Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Υποδοχή της Εικόνας της Παναγίας Γοργοεπήκοου στη Νυρεμβέργη

* ρεπορτάζ: Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης
* φωτογραφίες: Αθηνά Τσιμπλοστεφανάκη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα την Παρασκευή 12 Οκτώβρη, σύσσωμη η ομογένεια της Νυρεμβέργης υποδέχτηκε την Εικόνα (πιστό αντίγραφο) της Παναγίας της Γοργοεπήκοου, στον ναό Αγ. Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης.


Στην τελετή υποδοχής, στην οποία παρέστη ως επικεφαλής ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αριανζού κκ Βαρθολομαίος, όπως επίσης ιερείς των ενοριών Φύρτης, Ερλάγκεν, Μονάχου και Άουγκσμπουργκ, παραβρέθηκαν εκατοντάδες πιστοί, οι οποίοι με συγκίνηση συμμετείχαν στην Λειτουργία της  Αγρυπνίας που ακολούθησε.

H έλευσή της Eικόνας μάλιστα, συνοδεύτηκε από την πολυμελή αντιπροσωπεία
του σχήματος βυζαντινών χορωδών ``Τρόπος``, το οποίο με την καθοδήγηση του χοράρχη Κωνσταντίνου Αγγελίδη κόσμησε την τελετή με το κατανυκτικό ύφος της ψαλτικής του Αγίου Όρους.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Μόναχο
κα Κωνσταντινοπούλου, προσκεκλημένη του οικοδεσπότη εφημέριου της ενορίας Αποστόλου Παύλου, π. Σωτηρίου Τσουρλή.

Η Εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπήκοου, θα εκτίθεται μόνιμα πλέον στον Ι. Ναό Αγ. Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης, σε ειδικά διαμορφωμένο εικονοστάσιο, δίνοντας την ευκαιρία
στους πιστούς να απευθύνουν τη δέηση αλλά και τις ευχαριστίες τους στη θαυματουργή χάρη της Θεομήτορος.

Να σημειώσουμε πως η πρωτότυπη Εικόνα της Παναγίας της Γοργοεπήκοου βρίσκεται έξω από την τράπεζα (τοιχογραφία) σε ιδιαίτερο παρεκκλήσι του 15ου αι. της Ι.Μ. Δοχειαρίου
Αγ. Όρους, το επίθετο δε Γοργοϋπήκοος ή Γοργοεπήκοος της αποδόθηκε λόγω της ‘’γοργής’’ – άμεσης δηλ. ανταποκρίσεώς της στις προσευχές των πιστών.

Άξια λόγου πράγματι, αποδείχτηκε η εγκάρδια φιλοξενία των επισήμων επισκεπτών της υποδοχής από τις ενορίτισσες που επιμελήθηκαν το απόδειπνο, όπως επίσης και η ευγενής χορηγία του κου Σταμούλη Καραγιάμπα ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα στη διοργάνωση της φιλοξενίας των εξ` Ελλάδος επισκεπτών.

Η Ενορία Αποστόλου Παύλου Νυρεμβέργης, μετά την υποδοχή της Ι. Εικόνος της Παναγίας Σουμελά το 2016, πιστοποιεί τη συνέπειά στις ποιμαντικές της υποχρεώσεις, κατορθώνοντας μία ακόμη ουσιαστική προσφορά στις λατρευτικές ανάγκες των Χριστεπώνυμων Ελλήνων της πόλης, με τη μόνιμη εγκατάσταση του ιερού πρσκύνηματος της Παναγίας Γοργοεπήκοου στο Ναό του Αποστόλου Παύλου.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.