Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Φαίδων Κοτσαμπόπουλος: Σε δύο εβδομάδες θα γνωρίζουμε τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία

Σε δύο εβδομάδες, μετά και τις εκλογές στην Έσση, εκτιμά ο πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW), Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, ότι θα γνωρίζουμε εάν τα εκλογικά αποτελέσματα εκεί και στην Βαυαρία, μπορούν να πυροδοτήσουν εξελίξεις και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κοτσαμπόπουλος προβλέπει ότι οι επικριτές της καγκελαρίου Μέρκελ θα σιωπήσουν έως τις εκλογές της Έσσης και κατόπιν θα δράσουν ανάλογα με
το αποτέλεσμα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, οι εξελίξεις να οδηγήσουν ακόμη και στο τέλος της «εποχής Μέρκελ», εκτιμά.

Σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Βαυαρία, ο πρόεδρος του DHW δηλώνει ότι η μεγαλύτερη έκπληξη αφορούσε το χαμηλό ποσοστό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), αλλά επισημαίνει και ότι ένα κάπως ευχάριστο στοιχείο, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) έχασε 120.000 ψηφοφόρους σε σύγκριση με τις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές. «Οι ακροδεξιοί δεν δείχνουν να έχουν ανοδική πορεία, σε έναν κατ' εξοχήν συντηρητικό κόσμο όπως αυτός της Βαυαρίας», εξηγεί ο κ. Κοτσαμπόπουλος, αλλά προσθέτει και τον προβληματισμό του σχετικά με το εάν υπό τις σημερινές συνθήκες, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση του Χορστ Ζεεχόφερ θα κατόρθωνε να συμπληρώσει το όριο του 5% σε ομοσπονδιακές εκλογές, προκειμένου να παραμείνει στο Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο. Προβλέπει δε, ότι μετά τις εκλογές στην Έσση και τον σχηματισμό κυβέρνησης, θα ακούσουμε πάλι εκείνους οι οποίοι ήδη από προχθές ζητούν την παραίτηση του αρχηγού της CSU. «Όταν αρχίσει να τρίζει η καρέκλα του κ. Ζεεχόφερ, τότε υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για κλυδωνισμό του μεγάλου συνασπισμού και ενδεχομένως τότε το SPD να επανεκτιμήσει την συμμετοχή του στην γερμανική κυβέρνηση», αναφέρει. 

Το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου είναι ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί πλέον τους παρατηρητές, αλλά και την γερμανική κοινή γνώμη, έπειτα και από τις διαδοχικές ενδοκυβερνητικές κρίσεις των τελευταίων μηνών και τα δυσμενή εκλογικά αποτελέσματα. «Ήδη οι επικριτές της κυρίας Μέρκελ παίρνουν θέση», σημειώνει ο κ. Κοτσαμπόπουλος και προβλέπει ότι έως τις εκλογές της Έσσης δεν θα υπάρξει κάποια αντίδραση. «Θα δράσουν ανάλογα με το αποτέλεσμα. Ή θα καταπιούν το πικρό ποτήρι της επανεκλογής της στο συνέδριο του CDU τον Δεκέμβριο, ή θα ζητήσουν την παραίτησή της από την προεδρία του κόμματος, γεγονός που εκείνη δεν θα αποδεχθεί, εφόσον έχει επανειλημμένως τονίσει ότι όσο είναι καγκελάριος θα πρέπει να είναι και αρχηγός του κόμματος. Αυτό ενδεχομένως να σημάνει και το τέλος της 'Εποχής Μέρκελ'», εκτιμά ο πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.
Έχει επισημανθεί ότι ο κορμός της επιτυχίας της εκδήλωσής μας είναι τα μέλη και οι φίλοι των συλλόγων συνδιοργανωτών που θα συνεισφέρουν αφιλοκερδώς τα εκατοντάδες γλυκά και πίτες που οι ίδιοι ετοιμαζουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.