Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

Πόλεμος ποδοσφαιρικής ελίτ με FIFA – «αδυσώπητο πρόγραμμα αγώνων»

Οργισμένοι δηλώνουν ιδιοκτήτες κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων από τα σχέδια της FIFA για αλλαγή του προγράμματος των διεθνών αγώνων. Ζητούν μάλιστα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει ώστε να μην προχωρήσει το «αδυσώπητο», όπως το χαρακτηρίζουν, ποδοσφαιρικό καλεντάρι των εθνικών ομάδων.

Οργισμένοι δηλώνουν ιδιοκτήτες κορυφαίων ποδοσφαιρικών συλλόγων από τα σχέδια της FIFA για αλλαγή του προγράμματος των διεθνών αγώνων

Στην εξέγερση κατά της FIFA συμμετέχουν η αθλητική ένωση «European Leagues», που εκπροσωπεί περισσότερους από 1130 συλλόγους σε 33 χώρες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών FIFPRO Europe. Όπως επισημαίνουν, οι σχεδιασμοί των ΗΠΑ θέτουν σε κίνδυνο την ελίτ των ποδοσφαιριστών.

Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε το σχέδιό της για επέκταση του Παγκόσμιου Κυπέλλου ανδρών, αλλά και μια νέα διοργάνωση, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, το οποίο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2025.

Συγκεκριμένα για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 προβλέπεται η αύξηση των ομάδων σε 48 αντί για 32, γεγονός που θα αυξήσει τα συνολικά παιχνίδια σε 104 από 64. Επίσης οι ομάδες που θα φτάνουν στα ημιτελικά θα συμμετέχουν σε οκτώ παιχνίδια σε ένα τουρνουά που θα διαρκεί περίπου έξι εβδομάδες. Σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, που έχει προγραμματιστεί για τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2025, προβλέπεται η συμμετοχή 32 ομάδων (εκ των οποίων οι 12 από την Ευρώπη) με μέγιστο αριθμό παιχνιδιών για μια ομάδα τα επτά.

Η αθλητική ένωση «European Leagues» και η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών FIFPRO Europe στην αναφορά τους προς την Κομισιόν ισχυρίζονται πως η FIFA παραβίασε τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ και καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της, προχωρώντας σε αλλαγές χωρίς να συμβουλευτεί προηγουμένως τις εθνικές λίγκες και τους εκπροσώπους των παικτών.

Η FIFA, ως ο παγκόσμιος φορέας διακυβέρνησης του ποδοσφαίρου, είναι υπεύθυνη για την οργάνωση των αγώνων, καθώς και για την αποδέσμευση των παικτών από τις ομάδες τους ώστε να παίξουν στις εθνικές ομάδες και για την επιβολή κυρώσεων σε συλλόγους και παίκτες για μη συμμόρφωση. Η διεθνής οργάνωση ποδοσφαιριστών FIFPRO υποστηρίζει πως η πίεση προς τους ποδοσφαιριστές έχει αυξηθεί σε επικίνδυνο βαθμό, καθώς ο λίγος χρόνος ξεκούρασης και αποκατάστασης, αλλά και η στέρηση ύπνου λόγω συνεχών ταξιδιών, αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρών τραυματισμών.

Η καταγγελία της ποδοσφαιρικής ελίτ

«Εδώ και χρόνια, τα εγχώρια πρωταθλήματα και οι σύνδεσμοι παικτών έχουν επανειλημμένα παροτρύνει τη FIFA να αναπτύξει μια σαφή, διαφανή και δίκαιη διαδικασία όσον αφορά το διεθνές ημερολόγιο αγώνων. Το τελευταίο επίσημο αίτημα στάλθηκε πριν από το Συνέδριο της FIFA τον Μάιο του 2024. Δυστυχώς, η FIFA αρνείται συνεχώς να συνεργαστεί με τα εθνικά πρωταθλήματα και τις ενώσεις παικτών», αναφέρεται στην καταγγελία και προστίθεται:

«Το διεθνές ημερολόγιο αγώνων πλέον κινδυνεύει από κορεσμό ενώ έχει καταστεί μη βιώσιμο για τα εθνικά πρωταθλήματα και επικίνδυνο για την υγεία των παικτών. Οι αποφάσεις της FIFA τα τελευταία χρόνια ευνοούν σταθερά τα δικά της εμπορικά συμφέροντα ενώ παραμέλησε τις ευθύνες της ως διοικητικό όργανο βλάπτοντάς τα οικονομικά συμφέροντα των εθνικών πρωταθλημάτων και την ευημερία των παικτών. Η νομική δράση είναι πλέον μονόδρομος για τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και τις ενώσεις παικτών προς την προστασία του ποδοσφαίρου και των εργαζομένων από τις μονομερείς αποφάσεις της FIFA».

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες «η συμπεριφορά της FIFA παραβιάζει τη νομοθεσία ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης». Όπως τονίζουν «η FIFA έχει διπλό ρόλο ως η de facto μονοπωλιακή παγκόσμια ρυθμιστική αρχή και ως διοργανώτρια αρχή. Αυτό δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την πρόσφατη νομολογία της ΕΕ, απαιτεί από τη FIFA να ασκεί τις ρυθμιστικές της λειτουργίες με τρόπο διαφανή, αντικειμενικό, χωρίς διακρίσεις και αναλογικά».

Η καταγγελία, η οποία θα υποβληθεί επίσημα από την ευρωπαϊκή ένωση ποδοσφαιριστών (FIFPRO Europe), την ένωση ευρωπαϊκών εγχώριων πρωταθλημάτων (European Leagues) και τη LaLiga, έρχεται να προστεθεί στην προσφυγή που πραγματοποίησαν τον Ιούνιο οι ενώσεις ποδοσφαιριστών της Αγγλίας (PFA), της Γαλλίας (UNFP) και της Ιταλίας (AIC) στο εμπορικό δικαστήριο των Βρυξελλών.

Η απάντηση της FIFA: «Υποκρισία, προτιμούν περιοδείες φιλικών σε όλο τον κόσμο για τα συμφέροντα τους»

Η απάντηση από τη FIFA ήταν άμεση. «Το τρέχον καλεντάρι εγκρίθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο της FIFA, το οποίο αποτελείται από εκπροσώπους από όλες τις ηπείρους, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, μετά από μια συνολική και περιεκτική διαβούλευση, η οποία περιελάμβανε την FIFPRO και τα όργανα της Λίγκας», υποστηρίζει επίσημα η FIFA.

Και συνεχίζει την απάντησή της σε υψηλούς τόνους: «Το καλεντάρι της FIFA είναι το μόνο εργαλείο που διασφαλίζει ότι το διεθνές ποδόσφαιρο μπορεί να συνεχίσει να επιβιώνει, να συνυπάρχει και να ευδοκιμεί παράλληλα με το ποδόσφαιρο των εθνικών και ηπειρωτικών συλλόγων. Κάποια πρωταθλήματα στην Ευρώπη – τα ίδια διοργανωτές και ρυθμιστές αγώνων – ενεργούν με εμπορικό ενδιαφέρον, υποκρισία και χωρίς σεβασμό για όλους τους άλλους στον κόσμο.

Προφανώς, αυτά τα πρωταθλήματα προτιμούν ένα ημερολόγιο γεμάτο φιλικά και καλοκαιρινές περιοδείες, που συχνά περιλαμβάνουν μακρινά ταξίδια σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα, η FIFA πρέπει να προστατεύει τα γενικά συμφέροντα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των παικτών και σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού.»

Πηγή: ieidiseis.gr - Παναγιώτης Κωνσταντίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.