Εκδήλωση για την 70ή επέτειο από την σφαγή στο Δίστομο διοργανώθηκε χθες στο Βερολίνο από γερμανικά συνδικάτα σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα και ελληνικούς συλλόγους της γερμανικής πρωτεύουσας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έκανε λόγο για «μήνυμα ειρήνης» προς τον γερμανικό λαό, αλλά και για υποχρέωση της γερμανικής κυβέρνησης να αποκαταστήσει το πολιτικό, ηθικό και οικονομικό της χρέος έναντι της Ελλάδας.
«Δεν θεωρούμε τον σημερινό γερμανικό λαό ένοχο για τα εγκλήματα του Ράιχ και θέλουμε την φιλία και την συνεργασία. Ζητάμε όμως δικαίωση. Ο ελληνικός και ο γερμανικός πολιτισμός μπορούν σήμερα να αποτελέσουν τις βάσεις για μια νέα γέφυρα - στην Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων και του χρήματος», δήλωσε ο κ. Γλέζος, ενώ οι Γερμανοί ιστορικοί Έμπερχαρντ Ρόντχολτς και Μάρτιν Σέκεντορφ αναφέρθηκαν διεξοδικά στα γεγονότα που οδήγησαν στην σφαγή των 218 Διστομιτών και στην καταστροφή του χωριού τους στις 10 Ιουνίου του 1944.
Η δικηγόρος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Χριστίνα Σταμούλη περιέγραψε το χρονικό της δικαστικής διεκδίκησης, τις μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις και τα κωλύματα που παρουσιάζονται. Τόνισε δε την ανάγκη οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας να καθίσουν σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠ, στην εκδήλωση μίλησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς, ο οποίος κατάγεται από το Δίστομο και συμμετέχει στην προσπάθεια διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Δήλωσε μάλιστα ότι, όταν το κόμμα του βρεθεί στην κυβέρνηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα υπογράψει την απόφαση δια της οποίας θα δίδεται άδεια προκειμένου να εκτελεστεί απόφαση σε βάρος του γερμανικού Δημοσίου για την αποζημίωση που επιδίκασε το 2000 ο 'Αρειος Πάγος.
Ο κ. Σταθάς αναφέρθηκε στις συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα, στα υψηλά ποσοστά ανεργίας, κυρίως μεταξύ των νέων, στις αυτοκτονίες πολιτών, αλλά και στο γεγονός ότι το κράτος πρόνοιας αντικαθίσταται -κακώς- από δομές αλληλεγγύης, ενώ «υπάρχει κόσμος που πεινάει». «Δεν είναι αυτή η Ευρώπη που ονειρευόμαστε. Και σε αυτό το κλίμα έχουμε άνοδο του φασισμού», σημείωσε ο βουλευτής και πρόσθεσε ότι τα συνδικάτα πρέπει να δώσουν μεγάλη μάχη προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες και να μην ενισχυθεί ο φασισμός, που μετατρέπει, όπως είπε, τον άνθρωπο σε κτήνος. «Επιστρέφουμε σε μια εποχή με φεουδάρχες και τσιφλικάδες και κόσμο που δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς δικαιώματα. Μόνο με την Ευρώπη της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας μπορούμε να νικήσουμε τον φασισμό», δήλωσε ο κ. Σταθάς και διευκρίνισε ότι η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών δεν σχετίζεται με την οικονομική κρίση και τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Ελλάδα. «Η διεκδίκηση υπάρχει εδώ και χρόνια. Δεν πρέπει να συνδέεται με την κρίση ή να επιχειρείται συμψηφισμός. Από την ίδρυση του, το ελληνικό κράτος δάνεισε μόνο μια φορά: το 1943, όταν οι Έλληνες πέθαιναν στον δρόμο από την πείνα», τόνισε και κατέληξε λέγοντας ότι τα δικαστήρια είναι απαραίτητα για να απονέμουν δικαιοσύνη, αλλά «δικαιοσύνη απονέμει και η μνήμη και η κινητοποίηση των λαών».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώθηκε φωτογραφική έκθεση με θέμα «Η Ελλάδα υπό τον αγκυλωτό σταυρό».
Πηγή: ΜΠΕ/ΑΠΕ, enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.