Τετάρτη 29 Ιουλίου 2026

Κύμα απολύσεων και στη BMW

Καταργεί περίπου 8.000 θέσεις εργασίας

Στα χνάρια των υπόλοιπων γερμανικών κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας βαδίζει η BMW, η οποία ανακοινώνει εκτεταμένο πρόγραμμα περικοπών, επηρεάζοντας χιλιάδες εργαζομένους — κυρίως στη Γερμανία.

Η BMW ήταν η τελευταία μεγάλη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία που είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να αποφύγει τις μαζικές περικοπές θέσεων εργασίας. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες από εταιρικούς κύκλους, ο όμιλος του Μονάχου ετοιμάζεται να καταργήσει περίπου 8.000 θέσεις εργασίας παγκοσμίως.

Πώς θα υλοποιηθούν οι περικοπές

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης θα στηριχθεί στη φυσική αποχώρηση προσωπικού (συνταξιοδοτήσεις/οικειοθελείς αποχωρήσεις), καθώς και σε ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με αποζημίωση.

  • Το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο του 2026 έως τα τέλη του 2027.
  • Απευθύνεται σε όλους τους εργαζομένους στη Γερμανία εκτός της άμεσης γραμμής παραγωγής.
  • Δεδομένου ότι πάνω από τους μισούς από τους συνολικά 154.000 εργαζομένους της BMW εδρεύουν στη Γερμανία (περίπου 84.000), εκτιμάται ότι το μεγαλύτερο μέρος των καταργήσεων θα αφορά τη γερμανική αγορά.

Οι αιτίες της υποχώρησης

Η απόφαση αυτή έρχεται ως συνέπεια των πιέσεων που δέχεται συνολικά ο γερμανικός κλάδος αυτοκινήτου:

  • Η κρίση στην Κίνα: Η σημαντική κάμψη των πωλήσεων στην κινεζική αγορά και ο οξύς ανταγωνισμός τιμών από τους εγχώριους κατασκευαστές.
  • Διεθνείς εντάσεις & Δασμοί: Οι αμερικανικοί δασμοί και οι επιπτώσεις των διεθνών κρίσεων στην παγκόσμια οικονομία.
  • Κόστη ανάπτυξης: Μετά τις τεράστιες επενδύσεις για την τεχνολογική ανάπτυξη της νέας σειράς ηλεκτρικών οχημάτων ("Neue Klasse"), η εταιρεία επιδιώκει να συμπιέσει ξανά τα λειτουργικά της έξοδα.

Το γενικότερο πλαίσιο στον κλάδο

Η κίνηση της BMW ακολουθεί αντίστοιχες αποφάσεις των VW, Mercedes, Audi και Porsche (η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε την κατάργηση επιπλέον 5.000 θέσεων). Αν και η BMW έχει βιώσει ανάλογο κύμα περικοπών το 2008 —από το οποίο ανέκαμψε θεαματικά τα επόμενα χρόνια— οι ειδικοί εκτιμούν ότι με τις παρούσες συνθήκες στην αυτοκινητοβιομηχανία, η επιστροφή στην προηγούμενη ανάπτυξη θα είναι αυτή τη φορά πολύ πιο δύσκολη.

Πηγή: Deutsche Presse-Agentur (dpa)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.