Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Βερολίνο: Εγκαινιάστηκε η “Αίθουσα Κύπρου” στο Neues Museum

Τη Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2024, εγκαινιάστηκε η επαναλειτουργία της αίθουσας Cyprus Hall στο Νέο Μουσείο. Στην πανηγυρική εκδήλωση συμμετείχε η Υπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου και η Ομοσπονδιακή  Υφυπουργός Πολιτισμού Claudia Roth, με μουσικές παρεμβάσεις από τη Χορωδία HXOS Berlin με κυπριακά και ελληνικά χορωδιακά έργα υπό τη διεύθυνση του Στέλιου Χατζηκώρη. 

Το άγαλμα μιας θεάς με περιστέρι (Αφροδίτη/Αστάρτη), μικρά γλυπτά από διάφορους ναούς, μια βεντούζα από το Κίτιον και ευρήματα από τους βασιλικούς τάφους της Ταμασού μπορούν να θαυμάσουν και πάλι οι επισκέπτες.

Ευχαριστώντας τους παρευρισκόμενους, η πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο, Μαρία Παπακυριακού, υπογράμμισε την συνεργασία για την Αίθουσα Κύπρου, ως δείγμα των εξαιρετικών σχέσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι με την συλλογή «θέλουμε να εμπνεύσουμε για περισσότερα» τους επισκέπτες προκειμένου να ταξιδέψουν και να γνωρίσουν την Κύπρο, το «χρυσοπράσινο φύλλο ριγμένο στο πέλαγο», όπως έγραψε ο Λεωνίδας Μαλένης και τραγούδησε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, με την μακρά, πλούσια ιστορία και τις ομορφιές της, αλλά και την Κύπρο ως «φάρο σταθερότητας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας».

Σήμερα Παρασκευή, στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Κύπρου», στο Νέο Μουσείο, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις στην συλλογή, αλλά και προβολές κινηματογραφικών ταινιών κυπριακής παραγωγής.

DW: «Κατάδυση στην κυπριακή ιστορία στο Νέο Μουσείο Βερολίνου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.