Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Περίπου 18.000 εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους για τις ευρωεκλογές



Της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι εγγραφές στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των Ελλήνων πολιτών που ζουν σε χώρες της ΕΕ για τις ευρωεκλογές προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα εκτός Ελλάδας .

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ οι αιτήσεις εγγραφής υπολογίζονται σε 18.000 περίπου, κάτι που  σύμφωνα με τα στατιστικά προηγούμενων εκλογών θα οδηγήσει περίπου 14.000 Έλληνες στις κάλπες για τις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 24 Μαΐου (μια μέρα πριν τις εκλογές στην Ελλάδα).
Ενώ, περίπου 3.000 - 4.000 υπολογίζονται οι Έλληνες που θα βρίσκονται στην Ελλάδα για να ψηφίσουν παράλληλα και στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.

Αυτά τα στοιχεία μας δεν προέρχονται από το Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά προκύπτουν από διάφορες αναγωγές και τα στοιχεία προηγούμενων ευρωεκλογών (αποχή κλπ).

Αν επαληθευτούν οι υπολογισμοί μας, τότε η μείωση των ψηφοφόρων σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές θα φθάσει το 40%. Σε τι οφείλεται όμως το γεγονός αυτό ; Γιατί σε κάθε εκλογική αναμέτρηση υπάρχει μια σταθερή μείωση της συμμετοχής των αποδήμων ;

Θεωρούμε κυρίως για τους παρακάτω λόγους:

1) Ο βασικός λόγος είναι ότι η γενιά του μεταναστευτικού κινήματος που ήταν για πολλούς και διάφορους λόγους ιδιαίτερα πολιτικοποιημένη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα ή είναι σε μεγάλη ηλικία ή δεν υπάρχουν πια.
2) Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των συνταξιούχων Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό, αλλά το καλοκαίρι βρίσκονται για 3/4 μήνες στην Ελλάδα. Π.χ ένας 55χρονος που συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2004  σήμερα είναι συνταξιούχος και λόγω της κρίσης προτιμά να ζει ανάμεσα στις δύο χώρες.
3) Οι παραπάνω δυο λόγοι έχουν ως αποτέλεσμα να έχουν αδυνατίσει οι οργανωμένοι φορείς του Ελληνισμού. Έτσι, σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, αλλά και γενικότερα στο εξωτερικό δεν υπάρχουν πλέον δυναμικές Κοινότητες που μέχρι πρότινος αναλάμβαναν να βοηθήσουν στην  διαδικασία της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους. Είναι ενδεικτικό ότι όπου υπάρχουν ,,δραστήριες,, Κοινότητες παρουσιάζεται και ο μεγαλύτερος αριθμός εγγραφών.
4) Η διαδικασία εγγραφής, αυτή  καθαυτή, αποτελεί αντικίνητρο. Για να κατανοηθεί η δυσκολία της διαδικασίας αναφέρουμε ενδεικτικά ένα παράδειγμα. Το κρατίδιο της Βαυαρίας έχει το ίδιο μέγεθος με  ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό σημαίνει αναλογικά  ότι ο πολίτης που ζει π.χ. στην Αλεξανδρούπολη θα πρέπει να πάει στην Αθήνα που βρίσκεται το Γενικό Προξενείο να καταθέσει την αίτηση του. (Σημ: η αίτηση γίνεται μεν ηλεκτρονικά αλλά πρέπει να κατατεθεί και αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου με εξουσιοδότηση).
5) Πέρα από τα διαδικαστικά όμως, όπως οι περισσότεροι λαοί της Ευρώπης έτσι και ο Ελληνισμός δεν έχει πειστεί για την σοβαρότητα της εκλογικής διαδικασίας των ευρωεκλογών, παρότι το Ευρωκοινοβούλιο θα εγκρίνει αυτή τη φορά τον Πρόεδρο της Ε.Ε. Και βέβαια, ο τρόπος λειτουργίας των "ισχυρών" στην ευρωκρίση δεν βοήθησαν στο να πειστεί ο μέσος πολίτης ότι έχει νόημα το τι θα ψηφίσει ο ίδιος, αν αυτό που ψηφίσει δεν θα το επιθυμεί η Μέρκελ και οι άλλοι ισχυροί της Ε.Ε.
6) Η αισθητή μείωση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ στο εξωτερικό δεν καλύφθηκε από άλλο χώρο και οι ψηφοφόροι και φίλοι του επέλεξαν την αποχή. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει πλέον περισσότερους ψηφοφόρους δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει οργανώσεις που θα κινητοποιήσουν τους ίδιους του τους ψηφοφόρους. Ίσως βέβαια αυτό να αποτελεί άλλη μια ένδειξη ότι η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ δίνεται ως ψήφος διαμαρτυρίας και δεν αποτελεί ταυτόχρονα και σύνδεση με το χώρο.
7) Το σύνθημα ,,όλοι το ίδιο είσαστε,, που οδηγεί ουσιαστικά στην απαξίωση της πολιτικής και κυριαρχεί σήμερα στη χώρα μας, έφθασε και στον Ελληνισμό που ζει στην Ευρώπη, άρα έχει ως επακόλουθο την αποστασιοποίηση και τη αποχή.
8) Παράλληλα, δειλά - δειλά αρχίζει η στροφή στις τοπικές κοινωνίες και η επιλογή είναι όχι η υπερψήφιση ελληνικού κόμματος, αλλά κόμματος που δραστηριοποιείται στην χώρα μόνιμης κατοικίας.
9)Είναι γεγονός ότι οι ευρωβουλευτές μέχρι σήμερα - όλων των κομμάτων - δεν συνεργάστηκαν (εκτός πολύ λίγων εξαιρέσεων) με τον Ελληνισμό της διασποράς σε κανένα απολύτως επίπεδο, δεν ένιωσαν μάλλον ποτέ ότι τους εκπροσωπούσαν, ούτε σε επίπεδο ενημέρωσης, ούτε σε επίπεδο προγραμμάτων ούτε καν στο σχεδιασμό επισκέψεων στο ευρωκοινοβούλιο.
10) Τέλος, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι εγγραφές ξεκίνησαν επίσημα τέλη Ιανουαρίου και τα περισσότερα Προξενεία άρχισαν να λειτουργούν τέλη Φεβρουαρίου. Η ημερομηνία ήταν αρκετά μακριά από τις ευρωεκλογές και συνεπώς δεν υπήρχε το κλίμα που θα δημιουργούσε προϋποθέσεις μαζικής συμμετοχής.

Ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες ίσως υπάρχει καιρός -από αύριο- να ξεκινήσει από τους φορείς καμπάνια ώστε να συμμετάσχουν στους εκλογικούς καταλόγους του τόπου διαμονής τους οι Έλληνες που δεν εγγράφηκαν στους ελληνικούς ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Γιατί σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η Δημοκρατία δεν κινδυνεύει από τίποτε περισσότερο από όσο από την αδιαφορία και την αποχή των πολιτών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.