Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Γερμανία: Δημοσκόπηση – Το CDU εκτοξεύεται σε ιστορικό υψηλό»

Η εφημερίδα Bild παρουσιάζει τα αποτελέσματα αποκλειστικής δημοσκόπησης της INSA σχετικά με την πρόθεση ψήφου στη Γερμανία.

Το δημοσίευμα αναφέρει:

Η Ένωση ανεβαίνει σταθερά στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, οι οποίοι ψηφίζουν το CDU/CSU σε ποσοστό 33%, το υψηλότερο για την Ένωση σε δημοσκοπήσεις της INSA τα τελευταία τρία  χρόνια!

Η Ένωση βρίσκεται έτσι 19 μονάδες μπροστά από το κυβερνών κόμμα SPD, το οποίο βρίσκεται μόνο στο 14%. Οι Πράσινοι κατέχουν ποσοστό 10%. Το FDP βελτιώνει το ποσοστό του κατά 0,5%, ωστόσο με το 4,5% που καταλαμβάνει αποτυγχάνει να υπερβεί το εκλογικό όριο του 5% και μένει εκτός Βουλής. Το AfD κυμαίνεται στο 19,5%  και πλησιάζει το 20%. 10% των ψήφων πάνε στο BSW, ενώ η Αριστερά συγκεντρώνει ποσοστό μόνο 2,5%  και μένει, ως εκ τούτου, εκτός Βουλής.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι επί του παρόντος δυνατός με πλειοψηφία 43,5%. Δεδομένου ότι η Ένωση έχει αποκλείσει τη συγκυβέρνηση με το AfD και το BSW, προκύπτει ως μοναδική πιθανότητα κυβερνητικής συνεργασίας αυτή ανάμεσα στην Ένωση και το SPD (ποσοστό 47%). Ο μαυρο-πράσινος συνδυασμός (43%) αποτυγχάνει για λίγο να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ο τωρινός κυβερνητικός συνασπισμός συγκεντρώνει ποσοστό μόνο 28,5% και απέχει πολύ από την επίτευξη της απαιτούμενης πλειοψηφίας.

Ο επικεφαλής της INSA Hermann Blinkert δηλώνει ότι η απόσταση ανάμεσα στο SPD και την Ένωση ανέρχεται σε 19 μονάδες. «Χωρίς την Ένωση ή ενάντια σε αυτήν κανείς δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση».

Το ‘καυτό’ εύρημα της δημοσκόπησης είναι ότι ένα ποσοστό 78% των ψηφοφόρων CDU/CSU και 64% των ψηφοφόρων του AfD επιθυμούν το κόμμα τους να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης. Στους ψηφοφόρους του SPD αυτό το ποσοστό είναι σαφώς χαμηλότερο, μόνο ένα 59% επιθυμεί το SPD να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης.

Από τους ψηφοφόρους της Ένωσης ένα 39% επιθυμεί το SPD ως κυβερνητικό εταίρο και ένα 32% το FDP.

Η δημοφιλία του Καγκελάριου Scholz βυθίζεται και πέφτει ακόμη περισσότερο από την 18η στην 19η θέση. Ο Scholz βρίσκεται στην προτελευταία θέση, με ένα 54% των ερωτηθέντων να έχει αρνητική εικόνα για αυτόν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.