Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Απόδημος Ελληνισμός: Ο μεγάλος απών των εθνικών εκλογών

Σχόλιο της συντακτικής επιτροπής του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ

Πριν τα φώτα της δημοσιότητας στραφούν, αποκλειστικά και επι μακρόν, στα αποτελέσματα των σημερινών εθνικών εκλογών, στους νικητές και στους ηττημένους, ας πούμε και και κάτι για τη δική μας πλευρά. Αυτή του Ελληνισμού της Διασποράς.
Αυτή τη φορά, ο Ελληνισμός της Διασποράς απουσίαζε εντελώς από τις εκλογές.  Δεν ήταν μόνο ότι δεν υπήρξε οργανωμένη μετακίνηση ψηφοφόρων (για αυτή την πρακτική διίστανται οι απόψεις ως προς την ορθότητα), ούτε ότι συνεχίζει ο Απόδημος να μην μπορεί να ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του, την ώρα που ένα μετά το άλλο τα κράτη δίνουν τη δυνατότητα αυτή στους πολίτες τους. Είναι και η απουσία, σχεδόν από όλα τα κόμματα, οποιασδήποτε αναφοράς στη σημασία και στο ρόλο που δίνουν στον Ελληνισμό που ζει εκτός των συνόρων, σε επίπεδο εθνικό, αναπτυξιακό, επιστημονικό.
Θα αντιτάξει κάποιος ότι μέσα σε μια τόσο σύντομη προεκλογική περίοδο, σε μια διαδικασία πρόωρων  εκλογών όπου τα κόμματα δεν κατέθεσαν καν πρόγραμμα, πως μπορει το θέμα να είναι ο Απόδημος;
Ναι, είναι αλήθεια ότι εκτός από τα θέματα οικονομίας δεν ακούσαμε θέσεις για σοβαρά και κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Παιδεία, Υγεία, Εθνικά θέματα κ.α.
Όμως, όταν στο επίκεντρο της συζήτησης για την οικονομία δεν έχεις σκεφτεί ούτε έστω το πως ως χώρα μπορείς να αξιοποιήσεις τα εκατομμύρια των Έλληνων που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορούσαν να ενταχθούν σε ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό της ίδιας της χώρας, τότε πότε θα και πως θα αναφερθείς σ αυτούς.
Το σχόλιό μας δεν έχει σαν στόχο τη διαμαρτυρία και δεν είναι "παράπονο" . Είναι μια διαπίστωση που απευθυνεται στους ίδιους τους Απόδημους.
Με μια προβληματική κατάσταση των οργανωμένων φορέων "Ομοσπονδίες, Κοινόητες, σύλλογοι,, ο Απόδημος Ελληνισμός πρέπει και μπορεί να αναζητήσει μόνος του το ρόλο  που θέλει να διαδραμματίσει στις εξελίξεις.
Και αυτή η συζήτηση - αναζήτηση πρέπει να ξεκινήσει άμεσα από τους οργανωμένους φορείς, έστω και αν η λειτουργία τους θα δυσκολέψει το εγχείρημα.
Όπως έγραφε ένα αναγνώστης ,,δεν καταλαβαίνω την εμμονή να θέλουν να τελειώσει η μεταπολίτευση. Και μετά τι,, έλεγε το σχόλιο που έκανε. Εμείς λοιπόν, προτείνουμε - αφού  επιμένουν κάποιοι στη συγκεκριμένη διατύπωση- να ξεκινήσουμε και εμείς από τον Απόδημο μια νέα ,,μεταπολίτευση,,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.