ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ Online

Όταν το 1991 ξεκίνησε ο πόλεμος στο Ιράκ, ομάδα νέων στο Μόναχο θέλοντας να εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτόν κυκλοφόρησε ένα 8σελιδο με την επωνυμία ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ.

Το 8σελιδο αυτό στάθηκε η αφορμή ώστε η προσπάθεια αυτή να έχει συνέχεια. Έτσι, η ίδια ομάδα προχώρησε στην έκδοση σε τριμηνιαία βάση του περιοδικού ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ, περιοδικό αναζήτησης, προβληματισμού και στοχασμού προοδευτικών νέων στην Ευρώπη και στην ίδρυση του Συλλόγου ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ, σύλλογος για την προώθηση του διαλόγου των νέων στην Ευρώπη α.σ.

Από τότε μέχρι και το 2000 κυκλοφόρησαν πανευρωπαϊκά 30 τακτικές και 12 ειδικές εκδόσεις με συμμετοχή στο σύλλογο νέων από όλη την Ευρώπη. Επίσης ο σύλλογος προχώρησε και σε διάφορες άλλες ενημερωτικές εκδηλώσεις (AIDS, ναρκωτικά), σεμινάρια (πολιτική), πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες (Χ. Αλεξίου, Μητροπάνο, Αρβανιτάκη) σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας.

Το 1995 ο ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ συμμετέχει στην ίδρυση του ιδρύματος Παλλάδιον, Ίδρυμα για τον ελληνικό πολιτισμό, την τέχνη και τα γράμματα που ίδρυσε η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου και άλλοι 15 σύλλογοι.

Τρία χρόνια μετά τη διακοπή της έκδοσης ο νέος πόλεμος των ΗΠΑ τον Μάρτιο που μας πέρασε στο Ιράκ, ανέδειξε ακόμη μια φορά την υποκρισία των μεγάλων δυνάμεων και της πολιτικής, και δημιούργησε μια νέα δυναμική στο παγκόσμιο κίνημα ειρήνης. Έφερε ακόμη στο προσκήνιο την έντονη ανάγκη του διαλόγου στις κοινωνίες μας. Επιπλέον, στο χώρο της Γερμανίας, διαπιστώνει κανείς τόσο την έλλειψη ενημέρωσης όσο και την απουσία ενός φόρουμ διαλόγου.

Η ελληνική εκπομπή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας που σταμάτησε (έκλεισε) από 1η Γενάρη μεγάλωσε ακόμη περισσότερο το κενό αυτό. Ακόμη η μεταβατική περίοδος που διανύουν οι οργανωμένοι φορείς του Ελληνισμού (Κοινότητες, σύλλογοι, σωματεία) τους καθιστούν ευάλωτους απέναντι σε δυνάμεις και κύκλους αμφισβήτησης του ρόλου τους. Για τη στήριξή τους δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός από τους ίδιους με αποτέλεσμα ο χρόνος να κυλάει αρνητικά γι αυτούς.

Τα τρία παραπάνω σημεία στάθηκαν η νέα αφορμή και η νέα πρόκληση του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ να προχωρήσει στην επανέκδοση του περιοδικού, συμβάλλοντας από τη δική της πλευρά στα θέματα αυτά.

Επιδίωξή μας είναι μέσα από το περιοδικό να ενισχύσουμε το διάλογο της ελληνικής κοινωνίας της Γερμανίας, να συμμετέχουμε στην ενημέρωση και να προβάλλουμε το έργο των φορέων.

3 σχόλια:

 1. Αγαπητοι φιλοι
  Ειμαι ο Βαγγελης Στογιος απο αθηνα, προεδρος του ΣΑΦΕΜ (Συνδεσμος Αλεξανδρος Φιλιππου Ελλην Μακεδων)
  Θελω να σας συγχαρω για το σπουδαιο εργο που κανετε.
  www.safem.gr

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλημέρα απο την Φρανκφούρτη, άρα πλέον δεν είμαστε πολίτες του Schengen συμφωνα με τον κο. de Maiziere. Ενδιαφέρον!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.