Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Zeit: «Η Πολωνία και η Ελλάδα ζητούν κοινή αεράμυνα στην ΕΕ»

«Κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία, ρωσικοί πύραυλοι διείσδυσαν επανειλημμένως στον εναέριο χώρο της Πολωνίας και της Ρουμανίας. Τώρα υπάρχουν εκκλήσεις για μια ασπίδα αεράμυνας της ΕΕ».

Αναπαράγεται η είδηση της πρωτοβουλίας Ελλάδος και Πολωνίας να δημιουργηθεί κοινό σύστημα αεράμυνας στην ΕΕ, εστιάζοντας στην κοινή επιστολή του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του Πολωνού ομολόγου του, Donald Tusk, προς την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι, ‘η Ευρώπη θα είναι ασφαλής όσο είναι ασφαλής ο ουρανός της’. Περαιτέρω, στην εν λόγω επιστολή επισημαίνεται ότι, η ασπίδα αεράμυνας πρέπει να είναι ένα σχέδιο, το οποίο να ανταποκρίνεται στο ‘μεγάλο τρωτό σημείο της ασφάλειάς μας’.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Donald Tusk στο κανάλι TVP Info, τα κ-μ θα πρέπει να σταματήσουν να ανταγωνίζονται σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας και να συνεργαστούν’. Ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, υποστήριξε την πρωτοβουλία με ανάρτησή της σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, αναφέρεται ότι Tusk και Μητσοτάκης σκοπεύουν να υποστηρίξουν την πρότασή τους στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο.

Το Βερολίνο αντιδρά συγκρατημένα στην πρωτοβουλία Ελλάδας - Πολωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.