Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η Welt ζητά από τον Σόιμπλε να μιλήσει για τα χρέη του πολέμου


Η συντηρητική εφημερίδα Die Welt., η οποία στηρίζει την κυβέρνηση Μέρκελ, ζητά την τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σοίμπλε,  για τις πολεμικές αποζημιώσεις .



Υπό τον τίτλο "Κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου", , μια φωτογραφία που απεικονίζει ομάδα αξιωματικών των δυνάμεων κατοχής στην Ακρόπολη και λεζάντα "οι Ναζί στο λίκνο της Δημοκρατίας", το δημοσίευμα καταγράφει τις πρόσφατες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή του κατοχικού δανείου και της κατηγορηματικής άρνησης που εισέπραξε από τον Β. Σόιμπλε

Η Welt αναφέρεται στο Μανώλη Γλέζο ως  τον βετεράνο ήρωα της ελληνικής αντίστασης, ο οποίος "ερεύνησε το ζήτημα, έγραψε βιβλία και ουδέποτε σταμάτησε να ζητεί την καταβολή των αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Σε μια συνέντευξή του στη Welt πριν από λίγο καιρό υπογράμμισε πως η Γερμανία οφείλει περισσότερα από 160 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα".

Επίσης, στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα αναφέρεται στη συζήτηση που έγινε προ ημερών στην ελληνική Βουλή, όπου ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, έδωσε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα είναι υπαρκτό και ότι "άνοιξε για να κλείσει με το δίκιο να θριαμβεύει".

Στη συνέχεια, γίνεται εκτενής αναφορά στις εκθέσεις που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση και έχουν χαρακτηριστεί ως απόρρητες.

Σημειώνει ότι γνωστά έχουν γίνει δύο σημεία:

- Ότι η χώρα μας δεν έχει λάβει χρήματα από τη Γερμανία ως αποζημίωση για τη λεηλασία περιουσιών και για αναγκαστική "πίστωση" του Ράιχ στη διάρκεια της  γερμανικής κατοχής

- Ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της.

"Αυτός ο ηθικός κίνδυνος θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία υπό πίεση, αργά ή γρήγορα. Τουλάχιστον συμβολικά ας δείξει καλοσύνη. Ενδεχομένως με μερική παραίτηση από τα ποσά τα οποία οφείλονται από την Ελλάδα, και το οποίο ίσως τελικά κάνει έτσι ή αλλιώς, γιατί η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να τα επιστρέψει", υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι η προβολή του θέματος αυτού των αποζημιώσεων ανοίγει στη Γερμανία  από μια  από τις πλέον σοβαρές εφημερίδες, που τάσσεται υπέρ της καγκελαρίου .

Όλο τo δημοσίευμα της DΙΕ WELT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.