Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Η "Τούμπα" και η νομιμοποίηση της βίας


Φαντάζεται κανείς τον Πρόεδρο της Μπάγερν τον Rummenigge να υποστηρίζει ότι " δεν έγινε και τίποτα" στην περίπτωση που οι φίλαθλοι της ομάδας του έβαζαν ψάρια στο πάγκο της Dortmund, κάτι ανάλογο με αυτό που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Σαββίδης ;

Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής

Τα  γεγονότα στον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού ανέδειξαν άλλη μια φορά το ουσιαστικό ζήτημα μιας νοοτροπίας που διακατέχει μια μερίδα συμπολιτών στην χώρα μας, που έχει ως αποτέλεσμα να εμποδίζει την ανάκαμψη σε πολλούς τομείς, μεταξύ αυτών και στον αθλητισμό.
Και ήταν αυτή, ακριβώς, η νοοτροπία που εκδηλώθηκε  μέσα από τις μετέπειτα αναλύσεις - τα σχόλια για τα γεγονότα της Τούμπας από δημοσιογράφους, παίκτες και παράγοντες.
Ακούγοντας και διαβάζοντας όλα όσα δημοσιεύονται, θα θέλαμε να καταθέσουμε ένα προβληματισμό:
Θα γινόταν ποτέ όλο αυτό το σκηνικό σε έναν ευρωπαϊκό αγώνα ; 
Φυσικά και όχι. 
Γιατί; Γιατί απλά θα υπήρχε παραδειγματική τιμωρία και αποκλεισμός. Και αυτό δεν θα συνέφερε  τον Σύλλογο. Άρα, όλοι αυτοί που σήμερα θέλουν να γίνουν αρεστοί στους οπαδούς τους και νομιμοποιούν όσα έγιναν στην αντίστοιχη περίπτωση θα τους καλούσαν να σταματήσουν τη ρίψη βεγγαλικών, τις μπανάνες και όποιες άλλες ενέργειες ρατσισμού και βίας, άμεσα.
Την νομιμοποίηση της βίας με δικαιολογίες που στηρίζονται σε αντίστοιχα γεγονότα που είχαν διαδραματιστεί μέχρι και πριν μια 10ετία, μόνο ανεγκέφαλοι μπορούν να την επιχειρούν. Και αυτό γιατί απλά δεν θα έχουμε έτσι ποτέ τελειωμό. Με αυτό άλλωστε τον τρόπο. απλά, θα νομιμοποιούνται οι οπαδοί του ΟΣΦΠ την επόμενη φορά στο Καραισκάκη να προβούν σε έκτροπα επικαλούμενοι τα όσο συνέβησαν στην Τούμπα ;
Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις πράξεις των φιλάθλων και των παικτών. Όσο και να μπορεί κάποιος να εξηγήσει - και σε καμία περίπτωση βέβαια να δικαιολογήσει - τη συμπεριφορά των φιλάθλων, δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη βίαιη συμπεριφορά των παικτών και μάλιστα, αυτών που μετέχουν στην εθνική ομάδα. Θυμίζουμε ότι στον αγώνα ΠΑΟ / ΟΣΦΠ, οι παίκτες του ΠΑΟ ήταν εκείνοι που έτρεξαν να βοηθήσουν τον Ολαιτάν, όταν έπεσε από καρδιακό επεισόδιο και ο προπονητής του ΟΣΦΠ Μίτσελ, ήταν εκείνος που έτρεξε στον προπονητή του ΠΑΟ, τον Αναστασίου, όταν ανεγκέφαλοι του πέταξαν χαρτόκουτο με νερό.
Αντίστοιχα, ο αγώνας Μπαρτσελόνα - Ρεάλ διεξήχθη χωρίς προβλήματα, αν και πρόκειται για δυο ομάδες που έχουν πολύ περισσότερα να "χωρίσουν" από ότι ο ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό.  Γιατί ;
Ένας υγιής φίλαθλος-οπαδός της όποιας ομάδας, δεν επιθυμεί να κερδίζει η ομάδα του και να έχει αδικηθεί η αντίπαλος. Έτσι, ένας υγιής φίλαθλος του ΟΣΦΠ δεν θα ένιωθε καλά στον περσινό τελικό, που δεν δόθηκε πέναλτι στον Αστέρα όταν το ματς ήταν ακόμη ισόπαλο, γιατί δεν θα ήθελε  να αμφισβητούν τη νίκη της ομάδας του. 
Με αυτή την έννοια, οι υγιείς φίλαθλοι και ιδιαίτερα οι δημοσιογράφοι και οι αθλητικοί παράγοντες, πολύ περισσότερο οι διεθνείς παίκτες δεν μπορούν παρά να καταδικάσουν τα γεγονότα της Τούμπας. 
Ιδιαίτερα απογοητευτικό είναι όταν διεθνείς παίκτες  δεν αντιδρούν στη βία που εκδηλώνεται εις βάρος συμπαικτών τους στην εθνική ομάδα.  Από τη στιγμή δηλ. που μπαίνουν στη διαδικασία να "δικαιολογήσουν" τα επεισόδια, συμβάλλουν καθαριστικά στην νομιμοποίηση της βίας και στη διατήρησή τους, όχι μόνο στην Τούμπα, αλλά και στο Καραΐσκάκη και στην Λεωφόρο και σε κάθε γήπεδο στην Ελλάδα. 
Αλλά υπάρχει και κάτι ακόμη. Το φαινόμενο που παρατηρείται στη χώρα μας οι Πρόεδροι να κάνουν πασαρέλα στα γήπεδα, το έχει δει κανείς σε άλλη σοβαρή χώρα ; Φυσικά, στη χώρα μας, επειδή οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι Πρόεδροι χρησιμοποιούν τις ομάδες για τους δικούς τους στόχους, είναι αναγκασμένοι να γίνονται "αρεστοί" ειδικά στους "σκληρούς" φιλάθλους.
Φαντάζεται κανείς τον Πρόεδρο της Μπάγερν τον Rummenigge να υποστηρίζει ότι " δεν έγινε και τίποτα" στην περίπτωση που οι φίλαθλοι της ομάδας του έβαζαν ψάρια στο πάγκο της Dortmund, κάτι ανάλογο με αυτό που είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Σαββίδης ;
Στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, τα τελευταία χρόνια, μόνο ο Ντέμης Νικολαΐδης, ως Πρόεδρος της ΑΕΚ προχώρησε σε βήματα κατά της βίας, ξεκινώντας από την ίδια του την ομάδα.

Και μια τελευταία παρατήρηση για το "αδιανόητο" των επιχειρημάτων που ακούστηκαν για την "νομιμοποίηση"- αιτιολόγηση των όσων έγιναν στην Τούμπα. Κάποιοι πρόβαλαν το επιχείρημα για τον Απόλλωνα Αθηνών, ο οποίος υποβιβάστηκε, δήθεν, επειδή ο Πρόεδρός του εκφράστηκε ενάντια στην ΕΠΟ και στον Ολυμπιακό. Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι και ο ΠΑΟ έχασε τον τελευταίο αγώνα με την Ξάνθη σκόπιμα για να υποβιβαστεί ο Απόλλωνας ; Σύμμαχος του ΟΣΦΠ και ο Αλαφούζος ξαφνικά; Ή από την άλλη ο Αστέρας Τρίπολης δεν ήθελε τους βαθμούς και έχασε σκόπιμα από την Βέροια.
Όσο για την στάση των ΜΜΕ, αυτά τα ίδια μέσα που παρουσιάζονταν να καταγγέλλουν τα επεισόδια στην Τούμπα, σήμερα ανάρτησαν και πρόβαλαν το φιλμάκι με την "εκπληκτική" εικόνα στην Τούμπα από τα βεγγαλικά!!! ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.