότι μεσολάβησαν και οι γιορτές.

Έχετε δώσει έναν μεγάλο αγώνα εδώ στην περιοχή για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση και η ειλικρινής σχέση που έχουμε αναπτύξει όλα τα τελευταία χρόνια, αφού μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες, μας επιτρέπει να σας κοιτάμε στα μάτια και να σας πούμε καθαρά:

Έχει έρθει η ώρα του απολογισμού, πρέπει «να κάνουμε ταμείο». Το Μόναχο είχε 5 Ελληνικά Δημοτικά Σχολεία, τώρα έχει 3, με κίνδυνο να μείνουν 2. Είχε 3 Γυμνάσια, τώρα είναι 2 με τον κίνδυνο να μείνει μόνο 1. Υπήρχαν 2 Λύκεια, τώρα είναι μόνο 1 και δεν ξέρουμε για πόσο καιρό ακόμα. Το Δημοτικό Σχολείο στο Νταχάου έκλεισε.

Και όλα αυτά, ενώ ζουν στο Μόναχο, περίπου 30.000 Έλληνες, που αυξήθηκαν τα τελευταία χρόνια με τους «νεομετανάστες» της τελευταίας οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα ακόμα περισσότερες οικογένειες να κάνουν αιτήσεις για να πάνε τα παιδιά τους σε ελληνικό σχολείο. Οι ανάγκες έχουν αυξηθεί, η πρόσβαση όμως στο αγαθό, όπως θα έπρεπε να είναι, αυτό της Παιδείας, δυσκολεύει, γίνεται πανάκριβο εμπόρευμα.

Καταναλώνετε κάθε μέρα χρήματα και χρόνο για να πάτε τα παιδιά σας στα ελάχιστα εναπομείναντα σχολεία. Κούφιες αποδείχθηκαν ακόμα και οι υποσχέσεις για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των μαθητών από τις περιοχές τους στον κάθε νέο χώρο στέγασης. Ούτε τα επιμίσθια στους εκπαιδευτικούς δεν έχουν δοθεί ακόμα.

Το Ελληνικό Σχολείο του Μονάχου –μία δίκαιη και λογική απαίτησή σας- που θα γινόταν τάχα ανέγερσή του για να στεγάζει τα παιδιά σας, από ότι φαίνεται χάθηκε οριστικά, αφού από το 2016 ο χώρος έχει επανέλθει στην κατοχή του Δήμου. Και παρά τα παχιά λόγια της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ τότε, που -στις επανειλημμένες ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή- δήλωνε ότι το σχολείο θα γίνει, όλα αυτά αποδείχθηκαν ψέματα.

Φανταστείτε να μην «αναβάθμιζαν» και «να μην κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για ποιότητα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση», όπως λένε κάθε χρόνο οι κυβερνώντες στην Ελλάδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση μαζί με τους ΑΝΕΛ το 2016, ψήφισε νόμο για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση του εξωτερικού που όχι μόνο διατήρησε, αλλά και ενίσχυσε ακόμα περισσότερο τη δράση ιδιωτικών φορέων και ιδρυμάτων, της Εκκλησίας, διαφόρων ΜΚΟ, παραχωρώντας τους ακόμα και το δικαίωμα ίδρυσης ιδιωτικού σχολείου. Φυσικά, δεν παραλείφθηκε στον ίδιο νόμο, ούτε η πρόβλεψη για την κατάργηση ή τη συγχώνευση σχολικών μονάδων, όπως και η εξ αποστάσεως διδασκαλία, στη γνωστή προσπάθεια των κυβερνήσεων για «εξοικονόμηση πόρων».

Ακολούθησε, το 2020, η κυβέρνηση της ΝΔ, που ήρθε και έβαλε τη δική της σφραγίδα σε αυτό το αντιεκπαιδευτικό έργο. Ο νόμος της εισήγαγε απαράδεκτα κριτήρια αναγνώρισης για τα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας, στα οποία έχουν μετατραπεί (ή τείνουν ολοένα και περισσότερο να μετατρέπονται) τα παροικιακά σχολεία. Και πολύ γρήγορα αποδείχτηκε, ότι με βάση και την υπάρχουσα κατάσταση, το όριο, αυτό, των 40 παιδιών που τέθηκε και ισχύει, μαζί με τις 20 διδακτικές ώρες, δεν είναι παρά ένας κόφτης, ο οποίος, αυτό που ουσιαστικά πετυχαίνει είναι να αποκλείει παιδιά Ελλήνων μεταναστών ακόμα και σε ολόκληρες χώρες.

Με βάση το νόμο της ΝΔ, δεν θεωρούνται, επίσης, δεδομένα ούτε τα βιβλία ούτε το εκπαιδευτικό υλικό, για την ελληνόγλωση εκπαίδευση του εξωτερικού, με αποτέλεσμα πολλές φορές οι μαθητές να αρκούνται σε ψηφιακό υλικό, να μη διασφαλίζεται καν ότι όλοι οι μαθητές θα διδάσκονται στη βάση ενός συγκεκριμένου και επιστημονικά καταρτισμένου προγράμματος, το περιεχόμενο διδασκαλίας τελικά, να επαφίεται στην πρωτοβουλία αυτού που διδάσκει.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση, είναι φανερό. Συνεχίστε τον αγώνα σας, διεκδικητικά, ανυποχώρητα, με όποια μορφή πάλης εσείς επιλέγετε κάθε φορά και τιμωρήστε τα κόμματα του συστήματος και της ΕΕ.

Αυτό τον αγώνα για το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση θα συνεχίσουμε να τον δίνουμε μαζί. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για τον συντονισμό των φορέων του μαζικού μεταναστευτικού κινήματος σε όλη τη Γερμανία, ώστε να εκφραστεί η μεγαλύτερη δυνατή πίεση, να γίνει το θέμα γνωστό όσο γίνεται στην Ελλάδα. Και σας καλούμε, ενώ δίνετε αυτόν τον αγώνα να γνωρίσετε καλύτερα τη συνολική πρόταση του Κόμματος για την εκπαίδευση των Ελληνόπουλων στο εξωτερικό.

Φωτο Δορυφόρου από εκδήλωση








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.