Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Γερμανία: Τέλος εποχής - Αποσύρεται από την εθνική ομάδα ο Νόιερ

Ο βασκός τερματοφύλακας της Γερμανίας στο Euro, Μάνουελ Νόιερ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την εθνική ομάδα. Ο κορυφαίος γκολκίπερ αποφάσισε να κρεμάσει τα γάντια του μετά από 15 χρόνια προσφοράς στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Ο βασκός τερματοφύλακας της Γερμανίας στο Euro, Μάνουελ Νόιερ ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την εθνική ομάδα.

«Μετά από μακρές και έντονες συζητήσεις με την οικογένεια και τους φίλους μου, αποφάσισα να βάλω ένα τέλος στην καριέρα μου με τη “νασιονάλμανσαφτ”. Όσοι με γνωρίζουν, ξέρουν ότι αυτή δεν ήταν μία εύκολη απόφαση για να πάρω» αναφέρει ο 38χρονος τερματοφύλακας, σε βίντεο που ανάρτησε στο Instagram.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νόιερ έκανε ντεμπούτο στην εθνική ανδρών της Γερμανίας το 2009, ενόσω αγωνιζόταν ακόμη στη Σάλκε, σε ένα φιλικό με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Ντουμπάι, κι αφού πρώτα είχε αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική ελπίδων της χώρας.

Ο Νόιερ αγωνίστηκε σε 124 παιχνίδια με την «μανσάφτ», με την οποία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 στο Ρίο. Τελευταίο τουρνουά του σπουδαίου γκολκίπερ το Euro 2024 που διεξήχθη στην πατρίδα του.

Ο Neuer τιμήθηκε από την IFFHS ως Παγκόσμιος Τερματοφύλακας της Δεκαετίας 2011-2020 και ως Παγκόσμιος Τερματοφύλακας της Χρονιάς το 2013, το 2014, το 2015, το 2016 και το 2020, καθιστώντας τον κάτοχο του ρεκόρ μαζί με τους Gianluigi Buffon και Iker Casillas.

Καλύτερος τερματοφύλακας της Γερμανίας αναδείχτηκε τις χρονιές 2010/2011, 2013/2014

Στα 124 παιχνίδια με την εθνική Γερμανίας κέρδισε 81, ενώ η ομάδα του ηττήθηκε σε 20. Ισόπαλα έληξαν με τερματοφύλακα τον Νόιερ 23 ματς

Ο Νόιερ το ,,λίμπερο,,

Η ευχέρεια του Γερμανού με την μπάλα στα πόδια αλλά και η επιθυμία του να γίνεται ενεργό μέλος στο παιχνίδι και όχι απλώς να λειτουργεί ως το «σκιάχτρο» των γκολπόστ είναι στοιχεία που ουδείς προπονητής μπορεί να αφήσει ανεκμετάλλευτα ή (στην περίπτωση που είναι εξαιρετικά συντηρητικός) να δαμάσει.

Οι αρετές του Νόιερ επιβάλλουν στους τεχνικούς με τους οποίους συνεργάζεται τον σχεδιασμό της τακτικής με εκείνον συμμετέχοντα. Τις (πολλές) φορές που γκολκίπερ ανεβαίνει ως τη μεσαία γραμμή, οι συμπαίκτες του έχουν τη δυνατότητα να απλωθούν στο γήπεδο, να πιέσουν περισσότερο έντονα ως την αντίπαλη εστία και να επιβάλουν κυριαρχία, γνωρίζοντας ότι πίσω τους υπάρχει εκείνος ως ο «τελευταίος» για να «σκουπίσει» τις αντεπιθέσεις.

Σπάνια χαρίσματα – «Χτίζει» επιθέσεις

Αν ο Νόιερ δεν ήξερε τι έκανε και δεν είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στις σπάνιες για γκολκίπερ τεχνικές αρετές του, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι αποθρασύνεται. Μια ενδελεχής ανάγνωση των δράσεών του την ώρα του αγώνα όμως αποδεικνύει ότι συμμετέχει στην άμυνα, χτίζει μαζί με τους συμπαίκτες του επιθέσεις και σε αρκετές περιπτώσεις είναι αυτός που ανοίγει το παιχνίδι στα άκρα με μακρινές πάσες μπαλιές, αποστολή που είθισται να αναλαμβάνουν ο κεντρικός αμυντικός ή ο αμυντικός μέσος.

Με τον Νόιερ να έχει περισσότερες από 30 επιτυχημένες πάσες ανά αγώνα (επί παραδείγματι, στο Μουντιάλ της Βραζιλίας είχε συνολικά 242, δύο περισσότερες από όσες ο Λιονέλ Μέσι σε ίδιο αριθμό αγώνων!), η Εθνική Γερμανίας και η Μπάγερν Μονάχου έχουν μόνιμα αριθμητικό πλεονέκτημα καθώς επί της ουσίας αγωνίζονται με 11 ποδοσφαιριστές μέσα στο γήπεδο, όχι με 10 και έναν απλό τερματοφύλακα. Πέρα από τα ταχύτατα ανεβάσματά του, την ακρίβεια στις μακρινές μεταβιβάσεις και τη θαυμαστή για τερματοφύλακα τεχνική του, ο Νόιερ διαθέτει τρομερή δύναμη στα χέρια όταν μεταφέρει την μπάλα για να δημιουργήσει αντεπίθεση.

Παράλληλα είναι ένας γκολκίπερ με φανταστικά αντανακλαστικά, άψογη αντίδραση στις εναέριες επεμβάσεις του και ικανότητα στις αποκρούσεις πέναλτι.«Δεν μπορώ να του βάλω γκολ ούτε στο play station» είπε χαριτολογώντας ο συμπαίκτης του στην Μπάγερν Φρανκ Ριμπερί έπειτα από μια προπόνηση της βαυαρικής ομάδας κατά τη διάρκεια της οποίας ο Νόιερ απέκρουσε τέσσερα από τα πέντε πέναλτι και δεν δέχθηκε ούτε ένα τέρμα από εκτελέσεις φάουλ του Γάλλου.

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.