Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Tagesschau: «Επίθεση με μαχαίρι στο Solingen – “Μου ραγίζει την καρδιά”»

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Δημόσιας Τηλεόρασης που συνοψίζει τις μέχρι στιγμής πληροφορίες  καθώς και τις πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία:

Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της Γερμανικής Δημόσιας Τηλεόρασης που συνοψίζει τις μέχρι στιγμής πληροφορίες  καθώς και τις πρώτες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στη Γερμανία:
foto αρχείου

«Η επέτειος της πόλης του Solingen υποτίθεται ότι θα εορταζόταν όλο το σαββατοκύριακο, αλλά έληξε πρόωρα με θλίψη και φρίκη: τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επίθεσης με μαχαίρι και οκτώ τραυματίστηκαν, ορισμένοι σοβαρά. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο ανθρωποκυνηγητό.»

Μετά την επίθεση με μαχαίρι που άφησε πίσω της νεκρούς και τραυματίες στο Solingen, η αστυνομία εξακολουθεί να αναζητά τον δράστη. Βάσει Δελτίου Τύπου της Αστυνομίας, σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής κατάσταση από την επίθεση σκοτώθηκαν τρία άτομα και τραυματίστηκαν οκτώ, εκ των οποίων οι πέντε σοβαρά. Η αστυνομία συνεχίζει επί του παρόντος τις έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη με μεγάλο κλιμάκιο και έχει «συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων γύρω από το κέντρο της πόλης Solingen, συμπεριλαμβανομένων μονάδων των ειδικών δυνάμεων». Προκειμένου να βρεθεί ο δράστης, ανακρίνονται τόσο τα θύματα όσο και οι μάρτυρες.

Η επίθεση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια Φεστιβάλ της πόλης για τον εορτασμό της 650ης επετείου του Solingen με τίτλο «Φεστιβάλ Διαφορετικότητας». H πράξη χαρακτηρίζεται ως «επίθεση», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στο Düsseldorf, πρωτεύουσα του κρατιδίου, απορρίπτοντας δημοσιεύματα των Μέσων Ενημέρωσης σύμφωνα με τα οποία η πράξη χαρακτηρίζεται ως «τρομοκρατική επίθεση».

Ο Υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου, Reul, ήδη από χθες βράδυ βρίσκεται στο Solingen

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Herbert Reul, επισκέφθηκε τον τόπο του εγκλήματος το βράδυ του Σαββάτου. Απ’ ό,τι φαίνεται, ο δράστης είχε μαχαιρώσει ανθρώπους αδιακρίτως «από το πουθενά», δήλωσε ο Reul, ο οποίος δεν μπορούσε ακόμη να πει τίποτα για το κίνητρο ή τον ύποπτο και εμφανώς συγκλονισμένος, ο Reul έκανε λόγο για ένα «πολύ κακό συμβάν».

Συγκλονισμένοι ήταν επίσης και ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου, Hendrik Wüst, και ο Δήμαρχος του Solingen, Tim Kurzbach. «Όλοι θέλαμε να γιορτάσουμε μαζί την επέτειο της πόλης μας και τώρα πρέπει να θρηνήσουμε νεκρούς και τραυματισμένους. Μου ραγίζει την καρδιά το γεγονός ότι έγινε επίθεση στην πόλη μας. Δακρύζω, όταν σκέφτομαι αυτούς που χάσαμε, προσεύχομαι για όλους όσους εξακολουθούν να παλεύουν για να κρατηθούν στη ζωή», έγραψε ο Kurzbach στο Facebook.

Scholz: Ένα «τρομερό» γεγονός

Η Ομοσπονδιακή Υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser δήλωσε στην πλατφόρμα «X» ότι οι αρχές ασφαλείας θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να συλλάβουν τον δράστη και να διερευνήσουν το παρασκήνιο της επίθεσης, δηλώνοντας ότι η αστυνομία του κρατιδίου έχει κάθε υποστήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε αυτό.

Ο Ομοσπονδιακός Καγκελάριος Olaf Scholz χαρακτήρισε την επίθεση «τρομακτικό γεγονός» που τον συγκλόνισε. «Ένας δολοφόνος σκότωσε βάναυσα αρκετούς ανθρώπους», έγραψε στο «X». Είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον δήμαρχο της πόλης, Kurzbach. «Θρηνούμε τα θύματα και συμπαραστεκόμαστε στις οικογένειές τους», δήλωσε ο Scholz, προσθέτοντας ότι ο δράστης πρέπει να συλληφθεί γρήγορα και να τιμωρηθεί με όλη την αυστηρότητα του νόμου.

Για «άσχημα, τρομερά νέα» από το Solinger, έκανε λόγο από την πλευρά του ο Αντικαγκελάριος Robert Habeck, ο οποίος δήλωσε ότι «είναι καταδικαστέα η βία εναντίον ανθρώπων που απλώς ήθελαν να γιορτάσουν ευτυχισμένα» και ευχήθηκε στους μεν οικείους των νεκρών «πολλή δύναμη και παρηγοριά» στους δε τραυματίες ταχεία ανάρρωση. «Είναι καλό που η αστυνομία κάνει τώρα ό,τι μπορεί για να βρει τον δράστη το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε ο Habeck.

Ο ηγέτης του CDU, Friedrich Merz, έγραψε στο «X»: «Η επίθεση στο Solingen χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά μας. Είναι αφόρητη αυτή η βάρβαρη βία». Η αστυνομία κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ο δράστης θα συλληφθεί γρήγορα.

Απ’ ό,τι φαίνεται, τα θύματα επιλέχθηκαν τυχαία

Ο άγνωστος δράστης άρχισε ξαφνικά να μαχαιρώνει τα θύματά του γύρω στις 21.40 χθες το βράδυ. Εκείνη την ώρα, χιλιάδες άνθρωποι γιόρταζαν την επέτειο της ίδρυσης της πόλης στο κέντρο της πόλης. Μια σκηνή είχε στηθεί για το φεστιβάλ στην πολυσύχναστη πλατεία Fronhof. Ο δράστης χτύπησε ακριβώς μπροστά από τη σκηνή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο δράστης φαίνεται ότι επιτέθηκε τυχαία κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, δηλαδή επέλεξε τυχαία τα θύματά του. Αλλά  τους μαχαίρωσε στοχευμένα στο λαιμό. Τα θύματα ήταν μία γυναίκα και δύο άνδρες.

Η αστυνομία ζητάει τη συνδρομή των πολιτών

Ο δράστης κατάφερε να διαφύγει μέσα στην αναταραχή και τον πανικό που επικράτησε αρχικά μετά την επίθεση στο πολυσύχναστο κέντρο της πόλης, εξήγησε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών του κρατιδίου. Πολλοί από τους μάρτυρες που έτυχε να είναι κοντά στο σημείο της επίθεσης, υπέστησαν σοκ, εξήγησε η αστυνομία. «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό τη μέριμνά μας και φυσικά τους ανακρίνουμε, προκειμένου να λάβουμε ακριβέστερες πληροφορίες».

Η αστυνομία έχει ζητήσει από τους πολίτες να μεταφορτώνουν στη σχετική πύλη ενημέρωσης, όποιες εικόνες ή βίντεο διαθέτουν. Παράλληλα, η Ένωση Αστυνομικών κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις εικασίες, ιδίως στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, και να μην διαδίδουν φήμες. Ο επικεφαλής της Ένωσης του κρατιδίου, Michael Mertens, δήλωσε ότι απαγορεύονται οι εικασίες σχετικά με την επίθεση στο Solingen, εξηγώντας ότι «οι προσωπικές περιγραφές των μαρτύρων είναι εν μέρει αντιφατικές. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη: οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση σοκ μετά από όσα έζησαν. Η αστυνομία πρέπει τώρα να είναι σε θέση να κάνει τη δουλειά της ανενόχλητη».

Επίσης, στο Live-blog της ιστοσελίδας με τη διαρκή ροή ενημέρωσης για το γεγονός, σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier, ζήτησε να υπάρξουν συνέπειες για τον δράστη, δηλώνοντας: «Ο δράστης πρέπει να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη. Η τρομερή επίθεση στο Solingen με συγκλονίζει, συγκλονίζει τη χώρα μας». Το γραφείο του Ομοσπονδιακού Προέδρου ανακοίνωσε ότι ο Steinmeier τηλεφώνησε το πρωί στον Δήμαρχο της πόλης και εξέφρασε τη βαθιά του θλίψη, δηλώνοντας ότι συμπάσχει και ευελπιστεί για την ανάρρωση των τραυματιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.