Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

1o Γερμανοελληνικό Επιχειρηματικό Forum στην Κολωνία

Με αφορμή τα 25 χρόνια από την αδελφοποίηση των πόλεων Θεσσαλονίκης και Κολωνίας, ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW,  διοργάνωσε το 1ο Γερμανοελληνικό Επιχειρηματικό Forum στην Κολωνία στα μέσα Μαρτίου.

«Η Ελλάδα να γίνει ιντερνετικό hot spot ενώνοντας την Κεντρική Ευρώπη με την Μέση Ανατολή»

Αυτό ήταν ένα από τα κυριότερα και πιο ενδιαφέροντα μηνύματα του Forum, όπου ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου Ιντερνετικών Επιχειρήσεων Γερμανίας ECO, Χάραλντ Σούμα, υπογράμμισε την σημασία της Ελλάδας σαν γέφυρα των νέων διασυνοριακών ιντερνετικών δρόμων μεταξύ Κεντρικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής. Τόνισε  δε,  την μοναδική ευκαιρία της Ελλάδας να παίξει πρωταρχικό ρόλο στην γεωγραφική περιοχή της Μεσογείου τώρα που η Τουρκία ακολουθεί μία τόσο εχθρική πολιτική σχετικά με το διαδίκτυο. Το μήνυμα έλαβε ο Αναστάσιος Τζήκας που εκπροσωπούσε μεν την ΔΕΘ στο φόρουμ αλλά κατέχει συγχρόνως την θέση του Προέδρου του Συνδέσμου Εταιρειών Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ).

Πλεονεκτήματα συνεργασιών δήμων και περιφερειών

«Κολωνία-Θεσσαλονίκη, ενωμένοι βαδίζουμε στην ενωμένη Ευρώπη», ήταν ο γενικός τίτλος του φόρουμ που διοργάνωσε ο Γερμανο-Ελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος DHW επ ευκαιρία των 25χρονων αδελφοποίησης των δύο πόλεων. Συνδιοργανωτές ήσαν ο Δήμος της Κολωνίας, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Κολωνίας και η εταιρεία ZENIT σαν ανταποκριτής του Ευρωπαϊκού Δικτύου Επιχειρηματικότητας ΕΕΝ. Από ελληνικής πλευράς η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και  το Ελληνο-Γερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Στο φόρουμ συμμετείχαν ηγετικά στελέχη των παραπάνω συνδέσμων και επιμελητηρίων καθώς και εκπρόσωποι από την τοπική αυτοδιοίκηση των δυο πόλεων με επι κεφαλής των δήμαρχο Κολωνίας Γιούργκεν Ρότερς και τον Αντιδήμαρχο Θεσσαλονίκης Σπύρο Πέγκα.

Η ημερίδα αποτελείτο από δύο πάνελ όπου συζητήθηκαν και αναλύθηκαν οι επιδράσεις και τα πλεονεκτήματα των ελληνο-γερμανικών συνεργασιών σε επίπεδο δήμων και περιφερειών και η συμβολή τους στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επίσης παρουσιάστηκαν συγκεκριμένοι τομείς συνεργασίας μεταξύ των γερμανικών και ελληνικών επιχειρήσεων στις μητροπολιτικές περιοχές Κολωνίας/Ρηνανίας και Θεσσαλονίκης/Κεντρικής Μακεδονίας.


Στο δεύτερο μέρος του Φόρουμ πραγματοποιήθηκαν κατ’ ιδίαν Β2Β συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επιχειρηματιών με βασικούς τομείς ενδιαφέροντος την ανακύκλωση και επεξεργασία απορριμμάτων, την ενέργεια, τις μεταφορές, τις τεχνολογίες πληροφορικής, τις τηλεπικοινωνίες, τη βιομηχανία ενδυμάτων/καλτσών,  τα βιομηχανοποιημένα αγροτικά προϊόντα delicatessen και τον τουρισμό.

Μετά το πέρας της επιχειρηματικής συνάντησης υπήρξε παρουσίαση του προγράμματος «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» από την Μαρία Δατσέρη, Συντονίστρια της εν λόγω διοργάνωσης.

Η Βόρεια Ελλάδα πιο φιλόξενη για ελληνογερμανικές συνεργασίες

Κυρήττοντας την έναρξη των εργασιών του επιχειρηματικού φόρουμ ο Πρόεδρος του Γερμανο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου (DHW) Γιώργος Χατζημαρκάκης αναφερόμενος στην δύσκολη κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα και την κοινωνικά επικίνδυνη αύξηση της ανεργίας, ιδιαίτερα αυτής των νέων, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο της Γερμανίας να συνδράμει και να δείξει την αλληλεγγύη του στην δοκιμαζόμενη Ελλάδα. Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, συγχρόνως και Πρόεδρος του νεοιδρυθέντος κόμματος ‘Ελληνες Ευρωπαίοι Πολίτες’ ανέδειξε τα πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας σε αντίθεση με το κράτος των Αθηνών υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι πρώην μετανάστες και οι οικογένειές τους που ζουν σήμερα στην Βόρεια Ελλάδα εξασφαλίζουν ένα τελείως διαφορετικό και θετικό κλίμα και αντιμετωπίζουν τουρίστες και επιχειρηματίες από την Γερμανία λίαν φιλικά. Το σημερινό φόρουμ είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάδειξη μικρών θετικών βημάτων και παραδειγματικών συνεργασιών μεταξύ Κολωνίας και Θεσσαλονίκης».

Αεροδρόμιο, Έκθεση και Τουρισμός στην πρώτη θέση

Όρεξη και θέληση για συνεργασία, μεταφορά τεχνογνωσίας και στήριξη για ανάπτυξη και κερδοφορία του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ εξήγγειλαν από το φόρουμ ο Τεχνικός Διευθύνων Σύμβουλος του αεροδρομίου Κολωνίας Αθανάσιος Τιτόνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Έκθεση Κολωνίας Ντίρκ Μίχαελ φαν ντερ Κέλεν. Ο δεύτερος μάλιστα αντέδρασε κατ αρχήν θετικά σε αυθόρμητη πρόσκληση του Έλληνα συναδέλφου του Αναστασίου Τζήκα για ανταπόδοση της επίσκεψης επιχειρηματικής αποστολής από την Κολωνία τον Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ σαν μίας πρώτης διοργάνωσης για την προβολή και γνωστοποίηση επιτυχημένων ελληνογερμανικών επιχειρηματικών συνεργασιών.

Ο Τουρισμός παραμένει η μεγάλη βιομηχανία της Ελλάδας. Η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα σε αυτόν τον τομέα και να την βοηθήσει ώστε να γίνει τουριστικός προορισμός όλον τον χρόνο και κέντρο ποιοτικής εκπαίδευσης στα τουριστικά επαγγέλματα. Σε αυτό συμφώνησαν ο Γεν. Διευθυντής του ΕΒΕ Κολωνίας, ο 1ος Αντιπρόεδρος του Γερμανοελληνικού ΕΒΕ Αθήνας Αθανάσιος Συριανός και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος.

ΜΜΕ και δυαδική εκπαίδευση για έξοδο από την κρίση

Η οργάνωση και ο ρόλος των γερμανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και της δυαδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης στην γενική οικονομία της Γερμανίας, στην ευημερία και στην καταπολέμηση της ανεργίας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων και σκέψεων των συμμετασχόντων και ειδικά των εκπροσώπων των ελληνικών επιμελητηρίων και επιχειρηματικών φορέων, αναζητώντας τρόπους και δυνατότητες μεταφοράς των εμπειριών. Από ελληνικής πλευράς τονίσθηκε όμως πώς πρωταρχικός στόχος αυτήν την ώρα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη απορρόφηση εργατικού δυναμικού, μήνυμα που ακούσθηκε έντονα και καταγράφηκε από την γερμανική πλευρά.

Από την άλλη μεριά οι εκπρόσωποι των γερμανικών φορέων επανέλαβαν την σοβαρότητα των ως επί το πλείστον οικογενειακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται διεθνώς με συνετή στρατηγική και με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, των απασχολουμένων τους, των θέσεων εργασίας  και του περιβάλλοντος σε αντίθεση με επιχειρηματίες άλλων κρατών που αποβλέπουν μόνον σε γρήγορα κέρδη. Αυτές οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι όχι μόνον ο κύριος εγγυητής της ευημερίας στην Γερμανία αλλά και ένας από τους βασικότερους πυλώνες της δημοκρατίας. Η δυαδική επαγγελματική εκπαίδευση αποτελεί για τους νέους εναλλακτική πρόταση στις πανεπιστημιακές σπουδές, προσφέρει μία πολύ καλή κατάρτιση και ανοίγει τον δρόμο για απασχόληση σε μία τεράστια ευρωπαϊκή αγορά εργασίας. Συγχρόνως μπορεί να γίνει ανάχωμα στην νέα μετανάστευση. Ο Μακάριος Παπαδόπουλος από το ΔΣ του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης συμφωνεί όσον αφορά τις οικογενειακές επιχειρήσεις και σαν ιδιοκτήτης ζαχαροπλαστικής μονάδας είναι υπερήφανος που παρόλη την κρίση δεν αναγκάσθηκε να απολύσει κανέναν από τους άριστους τεχνίτες του. Πολλοί από αυτούς μάθανε την τέχνη στην επιχείρησή του. Άν η τέχνη που μάθανε είναι ισότιμη με αυτήν άλλων κρατών ας το κρίνουν οι ίδιοι οι ξένοι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Με την υποστήριξη της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, που εκπροσωπούσε ο Αντιπρόεδρος Κωνσταντίνος Αλεξόπουλος, υποσχέθηκε σε καθένα από όσους συμμετείχαν στο φόρουμ να βρουν ένα πακέτο με διάφορα παραδοσιακά τοπικά γλυκά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους όταν επισκεφθούν την Νύφη του Βορρά.

Τέλος στην κρίση εμπιστοσύνης

Τους χαιρετισμούς και τις εισηγήσεις όλων των Γερμανών αξιωματούχων διέπνεε ένα φανταστικό πνεύμα φιλίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης. Τόσο ο Υφυπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Δρ. Χορτστέτσκι όσο και ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών και πρώην Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη Χέλσερ-Όμπερπμαϊερ και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ Γρηγόρης Δελαβέκουρας ανέδειξαν τον σημαντικό ρόλο του DHW στην ανάπτυξη των διακρατικών επιχειρηματικών συνεργασιών και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων της Βόρειας Ελλάδας εκμεταλλεύθηκαν το θετικό κλίμα της όλης διοργάνωσης αναδεικνύοντας την σημασία τέτοιων εκδηλώσεων στην καταπολέμηση της έλλειψης εμπιστοσύνης στις σχέσεις των επιχειρηματιών, διότι «η κρίση της ελληνικής επιχειρηματικότητας δεν είναι μόνο κρίση ρευστότητας αλλά βασικά και κρίση εμπιστοσύνης», τόνισε ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, Κυριάκος Λουφάκης.

Εντύπωση έκανε η δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Διεθνούς Έκθεσης Κολωνίας Ντίρκ Μίχαελ φαν ντερ Κέλεν πώς οι φορείς των εκθέσεων στην Γερμανία καταγράφουν τα τελευταία χρόνια μείωση μεν των επισκεπτών από την Ελλάδα αύξηση δε των εταιρειών που συμμετέχουν με περίπτερα. Περίπτερα μάλιστα υψηλής ποιότητας, γεγονός που ελκύει το ενδιαφέρον αλλά και καταδεικνύει την σοβαρότητα με την οποία η ελληνική επιχειρηματικότητα αντιμετωπίζει τις εξαγωγικές της δραστηριότητες.

Κλείνοντας τις εργασίες του φόρουμ οι κύριοι συνδιοργανωτές Φαίδων Κοτσαμπόπουλος (DHW) και Μανόλης Βλαχογιάννης (ΕΒΕΘ) συμφώνησαν: «Ο επιχειρηματικός κόσμος Θεσσαλονίκης και Κολωνίας βρίσκεται πολύ κοντά ο ένας στον άλλο και είναι αποφασισμένος να γίνει η γέφυρα μίας νέας, πρόσφορης και εποικοδομητικής συνεργασίας, πρότυπο και παράδειγμα και για άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα πρώτα βήματα έγιναν, τα πρώτα λιθαράκια μπήκαν. Ελπίζουμε μία παρόμοια εκδήλωση να πραγματοποιηθεί σύντομα στην Θεσσαλονίκη». 

Πηγή: Δελτίο τύπου  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.