Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Ο γερμανικός τύπος για τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων στο Euro 2024

FAZ: «Λόγω του αρνητικού αντίκτυπου που είχε στη Γερμανία ο πανηγυρισμός του Demiral με τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων κλήθηκε ο Γερμανός Πρέσβης στην Άγκυρα στο τουρκικό ΥΠΕΞ. Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να  ‘θεματοποιήσει’ το ‘περιστατικό’ με τον Τούρκο Πρέσβη την Πέμπτη»

Άρθρο της Friederike Böge, αναφέρει ότι, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες από το Γερμανικό ΥΠΕΞ, πρόκειται σήμερα να κληθεί ο Τούρκος Πρέσβης, προκειμένου να ‘θεματοποιηθεί’ το εν λόγω περιστατικό, σε συνέχεια των επικριτικών δηλώσεων της Γερμανίδας Υπουργού Εσωτερικών, Nancy Faeser, που είχαν ως συνέπεια να κληθεί χθες στο Τουρκικό ΥΠΕΞ ο Γερμανός Πρέσβης στην Άγκυρα. Όπως επισημαίνεται, σε ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζονται ‘οι αντιδράσεις των γερμανικών αρχών’ ως ‘ξενοφοβικές’, με τη χειρονομία του διεθνή παίκτη να αποτελεί ‘ιστορικό και πολιτιστικό’ σύμβολο που δεν στρεφόταν εναντίον κάποιου. Επίσης, το Τουρκικό ΥΠΕΞ παρέπεμψε σε έγγραφο που είχε δημοσιεύσει η γερμανική Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος τον Σεπτέμβριο του 2023, στην οποία αναφερόταν ότι δεν θεωρείται Τούρκος ακροδεξιός εξτρεμιστής ‘καθένας που χρησιμοποιεί τον εν λόγω χαιρετισμό’.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η αρθρογράφος σχολιάζει πως στην πραγματικότητα το περιστατικό στην Τουρκία  δεν έχει τον αντίστοιχο αντίκτυπο, καθώς ο δεξιός εθνικισμός αποτελεί εδώ και πολύ καιρό μέρος της επικρατούσας τάσης στην τουρκική πολιτική σκηνή, δεδομένου ότι το κόμμα που στεγάζει τους Γκρίζους Λύκους, ΜΗΡ, έχει συμμαχήσει με τον Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan από το 2015 και έκτοτε βρίσκεται στην εξουσία. Περαιτέρω, όπως επισημαίνει η Böge, ο χαιρετισμός των Γκρίζων Λύκων έχει αλλάξει σημασία στην Τουρκία τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και ο πρώην υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την Προεδρία, Kemal Kılıçdaroğlu, τον χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας προκειμένου να απευθυνθεί στους εθνικιστές ψηφοφόρους, γεγονός ιδιαιτέρως αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι ο Kılıçdaroğlu ανήκει στη θρησκευτική μειονότητα των Αλεβιτών.

Όπως αναφέρει ο Jannes Tessmann, επικεφαλής του γραφείου του Ιδρύματος Mercator στην Κωνσταντινούπολη, ‘ο χαιρετισμός των Γκρίζων Λύκων δεν αποτελεί την τουρκική εκδοχή του χιτλερικού χαιρετισμού. Πρόκειται για περιπλοκότερο ζήτημα’. Αφενός είναι το σύμβολο των Τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών οι οποίοι ευθύνονται για πολλές δολοφονίες και πράξεις βίας κατά αριστερών και εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων, αφετέρου, χρησιμοποιείται από πολλές ομάδες ως πατριωτικό και εθνικιστικό σύμβολο, επειδή ο λύκος καταλαμβάνει κεντρικό ρόλο στον μύθο γύρω από την τουρκική καταγωγή, καθιστώντας συνεπώς  την επίμαχη χειρονομία ‘κοινωνικά αποδεκτή’. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η τοποθέτηση του Murat Somer, Πολιτικού Επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Özyeğin της Κωνσταντινούπολης, επί του ζητήματος, συμπληρώνοντας ότι ο χαιρετισμός των ‘Γκρίζων Λύκων’ θα μπορούσε να εκληφθεί ως προσβλητικός από Κούρδους, Αλεβίτες και αριστερούς, χωρίς ωστόσο πολλοί Τούρκοι να γνωρίζουν την ιδεολογική σημασία της χειρονομίας και ως εκ τούτου, η πλειοψηφία των Τούρκων πιθανόν να αντιλαμβάνεται την πειθαρχική διαδικασία της UEFA κατά του Demiral ως ‘μια μορφή διάκρισης κατά των Τούρκων’, όπως άλλωστε απέδειξε και η στάση που τήρησε ο επικεφαλής του MHP, Devlet Bahçeli, ο οποίος εξίσωσε την έρευνα της UEFA για τον Demiral με πρόσφατες ταραχές στη βόρεια Συρία.

Süddeutsche Zeitung: «Γκρίζοι Λύκοι»

«Βίαιοι Τούρκοι ακροδεξιοί εξτρεμιστές των οποίων τον χαιρετισμό ενίοτε επιδεικνύουν και ποδοσφαιριστές πανηγυρίζοντας»

Στο σχόλιο του Raphael Geiger επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι στην πραγματικότητα οι Γκρίζοι Λύκοι και το ΜΗΡ ενδιαφέρονται σήμερα πρωτίστως για την εξουσία στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας ότι το κόμμα κυβερνά με τον Τούρκο Πρόεδρο από το 2018, χωρίς να έχει δικούς του υπουργούς και χωρίς να φέρει ευθύνη, έχοντας ωστόσο εξαιρετικές διασυνδέσεις με τον μηχανισμό του βαθέως κράτους και έχοντας ταυτόχρονα εξασφαλίσει ότι η κοινωνία εξακολουθεί να φοβάται την προθυμία τους να προβούν σε βία, ενώ συνεχίζουν να προσελκύουν Τούρκους εφήβους.

Tagesspiegel: «Η περίπτωση Demiral και οι συνέπειές της: Θα ήταν λάθος να διαπομπευθεί ολόκληρη η τουρκική ομάδα»

«Ο Merih Demiral δημιούργησε πόλωση σε μια υποτίθεται ενωτική εκδήλωση. Δικαιολογημένα η UEFA θα τιμωρήσει τώρα τον Τούρκο διεθνή. Αλλά τίποτα περισσότερο»

Σε δημοσίευμα που φέρει την υπογραφή του Claus Vetter, αναφέρεται ότι η χρήση του χαιρετισμού των Γκρίζων Λύκων κατά τον πανηγυρισμό του Τούρκου διεθνή ποδοσφαιριστή οδήγησε στο να υπάρξει ψυχρότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας, σε μια διοργάνωση που αποσκοπεί στην ενότητα και θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά μια διχασμένη Ευρώπη. Η κλήση του Γερμανού Πρέσβη στο Τουρκικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον Vetter, αποτέλεσε κυρίως κίνηση για εσωτερική κατανάλωση, αποτελώντας συνήθη πρακτική ολοκληρωτικών κρατών όταν αισθάνονται ότι αδικούνται στο εξωτερικό, επισημαίνοντας περαιτέρω ότι, δεν ήταν το γερμανικό κράτος αυτό που καταδίκασε την πράξη του Demiral, αλλά κάποιοι άνθρωποι, ομολογουμένως πολλοί, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν την άποψή τους.

Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει την πιθανότητα τιμωρίας του Τούρκου διεθνή εκ μέρους της UEFA θεμιτή, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιου είδους χειρονομίες δεν έχουν θέση σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, δεδομένου ότι προκαλούν διχασμό και πόλωση. Τέλος, αναφέρεται ότι οι Γερμανοί έχουν πολλά κοινά με την τουρκική εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, εξαιτίας των Τούρκων παικτών που συμμετέχουν σε γερμανικές ομάδες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο επόμενος αγώνας θα είναι ενωτικός. 

Welt: «Το κόμμα Linke απαιτεί μετά το σκάνδαλο με τον χαιρετισμό την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων»

«Τούρκος παίκτης πανηγύρισε το γκολ του με τον επονομαζόμενο χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων κατά τη διάρκεια του αγώνα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με την Αυστρία, προκαλώντας σκάνδαλο. Οι φωνές για συνέπειες δεν άργησαν να έρθουν. Το κόμμα Linke ζητά τώρα απαγόρευση»

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε ο χαιρετισμός του ποδοσφαιριστή Merih Demiral το κόμμα Linke ζητά την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων στη Γερμανία, με την Katina Schubert να δηλώνει στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι ‘εάν ένας ποδοσφαιριστής στη Γερμανία μπορεί ατιμώρητα να χρησιμοποιεί τον χαιρετισμό των ακροδεξιών, θα πρέπει να είναι κάλεσμα για αφύπνιση προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Η κυβέρνηση συνασπισμού θα πρέπει επιτέλους να απαγορεύσει τη φασιστική τρομοκρατική οργάνωση Γκρίζοι Λύκοι. Τότε η επίδειξη του χαιρετισμού των Γκρίζων Λύκων θα τιμωρούνταν’, συμπληρώνοντας σε συνέχεια της απαγόρευσης των Γκρίζων Λύκων σε πολλές χώρες της ΕΕ ότι, ‘μόνο η γερμανική κυβέρνηση κάνει τα στραβά μάτια και αρνείται να αναγνωρίσει το πρόβλημα’. Περαιτέρω, επισημαίνεται ότι ο Γερμανός Υπουργός Γεωργίας, Cem Özdemir, ζήτησε επίσης να απαγορευτεί ο εν λόγω χαιρετισμός, πρόταση με την οποία συντάσσεται και το CDU.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.