Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Συνέδριο SPD στο Augsburg. Ευκαιρία ανάκαμψης ;

 
Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ
 
Στροφή στο κοινωνικό τους πρόσωπo  επιδιώκουν οι σοσιαλδημοκράτες με το συνέδριό τους που πραγματοποιείται το Σαββατοκύριακο στο Augsburg της Βαυαρίας.
 
Φιλοδοξούν επίσης, την συσπείρωση σε μια προσπάθεια να κλείσουν την ψαλίδα που τους χωρίζει από τους Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ
 
Ο τίτλος του κυβερνητικού προγράμματος της SPD  που θα κληθούν να επικυρώσουν οι σύνεδροι είναι
«Για μια νέα κοινωνική ισορροπία στην χώρα μας».

Η καθιέρωση του κατώτατου ωρομισθίου στα 8,5 ευρώ, η δημιουργία μιας φορολογικής κλίμακας για τους πιο πλούσιους στο 49% έναντι του 42% που είναι σήμερα ή ο καθορισμός πλαισίου στις αυξήσεις των ενοικίων είναι μερικά από τα μέτρα που περιέχει το πρόγραμμα.

Χωρίς να αμφισβητεί τις μεταρρυθμίσεις του πρώην σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ που υιοθετήθηκαν πριν από δέκα χρόνια και θέσπισαν μέτρα για την «ευελιξία» στη γερμανική αγορά εργασίας προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστική η οικονομία της χώρας, το SPD δεσμεύεται τώρα να αμβλύνει ορισμένες από τις ανισότητες που έχουν προκύψει με την εφαρμογή της Agenda 2010.
 
Αλλά όπως είναι γνωστό, τα προγράμματα δεν αρκούν για να φέρουν τις εκλογικές νίκες. Έτσι 10 περίπου χρόνια μετά την Agenda 2010 η SPD δεν μπορεί να ξεφύγει στις δημοσκοπήσεις από το 27% και 28%, ποσοστό το οποίο ακόμα και με εκείνο των Πρασίνων δεν αρκεί για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο επικεφαλής, υποψήφιος Καγκελάριος Peter Steinbrück δεν έχει κατορθώσει να πείσει το χώρο, ενώ η Μέρκελ όσο μισητή και να είναι στο εξωτερικό, τόσο μεγαλώνει ο αριθμός των υποστηρικτών στο εσωτερικό της χώρας, αφού πιστώνεται με την πολιτική της την προστασία των γερμανών πολιτών από την κρίση.
Ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με το βαρόμετρο του ZDF, αν ο καγκελάριος της Γερμανίας εκλεγόταν άμεσα, η Μέρκελ θα συγκέντρωνε 63% και ο Στάινμπρουκ 27%.
 
Το μόνο ενδεχόμενο που μπορεί να τροποποιήσει κάποια από τα δεδομένα είναι το αν θα εισέλθει στο κοινοβούλιο το κόμμα των φιλελευθέρων. Βέβαια, σχεδόν όλοι οι αναλυτές πιστεύουν ότι το FDP  στο τέλος θα ξεπεράσει είτε δύσκολα είτε εύκολα το εμπόδιο του 5% και θα συμμετέχει στην επόμενη Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.