Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Οι Ελβετοί είπαν «όχι» στις απελάσεις ξένων που παραβιάζουν το νόμο

Οι πολίτες της Ελβετίας είπαν «όχι» στις απελάσεις ξένων πολιτών καταψηφίζοντας σε δημοψήφισμα την πρόταση του Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος (SVP). Το ακροδεξιό κόμμα είχε προτείνει την απέλαση όλων των αλλοδαπών που παραβιάζουν το νόμο, για οποιοδήποτε αδίκημα, από την  παραβίαση του ορίου ταχύτητας ως την ανθρωποκτονία.

Ωστόσο το ποσοστό των θετικών ψήφων δεν ήταν μικρό... περίπου 45%. Σημειώνεται πως οι ξένοι αποτελούν το σχεδόν το 25% των κατοίκων της Ελβετίας. Η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα είχαν ήδη απορρίψει την πρόταση του SVP. Μάλιστα η κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει ότι με ανάλογα μέτρα τα δύο εκατομμύρια ξένων πολιτών που ζουν στην Ελβετία θα μετατρέπονταν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Σημειώνεται πως ο νόμος εκτός από τους κατοίκους με ξένο διαβατήριο (μεταξύ αυτών πολλοί Γάλλοι και Γερμανοί), αφορούσε και τα παιδιά μεταναστών, δεύτερης και τρίτης γενιάς.

«Ναι στις απελάσεις αλλοδαπών εγκληματιών» έγραφε η αφίσα με το λευκό πρόβατο να κλωτσά ένα μαύρο, έξω από τη σύνορα της Ελβετίας. Αυτή ήταν η αφίσα με την οποία το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα προπαγάνδισε το «ναι» στο δημοψήφισμα.

Όπως γράφει η Deutsche Welle, οι επικεφαλής του κόμματος ανέφεραν πως το δημοψήφισμα δεν θα χρειαζόταν εάν είχε εφαρμοστεί η απόφαση του 2010: τότε και πάλι με πρωτοβουλία του SVP η πλειοψηφία των Ελβετών είχε ψηφίσει υπέρ της εφαρμογής αυστηρότερων μέτρων όσον αφορά τις απελάσεις αλλοδαπών. Η ελβετική δικαιοσύνη είχε ακυρώσει όμως την απόφαση μέσω μιας επιεικούς, κατά την άποψη του SVP, κρίσης και με την πλήρη υποστήριξη των πολιτικών. Σήμερα το κόμμα ήλπιζε ότι οι πολίτες θα «επιβάλουν» τη βούληση τους μέσα από ένα νέο δημοψήφισμα. Ωστόσο, τα αποτελέσματα διέψευσαν τις προσδοκίες τους.


Σε αντίθεση με την παλαιότερη πρόταση, στο νέο δημοψήφισμα είχε κατατεθεί μια λεπτομερής έκθεση που περιέγραφε τις συνθήκες υπό τις οποίες κάποιος μπορεί να χάσει αυτόματα την άδεια παραμονής του χωρίς να έχει δικαίωμα να ασκήσει ένσταση. Έτσι προτείνονται δύο κατηγορίες αδικημάτων: όποιος διαπράττει φόνο, βαριά σωματική βλάβη ή κατάχρηση κοινωνικών παροχών θα απελαύνεται κατευθείαν από τη χώρα. Ωστόσο, σχετικά με την τελευταία παράμετρο τα πράγματα δεν είναι σαφή: εάν για παράδειγμα κάποιος από τους εκατοντάδες χιλιάδες ξένους εργαζομένους στην Ελβετία, μεταξύ των οποίων πολλοί Γερμανοί ή Γάλλοι, παραποιήσει τα προσωπικά του στοιχεία ώστε να λάβει περισσότερες κοινωνικές παροχές, θα μπορούσε πολύ εύκολα να ανήκει σε αυτήν τη κατηγορία.

Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν οι απλές σωματικές βλάβες, η διασάλευση της οικογενειακής ειρήνης ή οι απειλές εναντίον δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση η απέλαση θα είναι σχετικά σύντομη. Εάν κάποιος για παράδειγμα προσπεράσει από τα δεξιά στον αυτοκινητόδρομο και αντιμιλήσει σε έναν αστυνομικό, θα πρέπει να ξεχάσει αργά ή γρήγορα την παραμονή του στην Ελβετία. Κι αυτό σε μια χώρα όπου το ένα τέταρτο των κατοίκων της έχουν ξένο διαβατήριο.

ΠΗΓΗ Tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.