Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

RND: Αξιοσημείωτο Comeback για τις ελληνικές τράπεζες

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND): «Αξιοσημείωτο Comeback: Οι ελληνικές τράπεζες διανέμουν και πάλι μέρισμα για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση»

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND): «Αξιοσημείωτο Comeback: Οι ελληνικές τράπεζες διανέμουν και πάλι μέρισμα για πρώτη φορά μετά την οικονομική κρίση»

«Στα όρια της χρεοκοπίας έφτασαν οι τράπεζες της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης του ελληνικού δημοσίου χρέους. Τώρα έχουν και πάλι κερδοφορία και ανταμείβουν τους μετόχους τους με μέρισμα. Αλλά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εξακολουθούν να παλεύουν με μία από τις συνέπειες της κρίσης.»

Για αξιοσημείωτο comeback των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα διανείμουν αυτό το καλοκαίρι μερίσματα ύψους 814 εκ. ευρώ κάνει λόγο ο ανταποκριτής Gerd Höhler, υπενθυμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, το 2010, και μετά, με το κούρεμα του 2012, τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους και τον κίνδυνο του Grexit επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα να έχουν χάσει τις μισές καταθέσεις τους λόγω διαρροής κεφαλαίων, ενώ στα περί τα 47 δισ. ευρώ απωλειών επί κρίσης προστέθηκαν και άλλα 5,4 δισ. λόγω της ύφεσης κατά την πανδημία του Covid τη διετία 2020-21.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα στοιχεία για την επιστροφή στην κανονικότητα της Alpha Bank, της Eurobank, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζα Πειραιώς- υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Τέσσερις μεγάλες τράπεζες ξεπερνούν τις προσδοκίες των αναλυτών», ο ανταποκριτής εξηγεί πώς ο κλάδος έχει ξεπεράσει την κρίση χρέους αφήνοντας πίσω την κρίση ρευστότητας καθώς αυξάνονται και πάλι οι καταθέσεις, απόδειξη της εμπιστοσύνης των ιδιωτών και των επιχειρήσεων στους θεσμούς, αλλά και πώς κατάφεραν να μειωθούν τα επισφαλή δάνεια που αποτελούσαν το δεύτερο σημαντική συνιστώσα της κρίσης.

Τέλος, υπό τον ενδιάμεσο τίτλο «Η κεφαλαιοποίηση εξακολουθεί να αποτελεί πηγή προβληματισμού», αναφέρει ότι παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η κεφαλαιοποίηση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων συνεχίζει να ανησυχεί την εποπτεύουσα αρχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία προειδοποιεί τις ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη τους πρωτίστως για την ενίσχυση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Έτσι, προς το παρόν οι τράπεζες είναι επιφυλακτικές ως προς τη διανομή των μερισμάτων, όμως στόχος τους είναι να συμμετέχουν οι μέτοχοί τους περισσότερο στα κέρδη, με την Eurobank και την Alpha Bank να σχεδιάζουν να αυξήσουν τα μερίσματά τους στο 50% των κερδών τους μέχρι το 2026.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.