« Πώς βλέπει η Ευρώπη τους γερμανικούς συνοριακούς ελέγχους και γιατί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει σύντομα να εγκαταλείψει κάποιες θέσεις ηθικής φύσης»
Άρθρο του Joseph Kelnberger από τις Βρυξέλλες για την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αναφέρει εισαγωγικά ότι με την αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής της η γερμανική κυβέρνηση έκανε νέους φίλους στην Ευρώπη, όπως τον δεξιό λαϊκιστή Geert Wilders, που ασκεί επιρροή στην ολλανδική κυβέρνηση, αλλά και τον Ούγγρο Πρωθυπουργό Viktor Orban.
Φυσικά πρόκειται για λάθος φίλους, σχολιάζει ο αρθρογράφος, ο οποίος, ωστόσο, τονίζει ότι επικρατεί ακόμη ασάφεια ως προς το τί ακριβώς επιδιώκει η γερμανική πολιτική.
Το άρθρο αναφέρει ότι κατά τη Σύνοδο των 27 ευρωπαίων ηγετών 17 και 18 Οκτωβρίου η μεταναστευτική πολιτική θα αποτελέσει ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα συζήτησης και εκεί ο Scholz θα μπορέσει να δώσει εξηγήσεις. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρείται μέχρι στιγμής τροχοπέδη σε κάθε προσπάθεια αυστηροποίησης των ρυθμίσεων περί ασύλου. Βρέθηκε να είναι μόνη της, στην προσπάθειά της να ακολουθήσει πιο ανθρωπιστική προσέγγιση. Η ερώτηση είναι, αν μπορεί τώρα να ευθυγραμμιστεί με τους σκληροπυρηνικούς.
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, προκαλεί περιέργεια το γεγονός ότι η Υπουργός Εσωτερικών Nancy Faeser επέβαλε εκτεταμένους συνοριακούς ελέγχους χωρίς να περιμένει να δει, αν το νέο Μεταναστευτικό Σύμφωνο που ψήφισε η ΕΕ τον Απρίλιο, θα αποδώσει καρπούς. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το παρόν δεν έχει φέρει αντίρρηση στους εθνικούς συνοριακούς ελέγχους, ενώ και στα τωρινά σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης αντιδρά πολύ συγκρατημένα. Ο αρθρογράφος αναρωτιέται αν η Γερμανία θα απωθεί από τα σύνορά της μόνο ανθρώπους χωρίς βίζα ή θα επαναπροωθεί και αιτούντες άσυλο, των οποίων η αίτηση πρέπει να εξετασθεί σε άλλες χώρες. Η αυστριακή κυβέρνηση, αλλά και άλλες χώρες, έχουν απορρίψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επικαλούμενες τη διαδικασία ‘διαβούλευσης’ που προβλέπει ο Κανονισμός του Δουβλίνου.
Στη συνέχεια ο αρθρογράφος σημειώνει: Θέλει άραγε η Γερμανία να επιστρέψει πίσω όλους τους αιτούντες άσυλο χωρίς συνεννόηση με τους γείτονές της, όπως προφανώς έχει κατά νου η γερμανική αντιπολίτευση; Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κάποιος, πώς κάτι τέτοιο θα ήταν συμβατό με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσα στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, διαπίστωνε την ύπαρξη μεταναστευτικής κρίσης στη Γερμανία και της αναγνώριζε ειδικά δικαιώματα, τότε σχεδόν η μισή Ευρώπη θα επικαλείτο το ίδιο και τότε το ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου θα κατέρρεε. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει εξοργισμένος με το γεγονός ότι η Γερμανία τορπιλίζει μονομερώς τη Συνθήκη Σένγκεν και θέλει να φορτώσει όλα τα προβλήματα που προκύπτουν από τη μετανάστευση στα κράτη, που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.