Οι Καθολικοί δεν έχουν «Καθαρά Δευτέρα» με τον τρόπο που την γιορτάζουν οι Ορθόδοξοι στη Ελλάδα. Η καθολική Σαρακοστή ξεκινάει μια διαφορετική ημέρα και με διαφορετικές παραδόσεις.
Ας δούμε τις κύριες διαφορές:
1. Η «Τετάρτη των Τεφρών» (Aschermittwoch)
Για τους Καθολικούς, η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ξεκίνησε πριν τη δική μας Καθαρά Δευτέρα, δηλαδή την Τετάρτη.(18.02.2026)
Ονομάζεται έτσι γιατί στις εκκλησίες ο ιερέας ευλογεί στάχτη και σχεδιάζει με αυτήν το σχήμα του σταυρού στο μέτωπο των πιστών.
Η στάχτη συμβολίζει τη μετάνοια και τη θνητότητα του ανθρώπου («χους ει και εις χουν απελεύσει»).
2. Η «Λιπαρή Τρίτη»
Ενώ εμείς την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάμε τη νηστεία, οι Καθολικοί την προηγούμενη (Τρίτη) έχουν το αποκορύφωμα του γλεντιού τους.
Η Faschingsdienstag είναι η ημέρα που καταναλώνουν όλα τα λιπαρά φαγητά που απαγορεύονται κατά τη νηστεία. Είναι η δική τους εκδοχή της δικής μας Τσικνοπέμπτης, αλλά σε μέρα Τρίτη.
3. Διαφορετικός υπολογισμός
Ο λόγος που οι ημερομηνίες διαφέρουν είναι ο τρόπος που μετρούν τις 40 ημέρες της νηστείας:
Ορθόδοξοι: Μετράνε όλες τις ημέρες συνεχόμενα (συμπεριλαμβανομένων των Σαββατοκύριακων) από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι το Σάββατο του Λαζάρου.
Καθολικοί: Δεν υπολογίζουν τις Κυριακές ως ημέρες νηστείας. Έτσι, για να συμπληρωθούν 40 ημέρες «καθαρής» νηστείας μέχρι το Πάσχα, πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα, δηλαδή την Τετάρτη.
Συνοπτικός Πίνακας
| Χαρακτηριστικό | Ορθόδοξοι | Καθολικοί |
| Έναρξη Σαρακοστής | Καθαρά Δευτέρα | Τετάρτη των Τεφρών |
| Κύριο Σύμβολο | Χαρταετός / Λαγάνα | Σταυρός από στάχτη στο μέτωπο |
| Τελευταίο Γλέντι | Κυριακή της Τυρινής | Faschingsdienstag (Τρίτη) |
.jpg)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.